Rămâi conectat

Curier Județean

Asociația „Ține de Tine!” – Scrisoare deschisă către Ministrul Educației privind desfiinţarea singurei clase de profil uman din oraşul Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, Asociația “Ține de Tine!” se alătură celor peste 30 de părinţi a căror copii urmează să fie discriminaţi şi cărora li se încalcă dreptul la egalitate de şanse în ceea ce priveşte educaţia, prin desfiinţarea singurei clase de profil uman din oraşul Cugir. 

Această hotărâre a fost luată de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, iar asociaţia i se adresează domnului Ministru al Educaţiei printr-o scrisoare deschisă :

„Domnule Ministru Valentin Popa,

Vă scriem cu speranța de a menține profilul uman la Colegiul Național “David Prodan” Cugir, resptectând astfel drepturile a peste 30 de elevi care doresc să opteze pentru acest profil. Asociația “Ține de Tine!” este un ONG care susține învățământul românesc prin acordarea unor burse lunare studenților care au posibilități materiale reduse, dar și prin dotarea cu logistică educativă a unor școli din zonele de munte.

Menționăm aceste lucruri ca să subliniem că noi, parte a societății civile, credem în școala românească și nu putem fi doar spectatori atunci când în România, membră a Uniunii Europene, drepturile a peste 30 de copii din învățământul liceal sunt încălcate. Prin acest mesaj, vă cerem ajutorul în rezolvarea unei probleme apărute la nivelul învățământului preunivesitar din localitatea Cugir, jud. Alba. În anul școlar 2018-2019 absolvenții cugireni ai clasei a 8-a vor fi discriminați, deoarece li se refuză abuziv oportunitatea de a opta pentru un profil uman.

Chiar dacă, conform ultimului sondaj, după simulările naționale, există peste 30 de elevi care își doresc să urmeze profilul “Filologie”- un profil cu tradiție în cadrul colegiului mai sus menționat- ei nu vor avea la dispozitie această variantă, fiindcă toate demersurile, atât ale Colegiului Național “David Prodan” Cugir, cât și ale părinților acestor copii au rămas fără ecou la Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba, care fără să ia în calcul opțiunile exprimate de copii a hotărât desființarea singurei clase care aparține profilului uman din orașul nostru.

Ținem să precizăm că punerea în aplicare a acestei decizii discriminează copiii care doresc să opteze pentru alt profil decât cel real, obligându-i astfel să facă naveta 38 de kilometri pentru a ajunge în localitatea cea mai apropiată unde există profil uman. Nu trebuie să mai menționăm, fiind evident pentru toată lumea, că naveta zilnică va aduce copiilor multă oboseală, timp și energie consumate inutil, care pot influența negativ randametul de învățare, iar pentru părinți presupune cheltuieli suplimentare.

De asemenea, aceștia nu vor avea posibilitatea să participe la eventualele activități extracurriculare, privându-i astfel de diferite experienţe împărtășite cu noii colegi. Pentru că dorim ca toți elevii să beneficieze de egalitate de șanse devenim vocea celor peste 30 de copii cărora li s-ar încălca drepturile prin punerea în aplicare a acestei hotărâri.

Menționăm că s-au aprobat clase de seral pentru care de ani de zile nu a optat nimeni și sunt menținute în continuare, iar această clasă, pentru care opțiunile au fost lămuritoare din luna septembire, a fost desfiinţată din rațiuni care nouă ne scapă. Nu considerăm că este normal ca în anul 2018 într-un oraș din România copiilor să le fie refuzat dreptul de a alege, cu atât mai mult cu cât nu există un raționament în care să primeze educația centrată pe elev pentru a face acest lucru.

Specificăm că în acest an școlar la Colegiul Național “David Prodan” Cugir au fost obținute, la olimpiadele școlare, 8 calificări la etapele naționale și toate cele 8 calificări sunt la profile umaniste. Avem speranța că veți lua în considerare cererea noastră și vă asigurăm că vom lupta pentru acești elevi până când hotărârea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Alba va fi revocată!

Ne dorim ca acest lucru să fie făcut până nu este prea târziu, adică în momentul în care codurile claselor vor fi emise, iar copii vor rămâne fără posibilitatea de a învăța ceea ce își doresc.

Asociația “Tine de Tine” Cugir”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea