BAC-ul şi valorile noastre

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Mulţi dintre noi am privit cu uimire rezultatele bacalaureatului din cele două sesiuni, am confruntat procente şi parcă nu ne venea să credem că starea învăţământului românesc e una jalnică. Oare chiar scoate tâmpiţi, cum ne spunea preşedintele Traian Băsescu? E vorba de examenul de maturitate al elevilor, care ne-a demonstrat că de fapt avem mai mulţi vinovaţi pentru dezastrul din învăţământ: începând cu mai marii din Ministerul Educaţiei, apoi dascălii, părinţii şi elevii. Vinovăţia aparţine sistemului, cel care i-a condus pe toţi elevii, pot nu pot, vor nu vor, pe acelaşi traseu educaţional, cel liceal, pentru a asigura materia primă a fabricilor de diplome. Nu este normal că, spre exemplu, examenul la limba şi literatura română este unic, atât pentru cei care au urmat specializarea filologie, având 4-5 ore de limba română pe săptămână, cât şi în cazul celor care au ales profilul tehnologic şi au studiat (limba română) mai puţine ore. Am parcurs subiectele şi e foarte clar că examenul pune accentul pe teoria literară şi istoria literaturii române, în loc să ţină seama de comunicare, scriere corectă, gramaticală. De ce trebuie să ştie cel care a ales o meserie – tehnician, ospătar, bucătar, constructor – intriga din Fefeleaga sau Răzvan şi Vidra? E greu de explicat la ce-i vor folosi toate comentariile şi analizele literare! La matematică, subiectele de bacalaureat sunt diferenţiate pentru cei care au ales profilul teoretic sau cel tehnologic, ultimele fiind mult mai uşoare. Nu e oare mai important să se verifice competenţele elevilor, gândirea critică, iniţiativa personală, creativitatea? Nu ar trebui să se renunţe la scheme şi şabloane, la toceală şi să se pună accentul pe judecata elevului? Din păcate, s-a făcut reformă în învăţământ, dar ea nu a adus rezultatele pe care le-am dorit cu toţii.
Profesorii, directorii şi inspectorii au şi ei partea lor de vină pentru eşecul BAC-ului din acest an. Tăierile aplicate salariilor profesorilor i-au determinat pe mulţi dintre ei să plece din sistem. Au venit alţii în locul lor, dar sistemul are de suferit din pricina deprofesionalizării. Apartenenţa la clientela politică a devenit o garanţie suficientă, nu mai e nevoie de evaluare. Rar mai întâlnim dascăli care-şi fac meseria cu dragoste, ştiu să se apropie de elevi, să-i convingă să înveţe. E şi aceasta o artă cunoscută de unii profesori şi tratată cu dezinteres de mulţi dintre ei. Şi cum „reforma” din învăţământ a „atins” la buzunar profesorii, cu timpul ei au lăsat, blazaţi, garda jos. Degeaba erau lansate semnale că învăţământul românesc este ineficient, inechitabil şi de slabă calitate. Zadarnic se spunea că statisticile internaţionale ne pun la colţ mereu. Nimeni nu a luat nici o măsură şi totul mergea….ca pe roate. O altă categorie a vinovaţilor pentru cutremurul din învăţământul nostru este cea a părinţilor şi elevilor, care nu au înţeles că fără muncă, adică învăţat, nu poţi să ajungi departe. Degeaba ai o diplomă dacă nu ştii să faci nimic! Adevărul este că trăim într-un sistem bolnav, dar reformat: profesorii sunt slab plătiţi şi vulnerabili, părinţii, la fel de slab plătiţi sau plecaţi în străinătate pentru a-şi întreţine familiile ori muncesc 10 – 12 ore pe zi, nu mai au timp să le mai ofere copiilor o educaţie şi puţini pot suporta costul meditaţiilor; elevii sunt victimele unei societăţi fără orizont, fără locuri de muncă, fără stimulente morale. Din păcate, nu ne putem motiva tineretul şi astfel valoarea sa se pierde. E foarte posibil ca examenul de bacalaureat de anul acesta să fi fost doar un foc de paie, iar în 2012, când au loc alegeri locale şi parlamentare, exigenţa să fie uşor…”îndulcită”.
Adriana DURIGĂ

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

9 Comentarii

Dorin 7 septembrie 2011 at 8:28

Rezultatele din acest an de la BAC arata valoarea unei bune parti din corpul profesoral , care a lasat garda jos cu multi ani inaintea reducerilor de salarii ; de multi ani se copiaza la examene sub ochii profesorilor . O vina foarte mare o are si mass media , care promoveaza non valorile , aratandu-le tinerilor numai exemple desuchiate care se descurca in viata , inclusiv profesori foarte slabi pregatiti profesional , care nu stiu decat sa iasa in strada cu fluiere si trompete .

gogu 7 septembrie 2011 at 8:40

dar elevii nu or fii avand si ei vreo vina?
exemple desuchiate care se descurca in viata: udrea, anastase, EBA…

Dorin 7 septembrie 2011 at 20:13

Macar astea nu-s urate , dar cu aura vasile ce ne facem , ca se descuca si ea ? :)))

gogu 7 septembrie 2011 at 20:18

sa inteleg ca tu le-o „tragi” astora de mai sus? ce zice taticul traienel?

geta 7 septembrie 2011 at 9:18

„De ce trebuie să ştie cel care a ales o meserie – tehnician, ospătar, bucătar, constructor – intriga din Fefeleaga sau Răzvan şi Vidra? E greu de explicat la ce-i vor folosi toate comentariile şi analizele literare”

pentru ca si tu ai terminat o facultate tehnica si acum esti mare ziarista. Ce te faceai daca nu stiai sa scrii corect?

gicu 7 septembrie 2011 at 9:27

Nu spun ca mass media nu are parte aei de vina, insa ea prezinta faptele. N-ai observat ca articolele care prezinta rezultatele elevilor olimpici nu au nici un comentariu? Sau unul, maxim doua. Dar un articol despre ceva intrigi politice sau mondene? Zeci, sute… Astia suntem si ne meritam soarta.

vigilante 7 septembrie 2011 at 12:25

Se pot inscrie la scolile sanitare ca nu le cere nimeni diploma de bac. Inainte scolile sanitare se numeau postliceale deci aveai nevoie de diploma de bac si calificarea era considerata peste calificarea unui absolvent de liceu. Probabil in cativa ani o sa fim o tara de infirmieri ca asistenti nu vad cum in Romania iar in afara daca nu ai bacalaureatul nu te angajeaza nimeni asistent poti sa fii absolvent de 5 scoli sanitare. Important e sa pice banul de la fraieri: ai bacul luat faci facultate tot pe bani, nu ai bacul, te „momesc” scolile sanitare sa-ti ia banul ca in privinta finalitatii..slabe sanse de angajare.

B52 7 septembrie 2011 at 20:51

E clar ca vorbim de un complex de erori si vinovati. Dar inclusiv elevii sunt vinovati, la varsta bacului au 18 ani si au raspunderea faptelor lor. Tratandu-i ca pe niste oligofreni si cautand vinovatii mereu in alta parte, nu ii vom responsabiliza niciodata. Pana la urma, oricat de mediocru ar fi un profesor, in masura in care totusi, elev fiind, la ora nu alergi pe banci, ci lucrezi cat de cat, e practic imposibil sa nu iti iei bacul. V-ati uitat pe subiectele alea? Despre ce naiba vorbim? Ok, pentru o nota mare sunt de acord ca ai nevoie de profesori buni si o pregatire suplimentara. Dar nota de trecere o iei fluierand. Iar lucrurile in realitate sunt usor de explicat. Tinerii sunt prea putin interesati de scoala, la fel cum putina lume mai e interesata de scoala, de carte, de cultura. Nu mai departe, ce oameni participa in Alba Iulia la evenimentele culturale din oras, lansari de carte, teatru, vernisaje etc? Cam aceiasi 100 de oameni, va garantez! Degeaba pretind unii parinti copiilor sa invete, daca acesti cresc intr-un mediu nesanatos, fara preocupari de acest gen.

Simona 7 septembrie 2011 at 22:01

VINOVATI SUNTEM TOTI . Pornind de la profesori , elevi si parinti . Profesorii nu isi fac treaba nu pt. ca nu au salarii bune ci pt. simplu fapt ca si ei ca noi au aceasi pregatire , aceasi educatie , gena noatra de neam prost vine din ani buni in spate . Nu inseamna ca daca un profesor are 700 lei salar nu trebuie sa isi faca meseria cum nu inseamna ca daca un sofer de autobus are tot atat salar trebuie sa ne omoare pana la destinatie . Fiecare om trebuie sa isi faca treaba . Profesorii sa predea bine , elevii sa invete iar noi parintii sa -i ajutam sa se inteleaga unii cu altii . Rusine sa ne fie ca suntem astfel de oameni …. de nimic .

Comentariile sunt oprite