Au început înscrierile la grădinițele din Alba Iulia: Calendarul înscrierilor, documentele necesare, criteriile de departajare

Din data de 8 iunie 2020 au început înscrierile la grădiniță, pentru copiii care nu au urmat până acum învățământul preșcolar. Amintim că din septembrie 2020 grupa mare de grădiniță devine obligatorie, deci acum copiii cu vârsta de 5 ani trebuie înscriși la grădiniță, indiferent dacă au urmat celelalte grupe sau nu. 

Ministerul Educației și Cercetării a stabilit, în vederea cuprinderii învăţământul preşcolar a a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, derularea succesivă a următoarelor etape (la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ):
– reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze și în anul școlar 2020-2021;
– înscrierea copiilor care nu au frecventat până acum acest tip de învățământ.
PRIMA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE: 8 iunie 2020 -3 iulie 2020
Etapa I – Colectare cereri de înscriere 8 iunie 2020-26 iunie 2020
A DOUA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE: 20 iulie 2020-10 august 2020
Etapa II – Colectare cereri de înscriere 20 iulie 2020-31 iulie 2020
ETAPA DE AJUSTĂRI 11 august 2020-31 august 2020

ELIT

Cererea-tip de înscriere la grădiniță poate fi descărcată de aici

Potrivit IȘJ Alba, total total de locuri disponibile atât la grădinițele de stat și cele private din Municipiul Alba Iulia este de 2319 locuri, din care 679 locuri pentru grupa mică, în anul școlar 2020-2021

Mihail David - 2020

Anul acesta, înscrierile la grădinițe vor avea un grad de digitalizare mai ridicat decât cel din anii precedenți, cauză fiind pandemia de Coronavirus. Astfel, pentru înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ și prin poștă electronică, telefonic sau fax, datele necesare pentru a fi introduse în aplicația specifică.

Este prima dată când înscrierea copiilor în învățământul preșcolar se realizează direct în aplicaţia SIIIR, registrul sistemului de învăţământ. “Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, care parte a învățământului obligatoriu”, prevede procedura de înscrieri la grădiniță.

În grădinițele în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.
Criteriile generale de departajare sunt următoarele și presupun existența:

– unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți
– unui document care dovedește că este orfan de un părinte
– unui frate/ a unei surori înmatriculat/e în anul școlar următor în unitatea de învățământ respectivă
– unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoțit de certificatul de orientare școlară eliberat de Comisia de orientare școlară și profesională

În acest caz, în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil. De exemplu, se repartizează la început copiii care îndeplinesc 3 criterii menționate mai sus, apoi cei care îndeplinesc 2 criterii și în final cei care îndeplinesc unul.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare grădiniță în parte, sunt aprobate de Consiliul de Administrație al acesteia și avizate de consilierul juridic al inspectoratului școlar județean. Criteriile specifice de departajare se aplică după epuizarea departajării pe baza criteriilor generale. Criteriile specifice “nu pot fi discriminatorii și nu pot include existența unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului procesului de înscriere” la grădiniță, prevede procedura Ministerului Educației.

Directorii de grădinițe trebuie să publice pe site-ul grădiniței capacitatea instituției, numărul de locuri pe fiecare grupă în parte (mică, mijlocie, mare), criteriile generale și criteriile specifice de departajare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...