Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Biserica ortodoxă pomenește în 13 martie aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, patriarhul Constantinopolului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Biserica ortodoxă pomenește vineri, 13 martie 2015, aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, patriarhul Constantinopolului.

sf_ier_nichifor_patriarhul_constantinopoluluiÎn timpul iconoclasmului, un curent eretic care a impus distrugerea icoanelor, Sfântul Nichifor, patriarh al Constantinopolului, a fost izgonit din scaunul său, în insula Proconis, pentru cinstirea icoanelor, în vremea împăratului Leon Armeanul (813-830). Aici a murit după cincisprezece ani de exil, în anul 828, și a fost îngropat în biserica Sfântului Teodor, din acea insulă, biserică zidită de el.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

După moartea împăraților iconoclaști, împărăteasa Teodora, soția împăratului Teofil (829-842), și patriarhul Constantinopolului Metodie au readus cinstirea Sfintelor icoane. În anul 842, Sfânta Teodora împărăteasa și fiul ei Mihail, după sfatul patriarhului au hotărât să aducă în cetatea de scaun moaștele Sfântului Nichifor.

Drept aceea, patriarhul Metodie, împreună cu un mare sobor de arhierei a mers în insula Proconis, unde au aflat moaștele Sfântului Nichifor. Le-au așezat într-o raclă nouă și, purtându-le în alai sărbătoresc, le-au adus până la Constantinopol. Au luat, apoi, sfânta raclă și au dus-o, mai întâi, în catedrala Sfânta Sofia, apoi, a doua zi a fost dusă în biserica Sfinților Apostoli, unde a fost depusă, stabilindu-se în această zi prăznuirea sărbătorii în Sinaxar.

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Achiziţionarea de microbuze electrice de către CJ Alba pentru elevii din două comune din Apuseni, în impas

Unirea Ziarul

Publicat

în

Achiziţionarea de microbuze electrice de către CJ Alba pentru elevii din două comune din Apuseni, în impas Licitaţia pentru achiziţionarea de microbuze electrice pentru elevii din Mogoş şi Poşaga a fost anulată, rămânând în desfăşurare cea privind lotul de 24 de microbuze cu o capacitate de 16+1 locuri, destinate transportului elevilor din Albac, Arieşeni, Avram […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea