Ziarul Unirea

Austeritate doar pentru căţei

„Acum, că partea cea mai grea a recesiunii s-a încheiat, trebuie să admitem faptul că guvernul cheltuieşte mai mult decât primeşte. Acest lucru nu este sustenabil. În fiecare zi familiile fac sacrificii. Merită un guvern care să facă la fel”, a declarat marţi seara preşedintele Barack Obama în cadrul tradiţionalului discurs anual despre starea naţiunii transmis de CNN. El a propus reformarea modului în care lucrează guvernul şi chiar îngheţarea pe o perioadă de 5 ani a cheltuielilor ce nu se dovedesc absolut necesare. „Această îngheţare va duce la reduceri dureroase şi sunt dispus să elimin tot ceea ce cred sincer că nu este indispensabil. Dar să ne asigurăm că nu o facem pe spatele celor mai vulnerabili cetăţeni”, a subliniat preşedintele american. El  a făcut, de asemenea, apel la unitatea forţelor politice, afirmând că, potrivit voinţei americanilor, „responsabilitatea guvernării ar trebui să fie  împărţită între partide (…) Vom avansa împreună sau deloc”, a spus Obama.
Nu ştiu cum se face, dar tipul acesta de discurs parcă ni s-ar potrivi şi nouă foarte bine, dar aici, la Românica, asemenea îndemnuri, chiar dacă am avea un preşedinte credibil care să le facă, s-ar izbi de monumentala indiferenţă a politicienilor faţă de tot ceea ce nu înseamnă interesul lor pecuniar şi al găştii din care fac parte. De vreo două zile, presa inventariază bunurile cumpărate în 2010 de instituţiile şi companiile de stat care, în plină criză, au tocat 175 de milioane de euro pentru a se dota cu tot ce vrei şi ce nu vrei, de la laptopuri, maşini de teren şi telefoane mobile, la aparate de aer condiţionat, şalupe, fântâni arteziene şi… şosete. În orice caz, suma cheltuită în 2010 o întrece cu mult pe aceea din 2009 când, din motive electorale, desigur, nu se făcea caz de austeritate. Culmea este că, printre companiile pasionate de shopping, se numără unele cu probleme financiare serioase precum CFR Călători, de exemplu, care a cheltuit un sfert de milion de euro pentru imprimante. SIE a spart 88.000 de lei pentru medicamente, inclusiv laxative. Loteria Naţională domină, cu o cheltuială de 13,3 milioane de lei, topul achiziţiilor de autovehicule. Ministerul Finanţelor, care face achiziţii şi în numele altor instituţii, a cumpărat autovehicule şi motociclete de 34,8 milioane de euro, dar şi câteva şalupe de patrulare. Toate acestea s-au întâmplat în condiţiile în care, acum un an, premierul Boc le cerea ministerelor să nu mai arunce banii pe maşini, mobilier şi alte bunuri ce nu reprezintă necesităţi stringente. Dar, în dispreţul lozincii pedeliste „Fapte, nu vorbe”, proiectul de hotărâre nu a fost aprobat de Executiv nici până acum.  Austeritatea e doar o vorbă goală şi în ceea ce priveşte afacerile parlamentarilor cu statul, care depăşesc 258 de milioane de euro. Dintre parlamentarii care au afaceri cu statul, 24 sunt ai PDL, 20 ai PSD, 15 ai PNL, 9 ai UDMR, câte unul având conservatorii, progresiştii, independenţii şi Forumul Democrat al Germanilor din România.
În fruntea listei parlamentarilor care au derulat contracte cu statul se află Petre Basa, senator PDL, cu 617 contracte, toate atribuite prin încredinţare directă. El este urmat de deputatul PDL Silviu Prigoană cu 547 contracte şi de deputatul PSD Eduard Martin cu 327 contracte. Din punct de vedere al valorii contractelor, în top se plasează: senatorii PSD Ion Toma şi Florin Constantinescu, deputatul PSD Constantin Mazilu, deputatul PDL Florin Anghel, deputaţii PSD Horia Teodorescu şi Gheorghe Ana.
Pe listă, pe lângă Silviu Prigoană, figurează şi alte nume sonore precum: Elena Udrea, Sorina Plăcintă, Valeriu Tabără, Verestoy Attila, Dan Nica, Relu Fenechiu, Dan Voiculescu, Gyorgy Frunda.
Concluzia ar fi că scaunul de parlamentar, dacă e bine utilizat, poate aduce minunate beneficii ocupantului, indiferent în ce parte a sălii ar fi el amplasat, în zona puterii sau a opoziţiei. Cât despre austeritate, ea este, în mod evident, doar pentru căţei.
Maria Lucia MUNTEANU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

15 Comentarii

max 27 ianuarie 2011 at 1:32

si sa mai ai spirit civic…sa mai respecti legile statului roman….daca dumnezeu a facut lumea….cine o fi ramas de serviciu sa faca romania???

vadit rusine 27 ianuarie 2011 at 19:32

:))) da max ceea ce ma face sa cred ca Dumnezeu este egoist ne da viata si pe urma ne vrea pe toti inapoi ?

toma 27 ianuarie 2011 at 7:13

Pai prosti sint cei care maninca ? Sau cei care dau banii ?

vasile 27 ianuarie 2011 at 11:10

Ar fi interesant de urmarit , in timp , cum vor evolua acele liste de contracte cu statul.Cine-o sa mai ramina pe -acolo ?
Mai c-as paria ca niste nume,… pe la mijlocul listei,vor infrunta logica (?!) politicasi se vor infrupta in continuare…

HH 27 ianuarie 2011 at 11:35

Chiar daca nu vor mai aparea pe listele din anii viitori , cei care fura azi vor avea bani pentru doua generatii.

Nicu 27 ianuarie 2011 at 13:21

Vasile, ai dreptate, ar fi interesat sa urmarim acele contracte, dar cu ce ne ajuta doar sa le urmarim?Sunt firme in judet care incepand cu anul 2005 sunt conectate la sistemul de pompare a banilor dinspre stat spre „baietii destepti” si care an de an reusesc sa castige licitatii, unele la limita legii.Si culmea, astia nu sunt controlati de nimeni.
HH, ce pot sa spun este ca ai mare dreptate.Dar daca stim aceste lucruri de ce nu se face ceva?Banii „castigati” de ei in aceasta perioada eu zic ca foarte simplu ar putea sa fie controlati si sa vedem si noi cum au fost dobanditi.Asa cum spuneam si pentru Vasile, e greu de urmarit aceste lucruri, mai ales ca multe din contractele facute cu statul, sunt incheiate la limita legii si stiti si voi, legea in Romania se poate interpreta foarte usor!
Pana la urma ramane tot la capacitatea noastra de a ne alege lideri .
Multumesc!

NECUNOSCUT 27 ianuarie 2011 at 18:09

Locuitori ai judetului urmariti ce firme au luat majoritatea lucrarilor de alimentare cu apa si canalizare din judet si atunci va ve-ti lamuri cit de mafioti sunt acesti nenorociti portocalii.

robert 27 ianuarie 2011 at 18:21

…………………

MedComp 27 ianuarie 2011 at 19:47

in listele astea nu apare nici un liberal … cu cine or face ei afaceri?

David 27 ianuarie 2011 at 21:15

Daca ar putea si ar vrea d-na M.L.M. sa refolmuleze:Austeritate doar pt. ” „indobitocita turma” patriarhal-crestina,Nu si pt. „ciobanii pastori feroce” ai turmei ,fie ei religiosi sau laic’o religiosi!?,Nu de alta, dar mai sunt si cititori Rationalisti si ar dori sa priceapa si ei ceva din amalgamul de cuvinte.
Ciudat foarte ciudat,mai toate editorilele „argumenteaza Logic”,prin cuvinte elocvente derularea relatiilor sociale specific,inconfundabil,propii sist. patriarhal si totusi !,NU se specifica ca aceste „relati sociale” in care Nedreptatea Sociala este crasa sunt comforme ideologiei patriarhal-crestine,de ce oare!?
Este posibil ca editori de talia M.L.M etc…sa fi studiat ISTORIA doar pina la accederea la „putere” a patriarhatului!?,au studiat acestia temeinic formele de manifestare a spiritului patruiarhal in actul de GUVERNARE!?
Dat fiind faptul ca prin definitie EDITORII sunt bine „informati”,este posibil oare !?, ca acestia sa NU fi auzit de comunitati Materne(Matriarhale) exsistente INCA(in ciuda sradanie patriarhal-crestine de anihilare a acestora) si despre „relatiile sociale” specifice Spiritului Matern.

vadit rusine 27 ianuarie 2011 at 21:28

Intrebarea ta este fatisa dar nu uita ca istoria nu se invata pana la un anumit puct, istoria se face, pana la un anumit puct, iar daca ei castiga si o duc bine fac istorie,fac parte din istorie, nu sunt dobitoci si nici tampiti stiu foarte bine ce fac iar atata timp cat tu nu ai acasa minimul indecent iar ei se spala pe cap cu sampon „verde” ii doare in cot. Sorry dar asta este si nici unul dintre noi nu face nimic in privinta asta. De comentarii sunt satui cred ca sunt chiar imuni. Asta e parerea mea.

David 27 ianuarie 2011 at 22:54

Deci, \nu sunt dobitoci si nici timpiti stiu ce fac\ si \dar asta este si nici unul dintre noi nu face nimic in privinta asta\,intrebare, de ce oare?,din nestiinta?,de frica?,sau se complac in aceasta stare de concurenta in manifastare a RUTATII,care pe care mai dat dracului ?

teo 28 ianuarie 2011 at 10:21

d-na MLM faptul ca ati scris cu de la dvs. inspiratie „Romanica ” va coboara mult nivelul articolului si pe-al dvs.personal.
scuze,dar…asta e

teo 28 ianuarie 2011 at 10:22

pacat

NECUNOSCUT 28 ianuarie 2011 at 15:38

Nu ne e frica dar ne e lehamite de ei pentru ca ori unde apelezi la ora actuala sunt tot ai lor si fac dosare dar asa ramin undeva pe fundul unui sertar urmind sa fie definitivate de cei ce succeda actuala putere. Da ,da ma refer la cei care ar trebui sa-si faca datoria pentru acest popor ca de aia sunt platiti din banii nostrii ai contribuabililor.

Comentariile sunt oprite