Rămâi conectat

Actualitate

Aviz negativ pentru înghețarea pensiilor și tăierea voucherelor de vacanță, în Consiliul Economic și Social: Principalele reproșuri aduse măsurilor de austeritate

Ziarul Unirea

Publicat

în

OUG prin care Guvernul îngheață pensiile și taie subvențiile pentru studenți și pentru voucherele de vacanță a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social. Premierul Florin Cîțu i-a acuzat, în replică, pe membrii CES, că sunt „un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor”

Principalele reproșuri aduse de CES măsurilor de austeritate propuse de Guvern prin textul OUG:

– Neacordarea voucherelor de vacanță constituie o formă de accentuare a problemelor grave prin care trece HORECA. Măsura încetării acordării nu poate avea o susținere economică pentru că impactul bugetar este foarte mic, de doar 0,15% din PIB
– Eliminarea gratuității pe calea ferată pentru studenți are efecte negative asupra participării la schimburile de experiență și la diverse manifestări. Nu este justificată economic, impactul fiind deosebit de redus, de doar 0,01% din PIB.
– Nemajorarea în anul 2021 a punctului de pensie este inacceptabilă afectând în mod negativ mai ales persoanele cu pensii mici care nu au acces la elementele necesare din coșul minim.
– Înghețarea valorii punctului de pensie atrage grave probleme de natură socio-economică care nu pot fi justificate printr-o încercare de remediere a situației de deficit bugetar excesiv, impactul fiind doar 0,8% din PIB

În plus, se arată în avizul nefavorabil al CES, „Măsurile menționate contravin mai multor prevederi legislative adoptate de Parlament. Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure un trai decent. Per ansamblu, măsurile propuse generează scăderea nivelului de trai al populației”

Proiectul de act normativ este insuficient fundamentat, nu se justifică urgența și nu au fost respectate prevederile privind transparența decizională în administrația publică, mai spun cei de la Consiliul Economic si Social: „Nu respectă normele de tehnică legislativă și nu furnizează suficiente argumente obiective. Legiuitorul nu a inițiat nicio consultare a celor vizați de măsurile propuse. Guvernul încearcă să modifice prin ordonanță de urgență prevederile unor legi organice, contrar prevederilor Constituției”

CES este un organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului, constituit în scopul realizării dialogului tripartit dintre organizațiile patronale, sindicale și reprezentanți ai societății civile. Este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative dar avizul său este consultativ.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea