Rămâi conectat

Politică Administrație

Autostrada Sebeș-Turda tot mai aproape. În luna august trebuie organizată licitația. Urmează exproprierile de terenuri

Bogdan Presecan

Publicat

în

În cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi la Consiliul Județean Alba de către vicele Florin Roman și președintele Ion Dumitrel ne-au fost aduse la cunoștință ultimele informații legate de proiectul Autostrăzii Sebeș-Turda.

Datele prezentate de cei doi sunt îmbucurătoare. Au început studiile topografice și geologice a terenurilor de pe tronsonul viitoarei autostrăzi. După ce probele prelevate din sol vor fi examinate în laborator și va fi finalizat studiul de fezabilitate se trece la faza de implementare a proeictului.

Astfel că cel târziu până în luna august a acestui an trebuie organizată licitația pentru construirea autostrăzii, lucrări care vor fi finanțate cu circa 1,2 miliarde de euro.

Urmează și faza expropierilor, cetățenii care au terenuri pe acest tronson Sebeș -Alba Iula – Oiejdea – Teiuș – Aiud – Miaraslău – Unirea – Dumbrava, vor primi înștințări cu sumele care le vor vi plătite pentru proprietățile pe care se va ridica autostrada. Fiind vorba despre lucrări de utilitate publică, aceștia nu se pot împotrivi procedurii de expropiere, decât în instanță. Potrivit legilor în vigoare privind exproprierea în cazul investițiilor de interes public, banii vor intra în conturile proprietarilor, care vor avea la dizpoziție 3 ani pentru a-i ridica.

Pe tronsonul Autostrăzii Sibiu – Nădlac, prețul pentru un metru pătrat plătit pentru proprietățile expropriate a fost între 0,8 și 3,5 euro pe mp, în funcție de teren.

Autostrada va porni de la centura Sebeșului (nefinalizată) care are o lungime de 7,3 kilometri și va avea în principiu ieșiri în zona Oarda, la ieșirea din Alba Iulia spre Cluj (sensul giratoriu), la Oiejdea, ieșirea din Teiuș, la Aiud, Miraslău și Dumbrava.

„Proiectul nu stă în loc de parcelele care trebuie expropriate conform legii. Situația cu exproprierile, în mare parte cunoscută, nu va îngreuna lucrările. Se identifică acele parcele, se trimite o înștiințare către proprietar în care i se comunică evaluarea și urmează să primească o ofertă de preț.

De exemplu, pe tronsonul Orăștie-Sibiu, terenurile au fost expropriate la prețuri între 0,8 cenți și 3,5 euro / mp în funcție de zonă. Aici nu putem discuta de niciun preț până c#nd proiectul și faza de evaluare nu vor fi finalizate.

După ce au primit înștiințarea, cetățenilor care urmează să fie expropriați pe cauză de utilitate publică, le vor fi virați bani în cont. Timp de 3 ani îi pot ridica dacă sunt de acord cu suma respectivă, iar dacă nu sunt de acord, proiectul continuă. Niciun cetățean care are o obiecție nu poate bloca proiectul de constucție a autostrăzii. Tot ceea ce poate să facă, conform legii, este să se adreseze justișției și să își ceară dreptatea în instanță”, a precizat Florin Roman.

Liderii Consiliului Județean Alba s-au arătat foarte  încrezători că realizarea acestei autostrăzi va contribui fundamental la dezvoltarea economică a județului. Locuri de muncă pe perioada lucrărilor, creșterea siguranței și optimizarea  transporturilor, reducerea poluării în orașe, sunt doar câteva exemple.

Dumitrel și Roman au ținut să sublinieze importanța sprijinului acordat de către directorul CNADNR Mircea Pop și ministru Marilor Proiecte Dan Șova pentru realizarea acestui proiect atât de important pentru Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea