Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

BILANȚUL inundațiilor din Alba: Drumuri blocate, curți inundate și gospodării afectate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

BILANȚUL inundațiilor din Alba: Drumuri blocate, curți inundate și gospodării afectate

Fenomene hidrometeorologice violente au afectat județul Alba ieri, 11 iunie 2023, provocând pagube semnificative în opt localități.

Cu toate acestea, nu au fost raportate victime în urma acestor incidente, potrivit anunțului făcut de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Una dintre consecințele majore ale fenomenelor meteo a fost blocarea temporară a circulației rutiere pe două drumuri importante din zonă. Pe DN 74, în localitatea Șard, comuna Ighiu, circulația a fost blocată pe un sector de aproximativ 0,1 km, în timp ce pe drumul județean 107H, între Șard și Ighiu, blocajul a avut o lungime de aproximativ 1,2 km.

Municipiul Alba Iulia a fost una dintre zonele cele mai afectate de inundații, unde au fost înregistrate probleme în 12 subsoluri, inclusiv două subsoluri de bloc. Echipajele ISU Alba au intervenit cu resurse semnificative, inclusiv două autospeciale de stingere (ASAS), un autocamion pentru intervenție și comandă (APIC), un autocamion pentru măsurători și pompieri (AMOP), trei motopompe (Mpt) și 16 militari. De asemenea, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Alba Iulia a trimis doi voluntari și o mașină de transport personal (Mtp) pentru a sprijini operațiunile de evacuare a apei. Acțiunile de intervenție s-au încheiat în jurul orei 23:35.

În municipiul Blaj, inundațiile generate de băltiri și blocarea canalizării au dus la afectarea a 21 de subsoluri, inclusiv un subsol de bloc și un garaj. ISU Alba a răspuns cu trei ASAS, o autospecială pentru măsurători și pompieri de mare capacitate (Mpr – 2000), trei Mpt și 11 militari. SVSU Blaj a mobilizat 18 voluntari, o mașină de transport personal (Mtp), două buldoexcavatoare și unelte genistice pentru a asigura evacuarea apei și a noroiului. Acțiunile de intervenție s-au încheiat în jurul orei 23:10.

În localitatea Șard, comuna Ighiu, cursurile de apă Ighiu, Ighiel și Țelna s-au revărsat, provocând o inundație rapidă care a afectat aproximativ 80 de gospodării, dintre care aproximativ 40 de case sau subsoluri. ISU Alba a intervenit cu două ASAS, două Mpr – 2000, șase Mpt, un APIC, un microbuz, un AGO și 77 de cadre. În plus, au fost pregătite în rezervă un autocamion pentru intervenție și comandă (ACI), o autospecială de pompieri de mare capacitate (Mpr – 10000) și o autospecială pentru salvare și prim-ajutor (Asp. + BP10). Situația este în curs de gestionare, iar eforturile de intervenție continuă.

În localitatea Ighiu, comuna Ighiu, nouă subsoluri au fost afectate de inundații generate de revărsarea cursului de apă Ighiu. SVSU Ighiu a trimis zece voluntari, două mașini de transport personal (Mtp), două buldoexcavatoare și unelte genistice pentru a acționa în zona respectivă. Acțiunile de intervenție sunt în desfășurare, iar buldoexcavatoarele sunt folosite pentru decolmatarea albiei râului Ighiu.

De asemenea, în localitatea Țelna, comuna Ighiu, trei subsoluri au fost afectate de inundații cauzate de revărsarea cursului de apă Țelna. ISU Alba a răspuns cu un Mpt și două cadre, iar acțiunile de intervenție sunt în curs de desfășurare.

Alte localități afectate includ Teleac, comuna Ciugud, unde o stradă principală a fost inundată din cauza revărsării aluviunilor de pe versant. SVSU Ciugud a intervenit cu patru voluntari, un buldoexcavator, un camion și unelte genistice. Acțiunile de intervenție pentru decolmatare au fost finalizate în jurul orei 22:30. Pe DJ 107K, între Galda de Jos și Întregalde, un podeț a fost colmatat, iar SVSU Galda de Jos și SVSU Întregalde au intervenit cu patru voluntari și două buldoexcavatoare. Acțiunile de intervenție pentru decolmatare s-au încheiat în jurul orei 22:30.

În locația Sâncel, comuna Sâncel, au fost raportate două podețe colmatate pe DJ107. SVSU Sâncel a intervenit cu trei voluntari, un buldoexcavator și unelte genistice. Acțiunile de intervenție pentru decolmatare s-au încheiat în jurul orei 22:00.

Pe lângă aceste acțiuni, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în localitățile Șard și Ighiu. Autoritățile publice locale din zonele afectate vor reevalua informațiile privind obiectivele inundate în cursul acestei dimineți.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență din județ, au fost mobilizate forțe și mijloace suplimentare din mai multe instituții. Instituția Prefectului Județului Alba a implicat două persoane, Consiliul Județean Alba a mobilizat două persoane, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Alba a trimis patru polițiști cu două autospeciale, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Alba a implicat patru jandarmi cu o autospecială, Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba a contribuit cu trei persoane, iar Apa CTTA Alba a mobilizat opt persoane, trei motopompe și două mașini.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere?

Ziarul Unirea

Publicat

în

4Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere? În fiecare an, la Paştele ortodox credincioşii se bucură de minunea Luminii Sfinte – un eveniment miraculos ce se petrece în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. Citeşte şi: Urari de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea