Rămâi conectat

Actualitate

Pe 9 martie, creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii 40 de Mucenici

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Credincioşii ortodocşi îi cinstesc, sâmbătă, pe Moşii de iarnă, dar şi pe Sfinţii 40 de Mucenici. Aceştia au fost soldaţi romani care, pentru credinţa lor, au fost omorâţi în perioada împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricolă. Cu prilejul praznicului Sfinţilor 40 de Mucenici se oficiază Sfânta Liturghie a sfântului Grigore Decalogul sau a Darurilor mai înainte sfinţite.

Potrivit tradiţiei, în ziua de 9 martie, gospodinele prepară mucenicii. Aceştia pot fi pregătiţi cu o prăjitură cu miez de nucă şi miere sau un aluat sub forma cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii şi nucă.

Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte. Se mai spune că, în această zi, poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, pentru că, în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui. Sărbătoarea mucenicilor trebuie pusă în legătură cu pregătirea pământului pentru noul an agricol şi a uneltelor necesare.
Tot în 9 martie, se încheie perioada cunoscută ca „zilele babelor” şi începe săptămâna moşilor. Praznicul Moşilor de iarnă este întotdeauna sâmbăta ce precede săptămâna albă sau a brânzei o etapă pregătitoare pentru începerea Postului Mare, când credincioşii au dezlegare să consume lapte, brânză, peşte, ouă, bucate de culoare albă sau care conntin ingrediente de aceasi culoare.
Începând cu sâmbăta Moşilor de Iarnă şi pe parcursul celor care urmează, până la Sâmbăta lui Lazăr, chipurile celor dragi comemoraţi în acest interval revin în  viaţa credincioşilor cu cele mai frumoase amintiri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea