Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Bunătăți din Apuseni: Brânza dulce cu ciocolată, noul desert al moţilor din Arieşeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Brânza dulce, numai bună de folosit la plăcinte, este făcută de sute de ani de moţii din zona Arieşeniului. Mai nou, produsul vedetă al zonei este brânza cu ciocolată. Oaspeții privesc cu surprindere platourile aduse la mese, însă cine apucă să guste cere garantat încă o porţie.

Gazda încălzeşte laptele pentru a fi transformat în brânză. Şi porţionează cu grijă ciocolata de casă. Sunt ingrediente pe care în mod normal nu le-ai asocia. Însă amândouă vor ajunge în acelaşi desert.

Brânza se foloseşte în zona Arieşeniului de sute de ani pentru deserturi. Se pune la păstrare în doabă – adică în putinei – şi se foloseşte la reţetele tradiţionale: fie cu mămăligă, fie la plăcinte. Brânza cu ciocolată, în schimb, e o invenţie recentă.

Amestecul de brânză proaspătă şi ciocolată este pus apoi la stors. După ce umezeala a dispărut, este numai bun de servit.

Platorurile de brânză în care au fost puse ingrediente surpriză sunt din ce în ce mai apreciate în Arieşeni. Pe lângă ciocolată mai găsim ardei gras roşu sau prune uscate.

”Un astfel de platou trebuie mai întâi fotografiat. Abia apoi turiştii se încumetă să guste”, spune Cristina Nicola, administrator de pensiune.

Brânzeturile făcute în Arieşeni pot fi servite lângă dulceţuri sau zacuscă. Mulţi turişti pleacă acasă cu astfel de suveniruri, oferite de gazde.

Sursa: observatortv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului Primăria municipiului Aiud organizează în data de 15 mai 2024 evenimentul „Ziua Familiei”, în cadrul căruia vor fi sărbătorite familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie în anul 2024. Citește și: Ziua Familiei, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea