Ziarul Unirea

Burse lunare de 300 de lei pentru elevii din învățământul profesional – PROIECT

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Potrivit unui nou proiect de lege, tinerii care doresc să urmeze învăţământul profesional şi dual vor primi burse care pot ajunge şi la 900 de lei lunar, echivalentul unei burse similare pentru elevii din Germania sau Belgia.

Iniţiatorii proiectului de lege consideră că, în ciuda faptului că în prezent există un mare deficit de forţă de muncă şi un procent foarte mare de şomeri în rândul tinerilor, statul nu încurajează suficient pregătirea forţei de muncă. Prin majorarea burselor pentru elevii şcolilor profesionale se încearcă atragerea tinerilor către învăţarea unei meserii, arată portalînvăţământ.ro.

ELIT

Proiectul prevede majorarea bursei de la 200 la 300 de lei în 2019, iar din 2020 să crească etapizat cu 150 de lei, până la nivelul sumei de 900 de lei, ceea ce ar înseamna echivalentul a circa 200 de euro, comparabil cu cel european.

„La ora actuală avem în Romania un deficit de forţă de muncă de un milion de meseriaşi. Aşa spun toate datele oficiale ale statului român, inclusiv ale Ministerului de Finanţe. Cu toate acestea, noi avem la ora actuală în Romania doar 6.506 copii care învaţă în anul scolar 2018 – 2019 în învăţămantul profesional şi dual. În acelaşi timp, unul din patru tineri este şomer, iar 16% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani nu studiază în nicio formă de învăţământ.

În prezent, elevii de la învăţământul profesional primesc din partea statului o bursă de 200 de lei, dar nu o primesc tot timpul, ci doar pe perioada în care fac cursurile şi pe perioada de laborator. Cei din învăţământul dual primesc 200 de lei din partea statului şi minimum 200 de lei din partea angajatorilor”, a declarat deputatul Florin Roman, unul dintre iniţiatori.

Proiectul de lege este inspirat de modelul german şi cel belgian, deoarece aceste ţări s-au confruntat cu aceleaşi probleme privind cu forţa de muncă şi, pentru a întări învăţământul profesional, au ales să le acorde elevilor o serie de facilităţi, în primul rând să le mărească bursa.

Sursa de finanţare pentru creşterea burselor nu ar fi de la bugetul de stat, ci din fondurile europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2014 – 2020. Fondurile europene disponibile pentru România sunt în valoare de 328 de milioane de euro, din care s-au cheltuit doar 293.000 de euro, adică sub 1%, subliniază initiaţorii proiectului, în expunerea de motive.

Aproape 85.000 de elevi învaţă în şcolile profesionale din România, iar cei mai mulţi sunt în zona Moldovei. Meseriile căutate sunt în transporturi, construcţii, alimentaţie publică, industrie sau agricultură.

Sursa: adevarul.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă| Proiect ambiţios al candidatului PNL Cristian Oniciu: Turismul – un angajament pentru Ciuruleasa (P)

Aşezarea geografică a comunei Ciuruleasa ne oferă o şansă în plus pentru dezvoltare, în special pentru ceea înseamnă partea de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro