Rămâi conectat

Economie

Bancherii se bat între ei pentru clienţi cu oferte mai bune

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dacă până acum s-au mulţumit să obţină bani în mare parte doar din dobânzile încasate pe creditele aflate deja în derulare, concurenţa din ce în ce mai mare din sistemul bancar îi obligă pe bancheri să se „bată” în dobânzi mai mici pentru clienţii noi. Concluzia reiese dintr-un sondaj de opinie efectuat de BNR în rândul bancherilor, conform căruia băncile se aşteaptă ca cererea de credite de consum să crească, după o lungă perioadă de contracţie.
„Nu e nevoie de anchetele BNR să constatăm că băncile încearcă din nou să vândă credite. Este suficient să ne uităm la TV, unde au reapărut reclamele la produse bancare, reclame care dispăruseră în ultimele luni”, a declarat Ilie Şerbănescu, analist economic. „Clienţi noi, cu bonitate, nu mai sunt însă. Bugetarii, de exemplu, sunt eliminaţi din start. Cel mai probabil ofertele prezentate acum se referă la refinanţări, doar că băncile evită să recunoască faptul că încearcă să îşi fure una alteia clienţii. Dacă nu ai clienţi noi, încerci să îi iei «cu japca» pe cei ai concurenţilor. Concurenţa este ceea ce ne-a lipsit până acum”, a adăugat el.
„Evoluţia (cererii de credite de consum, n.r.) a fost uniformă pe toate categoriile de credit, semnalându-se o uşoară îmbunătăţire faţă de trimestrul II din 2010 pentru segmentul cardurilor de credit. Previziunile pentru ultimul trimestru al acestui an sunt optimiste, băncile anticipând o revenire a cererii în teritoriul pozitiv”, se menţionează în sondajul BNR, care cuprinde răspunsurile venite din partea celor mai mari 10 bănci din sistem, care reprezintă circa 80% din sistemul bancar.
„Este posibil ca etapa de înăsprire a standardelor de creditare să se fi încheiat, băncile considerând că nivelul actual conferă un grad de prudenţă adecvat profilului debitorilor şi tipologiei creditelor”, se precizează în sondajul efectuat de Banca Naţională.
l Ieftinirile anunţate încep să acopere scumpirile recente
În perioada iulie-septembrie însă, cel puţin după evoluţia dobânzilor la creditele de consum în lei, majoritatea bancherilor nu au fost interesaţi să acorde noi astfel de credite. Dobânda anuală efectivă (DAE) medie cerută de bănci clienţilor la creditele de consum noi acordate în lei a urcat la 18,77% pe an de la 17,77% pe an, conform datelor BNR. Acest indicator a continuat să crească la 19,27% pe an în august pentru ca în septembrie să înregistreze un uşor regres, până la nivelul 19,24%.
În acelaşi timp însă, bancherii au părut interesaţi, după cum reiese din dobânzile percepute, să acorde populaţiei din ce în ce mai multe credite în valută. În perioada iulie-septembrie dobânda medie anuală cerută clienţilor a scăzut de la 7,31% la 6,49%. (G.D.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Comunicat de presă proiect Reconversia funcțională, șanț exterior-latura de nord a Cetății Alba Carolina, spații publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber”, COD SMIS 129259

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă

Municipiul  Alba Iulia anunță   finalizarea  contractului de  finanțare  nr.  5008  din 16.12.2019  pentru  proiectul « Reconversia Funcțională, Șanț Exterior – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, Spații Publice Amenajate Pentru Agrement și Petrecerea Timpului Liber », Cod SMIS 129259 derulat in perioada  16.12.19 – 30.09.2023.

Obiectivul general: Îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor municipiului Alba Iulia prin reconversia și/sau reutilizarea terenurilor degradate din zona istorică Cetatea Alba Carolina și transformarea lor în zone de agrement și recreere pentru populație (parcuri, grădini publice, scuaruri)

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivele specifice ale proiectului

Crearea de zone verzi pe latura nordică perimetrală a Cetății Alba Carolina în suprafață de 30.802,36 mp, într-o perioadă de 33 luni.

Crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnă într-un spațiu deschis nou creat în zona perimetrală nordică a Cetății Alba Carolina, pe suprafață de 33.924 mp, într-o perioadă de 33 luni.

Proiectul  « Reconversia Funcțională, Șanț Exterior – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, Spații Publice Amenajate Pentru Agrement și Petrecerea Timpului Liber », Cod SMIS 129259  a fost  finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, 4-Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritate de investiții 4.2-Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului și   a fost  implementat  la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Lucrarilor Publice  si  Administrației, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Valoarea totală a proiectului este de 9.247.426,36 lei, din care 7.647.177,61 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă

Persoană de contact: Florina VICAȘ /Coordonator proiect, Telefon: 0258 819462


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Comunicat PNRR: U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă

U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului cu titlul: „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”, contract de finanțare nr. 3479/11.01.2023, cod C10-I3-1112.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, fiind  finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 10 – Fondul Local – I.3 – Reabilitare moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii publice de către unitățile administrativ-teritoriale.

Perioada de implementare a proiectului este de 25 de luni.

Dată începere: 22.02.2023

Dată finalizare: 22.03.2025

 Obiectivul general al proiectului este reabilitarea moderată a clădirii administrative a Comunei Ceru Băcăinți.

Valoarea totală a proiectului: 649.155,08 lei (TVA inclus), din care:

Cheltuieli eligibile: 502.617,52 lei (TVA inclus), din care

422.367,66 lei (fără TVA) și 80.249,86 lei TVA aferent cheltuielilor eligibile.

Cheltuieli neeligibile: 146.537,56 lei (TVA inclus), din care

123.902,89 lei (fără TVA) și 22.634,67 lei TVA aferent cheltuielilor neeligibile.

 

Persoană de contact: Primar Trif Ioan

e-mail: [email protected]

telefon: 0258700840


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Anunț de presă finalizare proiect – „Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț de presă finalizare proiect

Proiectul  Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL, cod MySMIS 134378, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri – 2.1A Microintreprinderi este implementat de către S.C. PANTERA DENT S.R.L. și are o valoare totală de 1.194.162,49 lei, din care 950.339,50 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației  în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, Organism Intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivul proiectului urmărește creșterea capacității de producție în domeniul producției de dinții artificiali, menită să asigure creșterea competitivității și notorietății la nivel local și regional al companiei PANTERA DENT SRL, prin creșterea calității și performanței în aceste domenii, intensificarea colaborării pe bază de parteneriate pe linia de tratamente stomatologice pe plan local și regional, atragerea de personal competitiv și dezvoltarea calității vieții .

Scopul proiectului a constat în crearea unui centru de excelență în domeniul productiei de dinții artificiali, unic la nivel local/regional, cu o infrastructură și echipamente la un înalt grad competitiv pe plan regional, menit să contribuie la reducerea decalajelor existente între regiunea Centru și alte regiuni ale țării. Datorită implementării proiectului societatea a fost dotată cu echipamente moderne, de top, instrumente avansate și care beneficiază de personal calificat, cu expertiză în utilizarea infrastructurii.

Impactul proiectului la nivelul localității, respectiv al regiunii Centru a constat în: crearea unei infrastructuri de producție, prin dotarea cu echipamente de înaltă tehnologie, competitive pe plan regional, menținerea pe perioada de durabilitate a proiectului a unui numar de 5 locuri de munca, crearea unui portofoliu de produse de min. 150/an (față de media de 95/an în prezent) din care contractate noi de min.20 produse/an.

Date de contact beneficiar:

Sat Cricău, Comuna Cricău, nr. 294, județul Alba, cod poștal 517265, România

Tel. +40 744 753 721

E-mail: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare