Rămâi conectat

Cultură Educație

ASTĂZI: Începe Festivalul Internațional de Folclor din Aiud – vezi cine sunt invitații din străinătate

Publicat

în

Începând de astăzi și până duminică, 22 iulie, Aiudul va fi gazda celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor, eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local Aiud, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba.

Peste 200 de solişti, dansatori şi instrumentişti, din Germania, Bosnia, Estonia, Serbia, Grecia şi Turcia, dar şi din ansamblurile româneşti „Doina Aiudului”, „Dor de Sat” din Dumbrava, „Flori Remeţene” din Remetea Mare şi „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca vor susţine spectacole în fiecare seară, între orele 20.00 – 23.00, în Piaţa Dr. Constantin Hagea.

La fel ca anul trecut, duminică, 22 iulie, va avea loc şi o paradă a portului popular, festivalul urmând să se încheie cu o gală a tuturor ansamblurilor participante, moment în care artiştii îşi vor prezenta cele mai bune dansuri, şi cu un foc de artificii.

Electrica Furnizare Discount

Iată cine sunt invitații din străinătate:

Germania este reprezentată de un grup folcloric din Dingelstadt, oraș înfrățit cu Aiudul. Grupul este condus de o delegație oficială compusă din primarul Arnold Metz și alți 2 consilieri. Ansamblul folcloric aparține Asociației pentru Îngrijire la Domiciliu din Dingelstadt, a fost înființat în anul 1997 și este format din 20 de femei, cu vârste între 20 și 75 ani. Dansurile pe care acest ansamblu le prezintă perpetuează tradiția și valorile germane transmise din generație în generație, dar în repertoriul grupului se regăsesc și dansuri internaționale.

Ansamblul folcloric Soprus din Estonia, al cărui nume înseamnă “prietenie”, este cel mai vechi grup folcloric dinEstonia, fiind înființat în urmă cu 65 de ani. Are în componența sa aproximativ 150 de artiști, majoritatea dintre ei fiind integrați în grupul artistic încă din copilărie. Mulți dintre cei care nu mai activează în cadrul ansamblului păstrează în continuare legătura cu acesta prin participarea la activitățile culturale și la concertele susținute de Soprus. Decanul de vârstă al grupului are 57 de ani, iar cel mai tânăr artist are 18 ani. Repertoriul ansamblului Soprus cuprinde dansuri create de coreografi din Estonia, marea lor parte fiind special concepută pentru Soprus care, la Festivalul Internațional de Folclor de la Aiud, vine cu un grup de 30 de artiști. Ansamblul Soprus a participat la festivalurile și evenimentele organizate în majoritatea țărilor europene, dar și înCanada,Algeria, Japonia, Rusia și SUA. Artiștii își doresc ca publicul prezent la festival să aprecieze talentul și pasiunea cu care ei vor să împărtășească și să promoveze cultura estoniană.

Grupul Nostos Polichni din Thesalonik – Grecia aparține unei asociații culturale create în 2010, ce are ansambluri folclorice compuse din 150 de artiști de toate vârstele – adulți, adolescenți și copii. Dorința acestui ansamblu este aceea de a cultiva tradițiile specifice în special Greciei de Nord (Macedonia) de unde provine, dar și zonei Thraki din vestul Greciei, deși repertoriul grupului reflectă în fapt tradiții păstrate pe tot teritoriul țării.

Societatea cultural artistică Slavija a fost fondată în Septembrie 2002 la inițiativa câtorva iubitori de folclor, entuziaști. 250 de artiști compun cele 4 grupuri de vârstă care fac parte din Slavija, ce are un repertoriu compus din dansuri și cântece sârbești din zona Sarajevo, dar și din celelalte regiuni din Bosnia, Serbia. De asemenea, dansurile și cântecele aparțin și altor nationalități, majoritatea membrilor orchestrei fiind studenți ai Liceului și ai Academiei de Muzică din Sarajevo de Est.

Slavija se mândreste de asemenea și cu costumele artiștilor care sunt cele naționale, originale, primite de la generațiile trecute, unele dintre ele având peste 100 de ani și, implicit, valoare istorică. Slavija a câștigat numeroase trofee în urma participărilor la diverse festivaluri, ultimul titlu fiind acela de ansamblu folcloric câștigator al Festivalului Internațional de Folclor din Sarajevo de Est, ediția 2011.

Vom reveni cu prezentarea ansamblurilor Sveti Sava din Serbia și Cannakale din Turcia și cu imagini Foto/Video de la evenimentul de la Aiud

Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Electrica Furnizare Discount

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.

Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro

Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Electrica Furnizare Discount

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare