Rămâi conectat

Editorial

Austeritate doar pentru căţei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

„Acum, că partea cea mai grea a recesiunii s-a încheiat, trebuie să admitem faptul că guvernul cheltuieşte mai mult decât primeşte. Acest lucru nu este sustenabil. În fiecare zi familiile fac sacrificii. Merită un guvern care să facă la fel”, a declarat marţi seara preşedintele Barack Obama în cadrul tradiţionalului discurs anual despre starea naţiunii transmis de CNN. El a propus reformarea modului în care lucrează guvernul şi chiar îngheţarea pe o perioadă de 5 ani a cheltuielilor ce nu se dovedesc absolut necesare. „Această îngheţare va duce la reduceri dureroase şi sunt dispus să elimin tot ceea ce cred sincer că nu este indispensabil. Dar să ne asigurăm că nu o facem pe spatele celor mai vulnerabili cetăţeni”, a subliniat preşedintele american. El  a făcut, de asemenea, apel la unitatea forţelor politice, afirmând că, potrivit voinţei americanilor, „responsabilitatea guvernării ar trebui să fie  împărţită între partide (…) Vom avansa împreună sau deloc”, a spus Obama.
Nu ştiu cum se face, dar tipul acesta de discurs parcă ni s-ar potrivi şi nouă foarte bine, dar aici, la Românica, asemenea îndemnuri, chiar dacă am avea un preşedinte credibil care să le facă, s-ar izbi de monumentala indiferenţă a politicienilor faţă de tot ceea ce nu înseamnă interesul lor pecuniar şi al găştii din care fac parte. De vreo două zile, presa inventariază bunurile cumpărate în 2010 de instituţiile şi companiile de stat care, în plină criză, au tocat 175 de milioane de euro pentru a se dota cu tot ce vrei şi ce nu vrei, de la laptopuri, maşini de teren şi telefoane mobile, la aparate de aer condiţionat, şalupe, fântâni arteziene şi… şosete. În orice caz, suma cheltuită în 2010 o întrece cu mult pe aceea din 2009 când, din motive electorale, desigur, nu se făcea caz de austeritate. Culmea este că, printre companiile pasionate de shopping, se numără unele cu probleme financiare serioase precum CFR Călători, de exemplu, care a cheltuit un sfert de milion de euro pentru imprimante. SIE a spart 88.000 de lei pentru medicamente, inclusiv laxative. Loteria Naţională domină, cu o cheltuială de 13,3 milioane de lei, topul achiziţiilor de autovehicule. Ministerul Finanţelor, care face achiziţii şi în numele altor instituţii, a cumpărat autovehicule şi motociclete de 34,8 milioane de euro, dar şi câteva şalupe de patrulare. Toate acestea s-au întâmplat în condiţiile în care, acum un an, premierul Boc le cerea ministerelor să nu mai arunce banii pe maşini, mobilier şi alte bunuri ce nu reprezintă necesităţi stringente. Dar, în dispreţul lozincii pedeliste „Fapte, nu vorbe”, proiectul de hotărâre nu a fost aprobat de Executiv nici până acum.  Austeritatea e doar o vorbă goală şi în ceea ce priveşte afacerile parlamentarilor cu statul, care depăşesc 258 de milioane de euro. Dintre parlamentarii care au afaceri cu statul, 24 sunt ai PDL, 20 ai PSD, 15 ai PNL, 9 ai UDMR, câte unul având conservatorii, progresiştii, independenţii şi Forumul Democrat al Germanilor din România.
În fruntea listei parlamentarilor care au derulat contracte cu statul se află Petre Basa, senator PDL, cu 617 contracte, toate atribuite prin încredinţare directă. El este urmat de deputatul PDL Silviu Prigoană cu 547 contracte şi de deputatul PSD Eduard Martin cu 327 contracte. Din punct de vedere al valorii contractelor, în top se plasează: senatorii PSD Ion Toma şi Florin Constantinescu, deputatul PSD Constantin Mazilu, deputatul PDL Florin Anghel, deputaţii PSD Horia Teodorescu şi Gheorghe Ana.
Pe listă, pe lângă Silviu Prigoană, figurează şi alte nume sonore precum: Elena Udrea, Sorina Plăcintă, Valeriu Tabără, Verestoy Attila, Dan Nica, Relu Fenechiu, Dan Voiculescu, Gyorgy Frunda.
Concluzia ar fi că scaunul de parlamentar, dacă e bine utilizat, poate aduce minunate beneficii ocupantului, indiferent în ce parte a sălii ar fi el amplasat, în zona puterii sau a opoziţiei. Cât despre austeritate, ea este, în mod evident, doar pentru căţei.
Maria Lucia MUNTEANU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea