Rămâi conectat

Politică Administrație

Bătaia nevestei ca normă socială în județul Alba. Cine sunt (ne)vinovații? Cui te poți adresa pentru ajutor?

Publicat

în

În ultimele săptămâni am devenit mai conștient de drama femeilor și a copiilor care trăiesc în familii în care bărbatul este violent. Adică, pe lângă rolul de soț și tată, acesta are obiceiul să își snopească în bătaie nevasta și uneori și copii. Din nefericire, adesea, acești bărbați ajung să își îndeplinească cu succes în familie doar rolul de “bătăuș”.

Situația la nivelul județului Alba, precum și la nivelul întregii țări, este alarmantă și nimic relevant nu s-a făcut până acum pentru această categorie vulnerabilă.

Cea mai mare răspândire a “caftelii în familie” este în mediul rural. Alfel spus, la țară, unde nivelul de educație este mai scăzut, “a-ți bate nevasta” reprezintă încă pentru mulți, o “normă socială”, un comportament banal, acceptat tacit de preot, primar, polițist și adesea chiar de victimă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mărturiile unor femei din Alba la care am avut acces, victime ale violenței domestice, sunt emoționante și revoltătoare, însă principiul confidențialității mă împiedică să le redau aici. Voi oferi totuși câteva exemple de traume, pentru a vă face o idee despre calvarul prin care trec, adesea o viață întreagă, femeile abuzate și agresate de proprii lor soți.

În cazul tuturor celor patru victime ale violenței domestice cu care am luat contact în calitate de psiholog, soții sau partenerii lor consumă frecvent alcool, fond pe care devin adesea niște adevărați “teroriști”, atât pentru neveste cât și pentru proprii copii.

Un aspect interesant pe care l-am observat și care m-a emoționat este faptul că una dintre femei, disperată de situația grea în care se afla, mărturisea că, de-a lungul vieții a crezut și s-a consolat cu ideea că “să te bată bărbatul este ceva normal în majoritatea familiilor”. Adică, mediul în care ea a crescut i-a oferit același model al cuplului, al familiei. Tatăl ei o bătea pe maică-sa, la neamuri se întâmpla cam la fel și, parcă în mod predestinat, s-a luat cu un bărbat ce are aceleași obiceiuri.

Violența domestică nu este ceva specific populației rurale, deși există și în județul Alba niște “poli”, zone, în care acest gen de violență este văzut și acceptat ca o normă socială. Violența domestică nu este ceva specific nici persoanelor fără educație sau cu un nivel socio-economic mai scăzut, potrivit statisticilor acest “sport” fiind practicat de oameni “cu școală” și situație economică bună și foarte bună.

Unde poți cere ajutor dacă ești victima a violenței domestice?

Trebuie să subliniez încă de la început că a-ți bate soția sau copilul reprezintă o infracțiune. Violenta domestica este definita in termeni legislativi ca fiind orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material – o infractiune, prevazuta si sanctionata ca atare de Codul penal roman incepand cu anul 2000 (Legea 197/2000).

Violenta in familie poate avea consecinte grave asupra persoanelor, copii sau adulti, atat pe plan fizic, cat si pe plan emotional. De obicei, efectele abuzurilor se fac resimtite o lunga perioada de timp dupa savarsirea lor si influenteaza viata si comportamentul adultilor sau copiilor.

Cel mai la îndemână, din păcate nu și foarte eficient, este numărul de urgență 112. Aici, victima sau persoana care sesizaează fapta este transferată înspre ofițerul de serviciu de la Jandarmerie ori de la Poliție. Aceștia sunt obligați să trimită un echipaj la fața locului, care reușește să aplaneze pentru moment conflictul și îi aplică agresorului o amendă, de obicei, pentru tulburarea ordinii publice. Ce urmează pentru biata femeie care a cerut disperată ajutor, după ce soțul ei se trezește cu jandarmii sau polițiștii de ordine publică la ușa, și mai ia pe deasupra și o amendă, nu ne rămâne decât să ne închipuim singuri. De obicei, cine sună odată la 112 în calitate de victimă a violenței domestice, se învață minte și nu mai revine. Mai ales dupa ce citeste in presa a doua zi despre pațania ei, de ajunge de rușinea „satului”. Deci Poliția și Jandarmeria dovedesc că nu sunt de mare folos în aceste situații de criză pentru victimele violenței în familie.

Aceste persoane au nevoie în primul rând de un adăpost în care să se poată refugia dacă este cazul, în siguranță, dacă este nevoie alături de copii săi. Apoi, pe lângă protecție, victimele violenței domestice au nevoie de consiliere psihologică, juridică, etc., pentru a își redobândi lucidiatea și a-și face un plan alternativ pentru viitorul ei și al copiilor săi.

În județul Alba funcționează Compartimentul Telefonul Copilului şi Telefonul Victimelor Violenţei în Familie. Se pot apela gratuit următoarele numere de telefon: Telefonul Copilului – 08008.200.100  şi Telefonul Victimelor Violenţei în Familie – 08004 101 50.

Pentru a putea să vorbim de oraș sau județ european, civilizat, unde știm că se investesc anual milioane de euro din bani publici în evenimente cultural-distractive, este obligatoriu să se facă ceva concret și pentru prevenția acestui flagel, pe care îl reprezintă violența domestică.

Mamele și copii agresați au nevoie de ajutor! Înființarea în Alba a unui adăpost special destinat victimelor violenței în familie, realizarea constantă a unor campanii de informare de către Poliție, Jandarmerie, Arhiepiscopie, la nivelul comunităților locale, ar putea fi un bun început.

Implicarea fiecăruia dintre noi ar putea fi, pe termen lung, schimbarea în bine pe care ne-o dorim cu toții, chiar și agresorii, care sunt la randul de multe ori niște victime ale lumii in care s-au nascut si au trăit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare