Rămâi conectat

Actualitate

Blăjenii ştiu să-şi cinstească eroii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Joi, 24 ianuarie 2013, elevii de la Colegiul Naţional ,,I. M. Clain” Blaj împreună cu domnul director, prof. Ioan Tomoiagă, au participat la o emoţionantă activitate culturală, având ca temă „Unirea Principatelor Române”. Manifestarea a fost organizată de ASTRA, Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj, Primăria Municipiului Blaj şi Consiliul Local Blaj la monumentul lui Axente Sever din Blaj, în semn de recunoştinţă faţă de eroul revoluţionar de la 1848, unul dintre conducătorii mişcării de eliberare naţională a românilor din Transilvania.

După Te Deum a urmat cuvântul domnului primar Gheorghe Valentin Rotar, apoi, cu un cald patriotism, au susţinut o serie de evocări omagiale despre „Ioan Axente Sever (1821-1906). Prefectul Legiunii I  Blaj”: pr. dr. Petru Pinca, pr. dr. Anton Rus, prof. Liana Biriş, Ioan Gabor, strănepotul tribunului şi prof. Silvia Pop, preşedinte ASTRA – Blaj. Printre participanţi s-au aflat preoți, elevi, cadre didactice, blăjeni iubitori de istorie şi cultură, dar și 45 de invitaţi din comuna Axente Sever, care au adus un pios omagiu revoluţionarului paşoptist.

Avem convingerea că toţi cei prezenți au trăit un moment înălţător de cinstire a istoriei neamului, Axente Sever fiind doar unul dintre eroii care şi-au găsit odihna în pământul sfânt al Blajului„, a declarat prof. dr. Claudia Oancea-Raica, purtătorul de cuvânt al Colegiului Naţional ,,I. M. Clain” Blaj.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Vremea în România îm următoarea lună

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Vremea în România îm următoarea lună Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a explicat că această perioadă în care avem ploi, ninsori la munte și vreme rece în general va mai dura cel puțin până săptămâna viitoare, ulterior urmând a înregistra o creștere a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea