Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Editorial

Bătălia pe moţiune

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

      Au trecut sărbătorile de Paşte, a trecut şi săptămâna luminată iar bătălia politică între Putere şi Opoziţie a reizbucnit rapid pe toate fronturile. Prima miză importantă o reprezintă desigur alegerile locale din 10 iunie, care, în bună măsură, odată câştigate ar putea constitui o bază solidă pentru fiecare dintre cele două forţe în adjudecarea şi a alegerilor parlamentare ce se vor desfăşura în toamnă. Dintr-un punct de vedere, lupta politică în aceste momente este una justificată deoarece suntem într-un an electoral, ţara se află încă într-o profundă criză economico-financiară şi ca atare ar trebui căutate şi găsite soluţii pentru o relansare economică şi crearea de noi locuri de muncă. Însă, vezi de treabă, forţele politice numai de aşa ceva nu sunt preocupate acum, ci numai şi numai cum să rămână la „ciolan” în cazul celor de la putere, respectiv cum să ajungă mai rapid la „ciolan” în cazul celor aflaţi opoziţie. Iar onor Guvernul, strivit pur şi simplu de această aprigă bătălie, se arată aproape neputincios în adoptarea unor măsuri benefice pentru români şi dă din colţ în colţ. Mai mult, în următoarele zile, trebuie să facă faţă şi unei moţiuni de cenzură depusă de către USL şi citită luni după amiază în Parlament, care se anunţă de pe acum a fi pe muchie.
Miza pare a fi una capitală deoarece, în Parlament, după ultimele migraţii ale unor senatori şi deputaţi din tabăra Puterii, forţele par a fi aproape egale. Numai că, ajunşi aproape în postura să răstoarne guvernul condus de către premierul Mihai Răzvan Ungureanu, liderii USL par a nu se prea înţelege asupra viitorului guvern ce ar trebui înscăunat la Palatul Victoria, anunţând planuri diferite. Astfel, potrivit preşedintelui PNL Crin Antonescu, în cazul în care moţiunea de cenzură reuşeşte, USL este pregătită să-şi asume guvernarea şi să îl nominalizeze pe Victor Ponta premier. De partea cealaltă, liderii PSD par să nu fie în totalitate de acord cu declaraţiile lui Antonescu. Astfel, Ion Iliescu a declarat că, dacă moţiunea de cenzură va trece, ar trebui instalat un guvern provizoriu care să organizeze alegeri anticipate, altfel situatia „riscă să devină cam aventuroasă”. În timp ce liderul PNL crede că USL ar trebui să preia imediat guvernarea şi să se ocupe automat de organizarea alegerilor, atât a celor locale cât şi ale celor parlamentare din toamnă, liderii PSD cred că ar trebui procedat altfel. Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat, duminică seara, la una dintre televiziunile naţionale, că USL nu trebuie să-şi asume guvernarea iar, în cazul în care moţiunea trece, trebuie instalat un guvern provizoriu. „Asumarea guvernării de către USL trebuie să se facă după alegeri şi, dacă moţiunea de cenzură va trece, ar trebui instalat un guvern provizoriu care să organizeze alegeri anticipate (…) Asumarea guvernării de către USL trebuie să se facă în condiţiile unor alegeri care să dea o altă componentă Parlamentului, altminteri, în actuala structură parlamentară, dacă îşi asumă această chestiune, situaţia devine cam aventuroasă” – susţine acesta. Şi preşedintele Victor Ponta pare a fi de acord cu această idee, declarând că „este nevoie de un Guvern provizoriu care să organizeze alegerile şi că, dacă Guvernul Ungureanu va pica la moţiune, vor avea loc discuţii în USL pentru a desemna viitorul premier”.
De cealaltă parte, preşedintele PDL Emil Boc dă asigurări Guvernului Ungureanu că şi în prezent coaliţia aflată la putere este una solidă şi ca atare moţiunea de cenzură va fi respinsă. Mai radicală chiar decât preşedintele Boc se arată a fi Elena Udrea, preşedintele PDL Bucureşti, care a anunţat nici mai mult nici mai puţin faptul că „parlamentarii PDL care votează moţiunea vor fi excluşi automat din partid”. Ce va fi exact, vom vedea la dezbaterea şi votul moţiunii, ce vor avea loc vineri, începând cu ora 9.00, în Parlamentul României.

Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea