Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Biserica monument istoric din centrul comunei Horea – atacată cu drujba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Luni, 5 decembrie, în centrul comunei Horea s-a lăsat cu ceva scandal. Iată cum ne-a relatat evenimentul petrecut viceprimarul comunei, Ioan Trif, care ne-a sunat la redacţie: „În ultimele 2-3 zile, în comună au fost mobilizaţi mai mulţi cetăţeni de către preotul paroh Ioan Costea, sub pretextul că primăria ar fi dorit să ia clopotele de la biserica veche şi să le pună la cea nouă. Aşa se face că luni, 5 decembrie a.c., preotul împreună cu 15-20 de oameni din parohia sa au întins o funie pe turla bisericii vechi şi au legat-o de geamul din turlă. Pentru a produce oarece impresie, un cetăţean a tăiat cu drujba o bucată de scândură de pe acoperiş să vadă ce zice lumea. Primăria Horea a intervenit prompt şi a chemat în ajutor organele de ordine din cadrul Secţiei Rurale de Poliţie Albac, din cadrul căreia s-a deplasat imediat la faţa locului un echipaj. Pe când a ajuns echipajul la faţa locului oamenii s-au împrăştiat şi au fugit, astfel că mai era de faţă numai preotul Costea. Preotul a declarat că el a solicitat eliberarea autorizaţiei de demolare, lucru care nu este adevărat, deoarece nu a cerut eliberarea Certificatului de Urbanism în care primăria să solicite toate avizele necesare în vederea eliberării autorizaţiei”.

Primăria Horea, prin secretarul comunei – Ioan Mateş, ţine să precizeze că vechea biserică din centrul comunei este monument istoric, construită încă de pe vremea lui Avram Iancu (la fel ca şi cele de la Abrud şi din comuna Bucium) şi că s-a declanşat deja acţiunea de includere a acesteia pe Lista Monumentelor Istorice, documentaţia fiind deja aprobată de către Comisia Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, urmând ca în cel mai scurt timp să emită ordinul de includere în Lista Monumentelor Istorice şi publicarea în Monitorul Oficial. De menţionat este şi faptul că Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, potrivit Legii 422/2011, art.14. alin.2 arată că:”Imobilul Biserica cu hramul Sfinţii Arhangheli din localitatea Horea are regim juridic de monument istoric, până la publicarea ordinului de clasare în Monitorul Oficial”. Acest lucru a fost comunicat de către DJCPCN Alba şi preotului paroh Ioan Costea încă din data de 16 decembrie 2010, cu adresa nr. 1151″.

Aşa după cum a mai precizat viceprimarul Ioan Trif, urmează ca cei care au încercat să dărâme turla vechii biserici ortodoxe din centrul comunei Horea să fie cercetaţi de către organele în drept. Un sprijin real în aplanarea acestui conflict a fost acordat de către Secţia de Poliţie Rurală Albac, condusă de insp. principal Daniel Ciornei. Întrucât pe pr. paroh Ioan Costea nu l-am putut contacta în timp util, îl aşteptăm şi pe domnia sa cu o precizare făcută cu privire la acest caz, asta pentru a ne dovedi încă o dată imparţialitatea. Despre toate acestea, s-a făcut o comunicare din partea Primăriei comunei Horea şi către Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, prin adresa cu nr. 4123 din 5.12 2011.

Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea