Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Bogdaproste! Auzim adesea expresia, dar care este semnificaţia ei adevărată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Îl auzim adesea când dăm de pomană sărmanilor, însă puțini dintre noi știu ce înseamnă bogdaproste. Alături de acest cuvânt, se mai folosește și expresia „Să fie primit”.

Etimologic, cuvântului bogdaproste are la bază expresia bogu da prosti, o expresie cu origini bulgărești care se traduce prin “Dumnezeu să-i ierte pe morții tăi”.

 Acest cuvânt semnifică mulțumire adresată celui care dă de pomană și rugăciune pentru mântuirea sufletelor celor adormiți. De pomană pot fi date haine și bani, iar mulțumirea se exprimă cu ajutorul aceluiași bogdaproste.

Credincioșii au convingerea că sufletul este nemuritor, moartea fiind văzută ca o trecere către o altă lume. Din acest motiv, alimentele, hainele sau banii sunt oferiți, prin substituție, sufletului celui decedat.

Bogdaproste este un cuvant din batrani, prin care putem dovedi lor, mamelor, tatilor, bunicilor, si bunicelor noastre  (si chiar noua insine) ca suntem alaturi de mortii nostrii dragi. Aceasta formula verbala face parte dintr-un ritual specific romanesc, o formula cumva magica de a ne demonstra atasamentul fata de crestinism si respectul fata de mortii ce continua a trai sau au sansa de a renaste la un alt nivel, superior.

Dincolo de conotatia crestineasca, rautatea populara romanesca a introdus acest cuvant  in niste expresii de genul „copil de bodaproste” ( copil sarac, aflat pe drumuri, caruia i se da de pomana o coaja de pane sau ceva mai acatarii), „un pui de bodaproste” (avand semnificatia, chiar si peiorativa, de copil sarman, care te bate la cap sa ii oferi ceva de mancare, dar si o reminiscenta a obiceiului prin care taranii erau  siliti a da unei manastiri , degeaba, niste pui de gaina, ei alegand in acest scop, desigur, acel pasaret mai prapadit sau mai pricajit din ograda lor!).

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea