Rămâi conectat

Economie

„Ca să nu pierdem banii UE trebuie ca până în 2013 să cheltuim 6,7 miliarde de euro”, spune ministrul Orban

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban reiterează că printre obiectivele pe care şi le-a fixat în calitate de ministru se află atingerea unei rate de absorbţie a fondurilor europene de minimum 20% până în 2013 (4 mld. euro din totalul de 19,6 mld. euro alocaţi pentru fondurile structurale între 2007 şi 2013), susţinând că, altminteri, miliarde de euro ar putea fi pierduţi de România. „Mi-am fixat obiectiv o rată de absorbţie de minimum 20%. Dacă nu atingem minimum 20%, în 2013 riscul ar fi enorm de a pierde câteva miliarde de euro”, a declarat la începutul săptămânii Orban. El a precizat că România a cheltuit până în prezent în cadrul politicii de coeziune circa 716 milioane de euro, echivalentul unei rate de absorbţie de 3,7%. Săptămâna trecută, Anton Schrag, responsabilul pentru România al Directoratului General pentru Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene, a avertizat autorităţile române că din decembrie 2012 curge data limită dincolo de care banii neatraşi de la Uniunea Europeană nu vor mai putea fi folosiţi. România ar trebui ca în perioada amintită să cheltuiească 6 miliarde de euro, ca să nu piardă niciun euro, a avertizat el.
lDe ce se pot pierde aceşti bani?
Potrivit mecanismelor folosite cu toate statele europene, regula spune că banii pot fi folosiţi până în anul al treilea de la punerea lor la dispoziţie. Adică dacă sumele acordate într-un an nu sunt cheltuite până la sfârşitul anului N plus 3, sumele se pierd. „Ar trebui să cheltuim numai în 2013 aproximativ 6,7 miliarde de euro. Vă daţi seama cât de dificil va fi acest lucru? Tocmai de aceea va trebui să avem spre sfârşitul anului viitor un minim 20%, ceea ce înseamnă aproximativ 3,8 miliarde de euro. Este un obiectiv foarte ambiţios, dar pe care noi considerăm că îl putem atinge. Dacă nu îl vom atinge, atunci vom vorbi de rate de absorbţie sub 50% pe întreaga perioadă de alocare care se încheie în 2013”, a spus Orban. Rata de contractare a fondurilor este în prezent de 59%, dar cea de cheltuire efectivă a lor este de sub 4%. Nici perspectivele viitoare nu sunt văzute în culori prea vii de Orban. El a susţinut că există riscul ca sumele pe care România le va putea accesa în următoarea perspectivă financiară 2014 – 2020 să fie reduse. „Şi sunt state membre care doresc să reducă substanţial bugetul pentru viitoarea perioadă financiară (2014-2020). Probabil victima – dacă se va întâmpla aşa ceva – va fi politica de coeziune (legată de modul de accesare a fondurilor structurale – n.red.). Dacă se va întâmpla aşa, sumele pe care o să putem să le accesăm în perspectiva financiară viitoare vor fi reduse”, a spus Orban. (Z.F.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea