Rămâi conectat

Curier Județean

Boboteaza în satele din Transilvania. Practici și obiceiuri populare

Mădălina Opriș

Publicat

în

Boboteaza în satele din Transilvania. Practici și obiceiuri populare

În 6 ianuarie și 7 ianuarie sunt sărbătorite două dintre cele mai mari sărbători ortodoxe, iar la fel ca orice sărbători și acestea au unele tradiții și obiceiuri în Transilvania care le fac să fie aparte. Este vorba de Bobotează și de Sfântul Ioan Botezătorul. Din nordul până în sudul Transilvaniei, această sărbătoare are aproape în fiecare regiune câte un obicei care se poartă din moși strămoși.

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan

Unul dintre acestea este Udatul Ionilor. Se spune că în faţa porților tuturor care poartă numele de Ioan trebuie să se pună un brad boboteazaîmpodobit. Iar în casa acestuia trebuie să aibă loc o mare petrecere cu lăutari. Tot în unele sate din Transilvania, Ionii, Ioanele și ceilalți care au numele cu Ioan sunt purtați prin sat de către vecini pentru a fi botezați.

Citește și: mesaje de Sfântul Ioan

În unele zone din Transilvania, cu precădere în Maramureș, fetele trebuie să alerge dis de dimineață după apa sfințită, luată din râu. Tradiția spune că fata care se întorcea prima cu apa era cea mai harnică pentru tot restul anului. În unele zone din Banat tot fetele trebuie să poarte dialoguri cu râul, tot pentru a fi botezate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În alte zone se obișnuiește ca în ziua de Bobotează să fie aruncată într-un râu o cruce. Bărbații sar după ia iar între ei se dă un concurs pentru care ajunge primul la aceasta.

Tot de Bobotează, în unele regiuni din centrul Transilvaniei se obișnuiește să se tragă cu pușca și să se strige „Chiraleisa” după ce preotul iese din Biserică cu crucea de Bobotează. Se spune că cei care strigă cel mai puternic vor avea forță tot anul iar bolile îi vor feri.

Citește și: nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Ioan

Un alt obicei este ca în ziua de Bobotează să îți torni apă în cap din râul cel mai apropiat, iar în unele zone din Transilvania oamenii care intră cu totul în râu chiar dacă afară este ger. De exemplu în unele sate din Târgu Mureș bărbații dar și femeile se scufundă cu totul în apă înfruntând gerul iar apoi se încălzesc la marginea unui foc de tabără.

Citește și: Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște • SMS de Paște

În zona Codrului, în apropierea casei celor necăsătoriți, oamenii din sat puneau în dimineața zilei de Bobotează pețitori, adică niște măști confecționate din paie și cârpe. Acestea erau așezate în zone greu accesibile, pe vârful casei sau al șurii, pe cumpăna fântânii sau într-un pom înalt. De multe ori cel vizat nu putea scăpa de pețitor sau pețitoare nici după o săptămână, până nu mergea în pădure să taie o rudă lungă cu care să-l dea jos. Uneori fetele plăteau feciorilor câte un litru de horincă să le scape de rușine și să coboare păpușa de cârpe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Ziua Poliţiei Române 2023 sărbătorită și în ALBA: Caravana promovării profesiei de poliţist a atras sute de copii interesați de meserie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Poliţiei Române 2023 sărbătorită și în ALBA: Caravana promovării profesiei de poliţist a atras sute de copii interesați de meserie

Caravana promovării profesiei de polițist și Ziua Porților Deschise au fost câteva dintre activitățile desfășurate de polițiștii din Alba, în zilele de 22 și 23 martie, în cadrul manifestărilor publice dedicate sărbătoririi Zilei Poliției Române.

În zilele de 22 și 23 martie 2023, polițiștii din Alba și-au dat întâlnire cu peste 1.000 de elevi dornici să afle mai multe despre profesia de polițist.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Caravana promovării profesiei de polițist”, formată din polițiști din structurile de siguranță școlară, rutieră, ordine publică, acțiuni speciale și prevenire a criminalității, a fost prezentă la Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Ighiu și la Școala Gimnazială Șard.

Elevilor le-au fost oferite informații despre școlile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care pregătesc agenți şi ofițeri de politie, precum și condițiile pe care un candidat trebuie să le îndeplinească, pentru a participa la concursul de admitere la o astfel de instituție de învățământ.

Au fost discutate aspecte legate de abilitățile necesare unui polițist, avantajele oferite tinerilor care urmează școlile de poliție, iar elevii au fost invitați să se gândească la posibilitatea alegerii unei cariere în poliție și au fost încurajați să se pregătească din timp pentru un eventual examen de admitere.

Alături de informațiile legate de profesia de polițist, elevii au primit și recomandări pentru un comportament responsabil, care să-i ferească de victimizarea din infracțiuni.

La aceste activități, alături de polițiști, au fost prezenți și specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.

Acțiuni de promovare a profesiei de polițist precum și acțiuni de tipul ”Ziua porților deschise”, au fost organizate și la nivelul polițiilor municipale și orășenești din județul Alba.

Reamintim faptul că vineri, 24 martie, începând cu ora 10,00, în Piața Cetății din Alba Iulia, vor avea loc activități demonstrative și vor fi expusese mijloace de intervenție, iar toți cei interesați sunt așteptați pentru a interacționa cu polițiștii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce și-a bătut iubita: S-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce și-a bătut iubita: S-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

Polițiștii din Blaj au luat măsura reținerii față de un tânăr de 22 ani, din municipiu, care și-ar fi agresat concubina.

La data de 22 martie 2023, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 22 ani, din Blaj, care este cercetat pentru violență în familie.

În sarcina acestuia, s-a reținut faptul că, pe fondul unor discuții contradictorii, bărbat, în vârstă de la data de 22 martie 2023, și-ar fi agresat concubina, de 23 de ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Polițiștii deplasați la fața locului au constat faptul că, pe fondul unor discuții contradictorii, tânărul și-ar fi agresat partenera, în urma unor discuții în contradictoriu avute cu concubina sa, ar fi agresat-o.

Față de acesta, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

În cursul zilei de azi, 23 martie 2023, tânărul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Acțiune cu efective suplimentare în Alba Iulia și localitățile rurale arondate: Polițiștii au aplicat amenzi de peste 11.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Poliția Municipiul Alba Iulia a organizat o acțiune cu efective suplimentare în municipiu și pe raza localităților rurale arondate, cu scopul creșterii gradului de siguranță publică. Au fost identificate 12 persoane bănuite de săvârșirea de infracțiuni.

Ieri, 22 martie 2023, Poliția Municipiului Alba Iulia împreună cu Secțiile de Poliție Rurală Galda de Jos și Vințu de Jos, au organizat o acțiune cu efective suplimentare, în municipiul Alba Iulia și în localitățile rurale arondate municipiului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu ocazia acestei acțiuni au fost controlate 60 de autovehicule, au fost legitimate 109 persoane și au fost constatate 30 de abateri de natură contravențională care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 11.410 lei.

A fost reținut un permise de conducere și au fost retrase două certificate de înmatriculare.

Polițiștii au identificat 12 persoane bănuite de săvârșirea de infracțiuni. Pentru documentarea activității infracționale a acestora, au fost efectuate 4 percheziții.

În cadrul acțiunii, polițiștii au fost sprijiniți de jandarmi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare