Axa Bucureşti – Beijing – New Delhi

Într-un recent editorial, o colegă vorbea despre debusolarea românească, nicidecum cauzată de perspectiva unui cataclism planetar, pe care Terra l-a mai suferit în trecut: inversarea polilor magnetici. Aşa este, polii magnetici nu pot fi făcuţi vinovaţi pentru debusolarea românească, dar polii economici da! Şi asta-i inversarea la care asistăm acum, la nivel mondial. E cât se poate de clar că Europa cu zona euro se află în mare dificultate iar economii naţionale considerate foarte puternice şi stabile se clatină. Dezastrul a început în Grecia, care e falimentară. Irlanda a urmat-o. Apropo, măsurile pe care le va lua Irlanda vor fi, printre altele: naţionalizarea unor bănci, reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială, reducerea salariilor cu 15 la sută şi disponibilizarea a 25.000 de bugetari (nu vă sună cunoscut?). De noi şi de bieţii bulgari, ce să mai zicem? Nici măcar nu îngrijorăm pe nimeni. Dar când e vorba despre ţări precum Portugalia şi Spania, lucrurile stau altfel. Mai ales când ne referim la Spania, care este a patra mare economie europeană, considerată prea mare pentru a fi salvată, dar şi prea mare pentru a fi lăsată să se prăbuşească. Franţa însăşi este nevoită să ia măsuri nepopulare, care scot lumea în stradă. Şi tot măsuri nepopulare trebuie să ia însăşi gigantica economie a SUA, culmea, tot prin reduceri de cheltuieli în domeniul social şi prin reduceri de personal bugetar. Paradoxal, însă, există o economie europeană care „duduie”. Motorul UE, respectiv Germania! În anul 2010 comerţul exterior al Germaniei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 10 ani, şi este prevăzut ca în anul 2011 exporturile să crească iar cu vreo 7 procente, ceea ce va însemna pentru nemţi, numai din exporturi, încă 1.000 de miliarde de euro. Dacă e să facem o comparaţie între eforturile germane şi cele româneşti, am vedea că la noi „soluţiile” sunt „Jos Băsescu”, „Jos Roberta Anastase”, scandaluri de corupţie la cel mai înalt nivel, jocuri de comisioane şi şmecherii de înşelat Fiscul…
Dar nu despre situaţia Europei vreau să vorbesc acum, ci despre faptul că polii economici (totodată de putere şi de influenţă) la care se raporta preşedintele Băsescu prin celebra sintagmă Axa Bucureşti – Londra – Washington, ei bine, polii aceia s-au inversat de multă vreme. Astfel, singura ţară europeană care (încă) mai prosperă în plină criză, Germania, a fost deja depăşită (inclusiv la capitolul exporturi), încă de anul trecut, de către China! Economia Chinei a crescut în primele două luni din 2010 cu 11,9 la sută, producţia industrială a urcat cu 19,6 la sută, iar investiţiile cu 25,6 la sută! Anul trecut chinezii au investit 390 miliarde de euro (de trei ori PIB-ul României) în infrastructură, au un plan de încurajare a creşterii economice în valoare de 586 miliarde de dolari, au instituit un regim de reducere a dobânzilor, stimulează investiţiile imobiliare şi reduc substanţial taxele asupra exportatorilor. Un studiu realizat de specialiştii britanici de la „Standard Chartered”, alături de economiştii Băncii Mondiale, relevă că până în anul 2030 China va produce un sfert din produsul intern brut GLOBAL (!!!) iar India 10 la sută din acesta. Astfel, India va depăşi Japonia şi va fi la o mică distanţă de SUA, în timp ce China se va instala confortabil pe un prim loc mondial. După cum afirmă specialiştii, economia globală traversează cel de-al treilea super-ciclu de dezvoltare iar câştigătoarele vor fi China şi India, aşa cum au fost SUA şi Japonia în timpul super-ciclurilor precedente. Prin urmare, cel ce va fi preşedintele României atunci când se vor inversa complet polii economici cred că va face o referire fermă la Axa Bucureşti – Beijing – New Delhi!
Ioan HĂNŢULESCU

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

12 Comentarii

cornel 27 noiembrie 2010 at 16:18

Pana cand 80 nu va fi egal cu 170, opozitia are tot dreptul sa ceara demisia Robertei. Orice act care se bazeaza pe minciuna nu serveste interesului national. Apropos de tovarasica Roberta: pe langa ca pregatirea (de miss=pitipoanca) nu o prea recomanda in pozitia de al 3-lea on in stat, nefericita este fiica directorului combinatului petrochimic Ploiesti, un fost securist care in timpul revolutiei din 89 a dat ordin sa fie sudate portile combinatului pentru a nu iesi lumea sa protesteze impotriva regimului ceausist.

Observator 27 noiembrie 2010 at 17:10

De Oana Mizil, ai auzit?
Ale ei familie, stii cumva ce-a „sudat” inainte de ’89?

cornel 27 noiembrie 2010 at 17:51

da, e NEPOATA lui Paul Niculescu Mizil si e deputata, dar nu e al 3-lea om in stat.

Observator 27 noiembrie 2010 at 18:39

Nici o grija.
E o ordine politica. O alta ORDINE ne-am dori noi in aceasta tara. A valorilor adevarate!

cornel 27 noiembrie 2010 at 20:40

deci nu a Robertelor de tot felul!

HOREA 29 noiembrie 2010 at 9:33

Daca ati avea mintea limpede domnule Hantulescu, ati vedea ca Romania este practic de mai bine de un an in faliment ( de cand se imprumuta sa plateasca pensii si salarii ) ca a fost adusa in aceasta tara de cei pe care ii sustineti ( si care va sustin financiar ), ” creierele portocalii „, iar in ceea ce-i priveste pe cei care striga ” jos basescu ” este dreptul lor si pana una alta nu ei au in mana conducerea tarii, majoritatea parlamentara, etc.
UN ARTICOL PROST , DEZLANAT IN CARE PORNITI DE LA POLII MAGNETICI, II DATI O LIMBA LUI BASESCU, LOVITI „SUBTIL” IN OPOZANTII LUI, SI TERMINATI CU NOILE PUTERI ALE LUMII. TOT ACEST EFORT ESTE FACUT DOAR CA SA RASPANDEASCA IN CONTINUARE CRETINITATEA PORTOCALIE CA DEVINA PENTRU CE SE INTAMPLA LA NOI ESTE CRIZA MONDIALA, NOI NU PUTEM FACE NIMIC, ETC, ETC,.

VIC 29 noiembrie 2010 at 9:59

Un popor de OI naste un guvern de LUPI.
.

BLAJAN 29 noiembrie 2010 at 13:11

ESTE SI NORMAL SI CORECT SA SE STRIGE JOS BASESCU SI DEMISIA LUI ROBERTA PENTRU CA AMBII SE DOVEDESC A FI NEPOTRIVITI LA LOCUL PE CARE IL OCUPA, PRIMUL A CISTIGAT AL DOILEA MANDAT PRIN FURT (FRAUDA) IAR AL DOILEA ADICA ROBERTA PRACTICA IN PREZENT FRAUDA DECI AMBII AR TREBUI SA PLECE POPORUL ROMAN NU ARE NEVOIE SA II CONDUCA DOI INFRACTORI.

TICU 29 noiembrie 2010 at 17:18

BASESCU FIIND UN PERSONAJ EUFORIC SI MINCINOS VORBEA DE O AXA BUCURESTI-LONDRA-WASHINGTON, DAR DUMNEATA D-LE HANTULESCU DE CE VORBESTI DESPRE AXE IMAGINARE. IN ACTUALA SITUATIE A ROMANIEI SE POATE VORBI IN CEL MAI BUN CAZ DE O AXA BUCURESTI- SOFIA-CHISINAU, NIMIC MAI MULT.

IOAN 30 noiembrie 2010 at 15:40

Bine scris, bine gandit, impartial,redactorul trebuie felicitat …, acum fiecare ce a citit si ce pricepe , mai bine spus cat ii duce capu pe fiecare!

max 1 decembrie 2010 at 9:59

bucurati-va, am scapat de comunisti! si ne conduc copiii lor – si oana mizil, roberta anastase si bogdan olteanu si si si….offffffff
sa nationalizeze odata toate bancile din romania – hm….dar pe mainile cui vor ajunge. romanii au un har teribil, acela de a transforma in derizoriu tot.

HOREA 2 decembrie 2010 at 12:52

1.HOREA spune:
29 noiembrie 2010 la 9:33 Daca ati avea mintea limpede domnule Hantulescu, ati vedea ca Romania este practic de mai bine de un an in faliment ( de cand se imprumuta sa plateasca pensii si salarii ) ca a fost adusa in aceasta tara de cei pe care ii sustineti ( si care va sustin financiar ), ” creierele portocalii “, iar in ceea ce-i priveste pe cei care striga ” jos basescu ” este dreptul lor si pana una alta nu ei au in mana conducerea tarii, majoritatea parlamentara, etc.
UN ARTICOL PROST , DEZLANAT IN CARE PORNITI DE LA POLII MAGNETICI, II DATI O LIMBA LUI BASESCU, LOVITI “SUBTIL” IN OPOZANTII LUI, SI TERMINATI CU NOILE PUTERI ALE LUMII. TOT ACEST EFORT ESTE FACUT DOAR CA SA RASPANDEASCA IN CONTINUARE CRETINITATEA PORTOCALIE CA DEVINA PENTRU CE SE INTAMPLA LA NOI ESTE CRIZA MONDIALA, NOI NU PUTEM FACE NIMIC, ETC, ETC,.

Comentariile sunt oprite