Rămâi conectat

Actualitate

BACALAUREATUL-ul nu este o prioritate pentru un sfert dintre absolvenții Promoției 2014 din județul Alba

Publicat

în

Absolvenții Promoției 2014 trag chiulul și la examenul de Bacalaureat, în județul Alba aproximativ 25% din elevii promoției curente nu s-au înscris din varii motive la examenul maturității, sesiunea iunie-iulie. Vicepreședintele Comisiei Județene de Bacalaureat, Dan Cherecheş ne-a declarat că în județul Alba s-au înscris 2.919 elevi, dintre aceștia 2.473 sunt absolvenți ai Promoției 2014 cu 900 mai puțini decât au fost înscriși la simularea din primăvară.

Motivele de care absenteismul este  ridicat nu le cunoaștem și pentru a le afla este nevoie de un demers de natură sociologică, dar este de menționat că anual o parte dintre cei înscriși lipsesc şi de la probele examenului, iar astfel procentul absenteismului va creşte.

Inspectorul școlar Dan Cherecheș a precizat că în județul Alba vor funcționa 13 centre de examen și 3 centre de evaluare. Centrele de examen sunt la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian”, Colegiul Tehnic ”Apulum” și Colegiul Tehnic ”Alexandru Domșa” din Alba Iulia, Colegiul Național ”I.M. Clain” Blaj, Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, Colegiul Național ”David Prodan” Cugir, Colegiul Național ”Avram Iancu”, Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni, Grupul Școlar ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, Liceul ”Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, Colegiul Tehnic Aiud și Liceul Teoretic ”Petru Maior” Ocna Mureș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Centrele în care se vor corecta lucrările sunt la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, Liceul Tehnologic ”Timotei Cipariu” Blaj, și Liceul Tehnologic Sebeș.

Sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2014 începe pe 10 iunie cu susţinerea probei orala la limba română. Astfel, în intervalul 10-27 iunie se vor desfăşura probele de competenţe de comunicare în limba română, digitale şi de comunicare într-o limbă străină. Probele scrise încep pe 30 iunie, cu examenul scris la limba şi literatura română, şi se termină pe 4 iulie cu proba scrisă la alegere. Elevii vor afla primele rezultate pe 7 iulie. Dacă nu vor fi mulţumiţi de notele obţinute, vor putea depune contestaţii, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe 11 iulie.

Calendar Bacalaureat 2014

A. Probe orale

10 – 12 iunie  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
1 – 13 iunie  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
16 – 20 iunie  Evaluarea competenţelor digitale
23 – 27 iunie Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

B. Probe scrise

30 iunie  Limba şi literatura română
1 iulie  Limba şi literatura maternă
2 iulie Proba obligatorie a profilului
4 iulie Proba la alegere a profilului şi specializării
7 iulie Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
7 iulie Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
8 – 10 iulie  Rezolvarea contestaţiilor
11 iulie Afişarea rezultatelor finale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Mai mult de 33% din cheltuielile românilor au reprezentat taxe, impozite și asigurări sociale, în anul 2021. Datele INS

Publicat

în

Mai mult de 33% din cheltuielile românilor au reprezentat taxe, impozite și asigurări sociale, în anul 2021. Datele INS

Contribuțiile la bugetele de asigurări sociale, impozitele asupra veniturilor, contizațiile, dar și alte impozite și taxe, au avut o pondere de 33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, în anul 2021, ridicându-se în medie la suma 1.620 de lei, lunar, pe gospodărie.

Din acestea, impozitul pe salariu a reprezentat 15% (14,8% în 2020), iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) peste jumătate, 84,3% (84,5% în 2020), din totalul impozitelor, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit INS, impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2021, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 43% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 17,2% pentru cele de şomeri, 13,9% pentru gospodăriile de pensionari, 11,1% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 7,9% în cazul gospodăriilor de agricultori, conform Agerpres.

De altfel, subliniază INS, în anul 2021, cuantumul mediu al transferurilor aflate în sarcina gospodăriilor de salariaţi a fost de 12 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile de agricultori, de 8,2 ori mai mare decât transferurile plătite de gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole, de 7,4 ori mai mare decât al celor de pensionari şi de 6,4 ori mai mare decât al gospodăriilor de şomeri.

În profil teritorial, se înregistrează diferenţe relativ mari de nivel şi pondere a transferurilor între urban şi rural şi un grad mai scăzut de diferenţiere pe regiuni. Cuantumul impozitelor, contribuţiilor etc plătite în medie de o gospodărie din mediul urban a fost de 1,9 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile din mediul rural, iar ponderea lor în totalul cheltuielilor a fost de 36,7% şi, respectiv, de 26,9%.

În profil regional, se remarcă amplasarea a două regiuni pe cele două extreme (inferioară şi superioară): Nord-Est, cu nivelul minim al acestui tip de cheltuieli de 1.091,3 lei lunar în medie pe o gospodărie (26,7% din cheltuielile totale) şi Bucureşti-Ilfov, cu nivelul maxim de 2.841,8 lei (39,2%), restul înregistrând niveluri între 1.267 – 1.829 lei şi ponderi în cheltuielile totale între 29,2% – 35,2%.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Două monede antice, returnate României de către poliția din Marea Britanie. Vor fi transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României

Publicat

în

FOTO| Două monede antice, returnate României de către poliția din Marea Britanie. Vor fi transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României

Două monede antice de aur, aparținând patrimoniului cultural național, au fost predate de către reprezentanții Metropolitan Police ambasadorului României la Londra, Laura Popescu, arată o postare a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Monedele au fost recuperate în Regatul Unit şi urmează să fie transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această recuperare de mare însemnătate a fost posibilă graţie unei echipe din care au făcut parte „detectivii John Roch, Ray Swan şi Sophie Hayes, de la Unitatea Art & Antiques din cadrul Metropolitan Police, alături de colegii noştri ataşaţi de interne de la Londra”, notează Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit Agerpres.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri BCG, împotriva hepatitei și DTPa: A fost lansată licitatia de peste 150 de milioane de lei

Publicat

în

Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri BCG, împotriva hepatitei și DTPa: A fost lansată licitatia de peste 150 de milioane de lei

Ministerul Sănătății a lansat în SICAP trei licitații privind achiziția de vaccinuri BCG, împotriva hepatitei și diftero-tetano-pertussis acelular, în valoare totală de până la 155 de milioane de lei.

Ministerul vizează achiziţia a 400.000 de doze de vaccin BCG, cu o valoare totală estimată la 2.532.000 lei. Contractul va avea o durată de şase luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 26 iulie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ce priveşte a doua licitaţie, cantitatea care face obiectul acordului cadru este de minim 130.000 doze de vaccin hepatitic B pediatric şi maxim 954.000 doze, la o valoare totală estimată între 3.109.600 – 22.819.680 lei.

Durata contractului este de patru ani, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 27 iulie.

În ce priveşte furnizarea vaccinului combinat diftero – tetano – pertussis acelular (DTPa), adsorbit, cu conţinut scăzut de antigene, frecvenţa atribuirii contractelor subsecvente este semestrială şi în funcţie de necesităţile autorităţii contractante şi de disponibilitatea fondurilor necesare achiziţiei. Cantitatea care face obiectul acordului cadru este de minim 200.000 doze, respectiv maxim 820.000 doze, la valori totale estimate între 32.192.000 – 131.987.200 lei.

Durata contractului este de patru ani, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 28 iulie.

În vederea evaluării celor trei licitaţii, preţul ofertelor reprezintă 80%, iar termenele de livrare ofertate 20%, scrie Agerpres.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare