Rămâi conectat

Curier Județean

Canalizare menajeră și stație de epurare în Comuna Sălciua. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu

Ziarul Unirea

Publicat

în

 Comuna Sălciua va avea canalizare menajeră și stație de epurare. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu din partea APM Alba.

La ora actuală în Comuna Sălciua există un sistem funcțional de alimentare cu apă, realizat de locuitorii comunei în urmă cu 20 de ani, dar care nu corespunde cerințelor Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014, pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică.

În aceste condiții, Primaria comunei Sălciua, cu sprijin guvernamental, a inițiat și are în construcție o rețea nouă de alimentare cu apă potabilă pentru localitățile componente Sălciua de Jos, Sălciua de Sus și Sub Piatră, având în vedere dezvoltarea turistică a zonei și necesitatea existenței unor dotări edilitare pe măsură, la standarde și cerințe de calitate moderne, care să se încadreze prevederilor legale în vigoare.

În ceea ce privește colectarea și tratarea apelor uzate menajere, Comuna Sălciua nu dispune de un sistem centralizat, gospodăriile individuale și pensiunile turistice și agroturistice din zonă utilizând fose septice improvizate, de tip latrină uscată, respectiv bazine betonate vidanjabile.

Dacă în cazul gospodăriilor, deversarea apelor uzate menajere conduce la poluarea directă și indirectă a cursurilor de apă din zonă, în cazul pensiunilor recent construite, vidanjarea bazinelor de retenție conduce la costuri de transport prohibitive, cea mai apropiată stație de epurare în funcțiune și care are abilitatea tehnică de a prelua acele debite suplimentare este în orașul Baia de Arieș, situat la cca. 15 km V de Sălciua, pe DN 75.

Prin proiectarea și execuția unui sistem propriu de colectare și tratare a apelor uzate menajere, Comuna Sălciua se va conforma normelor europene pentru protecția apelor și a mediului, asigurând un cadru adecvat, din punctul de vedere al normelor de igienă și sănătate, pentru dezvoltarea economică a localităților sale și creșterea nivelului de trai al populației.

Scopul principal al acestor lucrări este satisfacerea cerințelor de consum și a exigențelor de calitate impuse de normele interne și europene, odată cu aderarea României la Comunitatea Europeană. Prin investiția propusă se vor îndeplini următoarele deziderate:

-captarea, tratarea și distribuția apei potabile pentru hoteluri, pensiuni, pârtii de schi;
-asigurarea evacuării apelor uzate menajere prin racordarea la sistemul de colectare și epurare a apelor uzate menajere;
-obținerea unei calități de igienă a vieții superioară;
-executarea lucrărilor cu tehnologii și materiale noi, care să asigure o calitate ridicată a rețelelor și o durată de viață mai mare a acestora.

Situată în inima Munților Apuseni, comuna Sălciua de Jos, aproape de platoul Bedeleului într-un cadru natural unic, înconjurată de rezervații naturale, cascade, păduri, peșteri, stânci.

Comuna Sălciua este situată în partea de nord a județului Alba, pe valea Arieșului, la o distanță de aproximativ 100 km de municipiul Alba Iulia și la 15 km de Baia de Arieș, orașul cel mai apropiat, pe drumul național DN 75: Câmpeni-Sălciua-Turda. Așezată în bazinul mijlociu al Arieșului, între Munții Trascău și Muntele Mare, într-un bazin depresionar, are un relief specific de munte, dezvoltat pe calcare și șisturi cristaline.

Altitudinea variază între 700 -1400m. Lunca largă a Arieșului este propice agriculturii, aici aflându-se întinse suprafețe cultivate. Varietatea reliefului carstic, prin spectaculozitatea sa, a florei și a faunei, precum și caracteristicile climatice au condus la o dezvoltare turistică intensivă în ultimii ani, prin construcția a numeroase pensiuni și amenajări ale traseelor spre obiectivele turistice de pe teritoriul comunei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Secția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea