Rămâi conectat

Curier Județean

Asociația „Ține de Tine!” – Scrisoare deschisă către Ministrul Educației privind desfiinţarea singurei clase de profil uman din oraşul Cugir

Publicat

în

Astăzi, Asociația “Ține de Tine!” se alătură celor peste 30 de părinţi a căror copii urmează să fie discriminaţi şi cărora li se încalcă dreptul la egalitate de şanse în ceea ce priveşte educaţia, prin desfiinţarea singurei clase de profil uman din oraşul Cugir. 

Această hotărâre a fost luată de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, iar asociaţia i se adresează domnului Ministru al Educaţiei printr-o scrisoare deschisă :

„Domnule Ministru Valentin Popa,

Elit - Gustul Desăvârșit

Vă scriem cu speranța de a menține profilul uman la Colegiul Național “David Prodan” Cugir, resptectând astfel drepturile a peste 30 de elevi care doresc să opteze pentru acest profil. Asociația “Ține de Tine!” este un ONG care susține învățământul românesc prin acordarea unor burse lunare studenților care au posibilități materiale reduse, dar și prin dotarea cu logistică educativă a unor școli din zonele de munte.

Menționăm aceste lucruri ca să subliniem că noi, parte a societății civile, credem în școala românească și nu putem fi doar spectatori atunci când în România, membră a Uniunii Europene, drepturile a peste 30 de copii din învățământul liceal sunt încălcate. Prin acest mesaj, vă cerem ajutorul în rezolvarea unei probleme apărute la nivelul învățământului preunivesitar din localitatea Cugir, jud. Alba. În anul școlar 2018-2019 absolvenții cugireni ai clasei a 8-a vor fi discriminați, deoarece li se refuză abuziv oportunitatea de a opta pentru un profil uman.

Chiar dacă, conform ultimului sondaj, după simulările naționale, există peste 30 de elevi care își doresc să urmeze profilul “Filologie”- un profil cu tradiție în cadrul colegiului mai sus menționat- ei nu vor avea la dispozitie această variantă, fiindcă toate demersurile, atât ale Colegiului Național “David Prodan” Cugir, cât și ale părinților acestor copii au rămas fără ecou la Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba, care fără să ia în calcul opțiunile exprimate de copii a hotărât desființarea singurei clase care aparține profilului uman din orașul nostru.

Ținem să precizăm că punerea în aplicare a acestei decizii discriminează copiii care doresc să opteze pentru alt profil decât cel real, obligându-i astfel să facă naveta 38 de kilometri pentru a ajunge în localitatea cea mai apropiată unde există profil uman. Nu trebuie să mai menționăm, fiind evident pentru toată lumea, că naveta zilnică va aduce copiilor multă oboseală, timp și energie consumate inutil, care pot influența negativ randametul de învățare, iar pentru părinți presupune cheltuieli suplimentare.

De asemenea, aceștia nu vor avea posibilitatea să participe la eventualele activități extracurriculare, privându-i astfel de diferite experienţe împărtășite cu noii colegi. Pentru că dorim ca toți elevii să beneficieze de egalitate de șanse devenim vocea celor peste 30 de copii cărora li s-ar încălca drepturile prin punerea în aplicare a acestei hotărâri.

Menționăm că s-au aprobat clase de seral pentru care de ani de zile nu a optat nimeni și sunt menținute în continuare, iar această clasă, pentru care opțiunile au fost lămuritoare din luna septembire, a fost desfiinţată din rațiuni care nouă ne scapă. Nu considerăm că este normal ca în anul 2018 într-un oraș din România copiilor să le fie refuzat dreptul de a alege, cu atât mai mult cu cât nu există un raționament în care să primeze educația centrată pe elev pentru a face acest lucru.

Specificăm că în acest an școlar la Colegiul Național “David Prodan” Cugir au fost obținute, la olimpiadele școlare, 8 calificări la etapele naționale și toate cele 8 calificări sunt la profile umaniste. Avem speranța că veți lua în considerare cererea noastră și vă asigurăm că vom lupta pentru acești elevi până când hotărârea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba va fi revocată!

Ne dorim ca acest lucru să fie făcut până nu este prea târziu, adică în momentul în care codurile claselor vor fi emise, iar copii vor rămâne fără posibilitatea de a învăța ceea ce își doresc.

Asociația “Tine de Tine” Cugir”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

în

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Primul spectacol din cadrul evenimentului aniversar, intitulat în mod deloc întâmplător GENERAȚII, va avea loc Duminică, 29.05.2022, ora 19.00 – un spectacol în care vor păşi, pe scenă, rând pe rând, trei generaţii de tineri care activează în prezent în cadrul organizaţiei, prezentând trei episoade dramatice originale, inspirate de texte clasice și moderne semnate de Oscar Wilde și Matei Vișniec.

Vineri, 03.06.2022, ora 19.00, vă invităm la spectacolul de teatru OSCAR, după Claude Magnier, unul dintre cele mai bune spectacole de comedie din repertoriul grupului – un spectacol cu un comic spumos și un ritm susţinut, în care răsturnările de situaţie şi jocul personajelor captează imaginaţia publicului care asistă la o zi neobișnuită din viața unui multimilionar, o zi care ne amintește că nimeni nu este scutit de probleme şi că uneori nici măcar o mare avere nu te poate scoate uşor din încurcătură.

”Grupul Skepsis nu și-a propus niciodată să dovedească ceva, ci să descopere… să exploreze prin artă conexiuni profunde între noi și noi înșine, între noi și ceilalți. Celebrăm acum 20 de ani de la înființare cu două spectacole care subliniază faptul că grupul nostru are un trecut meritoriu, un prezent frumos și un viitor încrezător. Prin aceste spectacole mulțumim nu doar tuturor celor care au fost alături de noi ci și tuturor celor care s-au alăturat și se vor alătura nouă în lupta pentru ideea de Frumos, pentru cultură și educație prin artă.” – Viorel Cioflică, Coordonator.

Elit - Gustul Desăvârșit

Grupul Skepsis este o organizație artistică de tineret puternic implicată în viața socială și culturală a orașului, dezvoltată în jurul unei trupe de teatru născută în primăvara anului 2002 în mediul studențesc albaiulian și care în timp a crescut constant sub principiul teatrului de artă, atrăgând, formând și promovând constant tinere talente.

De-a lungul anilor trupa de teatru Skepsis s-a implicat în numeroase campanii umanitare și a reprezentat Alba Iulia la festivaluri și evenimente culturale dedicate trupelor tinere la nivel național (București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Ploiești) și internațional (Germania, Cehia, Lituania, Rusia, Bulgaria, Grecia, Muntenegru), prestațiile trupei fiind răsplătite cu numeroase premii și distincții individuale la toate evenimentele cu caracter competitiv.

Seriozitatea și profesionalismul cu care își onorează angajamentele au făcut ca Grupul Skepsis să devină în timp un veritabil ambasador cultural al orașului, implicarea în dezvoltarea vieții culturale a comunității fiind subliniată prin importante proiecte culturale inițiate și organizate anual: Stagiunea cu Skepsis ; APOLLO – Festival Internațional de Teatru de Tineret ; ZILELE MEDIEVALE ALE BĂLGRADULUI – Festival de Artă Medievală

Evenimentul aniversar este organizat de Grupul Skepsis la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, instituție care găzduiește și susține grupul încă de la începuturile lui.

Biletele (20 lei pt adulți ; 10 lei pt studenți și pensionari ; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 26.05.2022, între orele 09.00-15.00. Fondurile obținute astfel sunt direcționate spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2022” desfășurat de Grupul Skepsis pentru Alba Iulia.

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2022 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

Publicat

în

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

 Teatrul de Păpuși „Prichindel”, prin programul PRICHINDFEST, proiectul Sărbătoarea lui Prichindel, celebrează, alături de cei mai dragi spectatori ai noștri, copiii, Ziua Internațională a Copilului.

Așa cum este firesc, ne bucurăm, de fiecare dată, să oferim copiilor poveștile noastre, povești vesele, antrenante, care să fie mai aproape de lumea minunată a copilăriei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Așadar, programul nostru de 1 Iunie se derulează pe mai multe zile, din dorința de a ajunge în fața cât mai multor copii și în cât mai multe locuri:

– 30 mai 2022, de la orele 9:30 și 11:00 vom prezenta copiilor din Aiud spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, în sala festivă a Colegiului Național „Bethlen Gábor”;

– 31 mai 2022, orele 12:00, spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, va fi susținut pentru copiii din Valea Lungă;

– 1 iunie 2022, orele 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” va fi prezentat spectacolul „Micii mușchetari”, regia Teodora Popa;

– 1 iunie 2022, orele 18:00, veselia se mută în Piața Cetății Alba Carolina, unde va fi susținut spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc.

Copiilor din lumea întreagă le spunem La mulți ani!, dorindu-le să aibă cât mai multă bucurie în lumea lor minunată, lumea copilăriei.

Cristina Smadea,
Secretar literar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Publicat

în

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Polițiștii din Câmpeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat soția. Bărbatul este cercetat pentru violență în familie.

La data de 24 mai 2022, în jurul orei 14.15, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 36 de ani, din oraș, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de soțul său, cu care se află în proces de divorț.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele verificări efectuate de polițiști a rezultat faptul că, bărbatul, în vârstă de 53 de ani, din Câmpeni, s-ar fi deplasat la locul de muncă al soției sale, unde, în urma unor discuții în contradictoriu, ar fi agresat-o.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de acesta, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare