Ziarul Unirea

Borbely baci, zugravul…

Urmărind seară de seară la televizor spectacolul mediatic al arestărilor furibunde, anchetărilor şi în final eliberărilor unor VIP-uri, fie ele din mediul de afaceri, din televiziune, precum Vântu şi Dan Diaconescu, ori din fotbal, precum Gigi Becali, ultimii doi ameninţând nu neapărat să ajungă la Cotroceni, dar măcar să-şi taie o felie cât mai mare din tortul electoral, nu poţi să nu te gândeşti că în spatele descinderilor cu mascaţi „ar fi ceva”. O zonă crepusculară…
Acum, mă văd obligat să-mi cer scuze în faţa cititorilor mei că încerc să le inoculez ideea unui plan ascuns, dar, în tot cazul, a unei strategi gândite de „cineva”, de preşedintele Băsescu, de premierul Boc, de vreun ministru cu fustiţă, de vreo „agentură” a lor sau a altora… Fiindcă s-ar putea să pic în eroare şi aceşti domni onorabili să acţioneze şi în aceste cazuri, ca şi actul guvernării, la plesneală! Ca un Executiv care, spre exemplu, nu acordă fonduri pe priorităţi, ci acolo unde ministrul are vocea mai tare sau tocurile mai lungi, nu te aştepţi, la cine ştie ce logică…
Însă pornind de la ideea, poate greşită, poate uşor naivă, că avem şi demnitari care-şi planifică minuţios loviturile, nici „cazul Borbely” nu poate fi un simplu caz, ci mai degrabă un… „de exemplu”. Nu că aş avea argumente, că ministrul de Mediu ar fi lacrimă, că n-ar fi şi el uns cu caltaboş ori gura nu-i miroase a palincă de Maramureş. Instinctul îmi şopteşte însă că, dacă există pe undeva vreun înalt demnitar care-şi duce traiul din retribuţia nu prea mare, nicidecum din trafic de influenţă, peşcheşuri ori plocoane, păi asta trebuie să fie din ordinul franciscanilor cerşetori, ăia cărora nu le trebuie nimic pentru ei, totul pentru Dumnezeu. Sau pentru Zeus, dacă vreţi! Cu alte cuvinte nu mă grăbesc să nu pun prezumţia de nevinovăţie, pentru că în educaţia românilor, fie ei şi de etnie maghiară, a da şi a lua mită este păcatul cel mai puţin grav. Iar lipsa abilităţii la „mişcatul din urechi”, a „ungerii” sau a „şpăguirii” este sinonim cu tâmpenia!
Deci, problema nu este dacă cineva a dat sau a luat şpagă, ci când este cel acuzat percheziţionat, arestat şi anchetat? Când reprezentanţii mass-media, de obicei sunt ţinuţi departe în cazuri fără valoare, sunt bombardaţi brusc cu date, nu numai despre presupusul delict, ci şi cu picanterii din viaţa particulară a ţintei zilei? Răspunsul la întrebarea „când?” este fără tăgadă… „atunci când trebuie!”
Să analizăm deci, de ce ar trebui ACUM strâns cu uşa Laszlo Borbely? S-ar putea crede că a blocat vreun proiect cu tone de bani negri, ce afecta un parc, o vale sau o comunitate. Ştim că autorizaţiile de mediu se dau întotdeauna ultimele, cu mult „tam-tam”, pentru că riscă şi cine le dă, dacă nu „cască” ochii, iar cine le obţine trebuie să îndeplinească norme, auzi frate, europene!
Dar să nu ne îndepărtăm prea mult de la „faza etapei”, ieşirea UDMR de la guvernare. Adusă în Parlamentul de la Bruxelles de europarlamentarii români maghiari (sau invers, dacă doriţi!), chestiunea regionalizării României a ajuns butonaşul autonomiei pe criterii etnice. Statutul minorităţilor, ce nu-şi găseşte loc pe ordinea de zi a Parlamentului şi regionalizarea triumfalistă a lui Băsescu, care nu satisface pretenţiile UDMR, a adus Executivul în postura de a fi şantajat cu scindarea. Între barosul prezidenţial şi nicovala electoratului, miniştrii UDMR pot vota taxe noi şi nepopulare, însă nu şi o reorganizare administrativă care să nu aducă nimic nou autonomiei visate. Deci, oricum am lua-o, acum ar fi momentul unor presiuni…
Oare nu i se puteau găsi „bube” unui ministru care în calitatea de titular la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a semnat atâtea fonduri în cariera sa? Trebuie căutat un cumnat care şi-a văruit apartamentul? Ori acuzaţiile sunt de fapt o… aluzie, începutul unei anchete de mari proporţii?
Dumitru HENEGAR

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

Dorin 25 iulie 2011 at 7:30

Daca ai ajuns sa -i plangi de mila lui Vantu , Diaconescu , Becali si Borbely , cum ca arestarea lor este datorata interventiei lui Basescu , inseamna ca esti `agentura` postului Antena 3 in ziarul Unirea . Poti spune orice de Base , dar ca ii are in mana pe judecatori , cred ca nu poti spune , si de aceea jubilezi ca i-au eliberat pe Vantu,Diaconescu si Becali ?.Ministerul Dezvoltarii,Lucrarilor Publice si Locuintelor are in sarcina postului lucrari care se preteaza la atrageri de fonduri europene si asa se explica volumul de fonduri gestionate , iar in privinta corectitudinii doamnei cu tocuri mai lungi ( si aici esti misogin si in mare suferinta cu exprimarea : se spune tocuri inalte , doar nu cred ca iti convine sa-ti spun ca ai o lungime de 1.7 m ? ) , ai vazut ca PSD si PNL au prins-o… cu oarece perdele :)) , iar dosarele lui Nastase zac in sertarele judecatorilor pana se prescriu !De sotii Costiniu , de Barbuleasca , de Pivniceru , si de membrii CSM in general , care nu-l baga in seama pe Base , ce parere ai ? Isi fac treaba ?

gogu 25 iulie 2011 at 8:24

nici nu se putea altfel ca nea Dorin de la prefectura sa nu intervina si sa aduca corectii ziaristului care s-a abatut de la linia dreapta a partidului derbedeilor liberi (inca). si eu care credeam ca vrei sa ne spui ceva despre fii criminali si mafioti ai primarului pedelist din Deta care au injunghiat cu sabia 3 cetateni din oras…

rizea 25 iulie 2011 at 9:21

Dca ceva ar fi cu adevarat DREPT, ar trebui ca toate sumele de bani ce vor fi inapoiate celor care au platit TAXA DE POLUARE,si mai ales dobinzile pina la returnarea sumelor, sa fie platite nu de statul roman, ci de incompetentul borboly, care inainte sa se fi dat mare si sa aplice o taxa care sfideaza legile europene, trebuia sa fi gandit corect romaneste. Poate astfel i-si aduce si el aminte ca tara asta face parte din UE si va fi atras mai mult de studiu legislatie europene, nu de regionalizari cu iz de PESTA !

radu 25 iulie 2011 at 9:22

Gogule,dar de presedintele Tineretului Liberal care a ucis un politist,avea 1,8 la mie alcoolemia constatat cu etilotestul si apoi schimbata de medici la 0,3 la mie ca sa scape ai auzit ?!Il plang parintii pe tanarul politist,iar criminalul de la TNL le rade in nas.

Bravo D D da pe ciocoi 25 iulie 2011 at 10:00

Felicitari OTV si D Diaconescu ca aratati smecheriile imbogatitilor de ciocoi sefi ai PDL,PSD si PNL care au saracit Romania.Hai Partiddul PP-DD !!!!!!!!!!!!!

fidel 25 iulie 2011 at 22:06

articol fara continut si forma .scris dupa o reteta de succes cu atac la minoritati .fara masuri de austeritate luate de guvernul actual am fi fost in situatia greciei

Ecologist de Serviciu 26 iulie 2011 at 16:22

IN PERIOADA 15-22 AUGUST 2011, MINISTRUL LASZLO BORBELY SE VA INTALNI CU POLUATII DIN SEBES. VOR VI DISCUTATE MASURI POPULARE ANTILOLUARE. VOR FI LUATI LA PURECAT MARII POLUATORI AI SEBESULUI.
AERUL VA FI CURATAT DE MNIZERIA CE O ARUNCA MARII POLUATORI AI SEBESULUI IN ARMOSFERA. MILIARDE DE EURO VOR FI INVESTITI IN ECHIPAMENTE PENTRU ASIGURAREA CALITATII AERULUI.
VA VOM TINE LA CURENT CU DATA EXACTA A VIZITEI.

Ecologist de Serviciu 26 iulie 2011 at 16:30

In perioada 15-22 august 2011, ministrul mediului Laszlo Borbely va fi prezent la Sebes pentru discutii cu marii poluatori

Comentariile sunt oprite