Rămâi conectat

Actualitate

Asistenții medicali absolvenți ai promoţiilor 2006-2009 care vor să lucreze în străinătate își pot revaloriza diplomele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Absolvenţii promoţiilor 2006-2009 ai școlilor de asistenți medicali, care doresc să muncească în străinătate, pot merge la unitatea de învăţământ unde au absolvit pentru revalorizarea diplomelor. Formarea iniţială de asistent medical generalist, dobândită anterior datei de 1 ianuarie 2007, devine conformă cu formarea prevăzută de Directiva 55/2013/UE, de modificare a Directivei 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale.

Pentru revalorizarea diplomelor, absolvenţii acestor promoţii sunt aşteptaţi să urmeze cursuri de două-şapte luni, în funcţie de numărul de module care trebuie parcurs. Aceste cursuri de revalorizare nu sunt obligatorii pentru asistenţii medicali generalişti care îşi exercită profesia pe teritoriul ţării. În urma absolvirii cursurilor de revalorizare, recunoaşterea în scopul exercitării profesiei în alte state membre UE se va face automat, fără aplicarea măsurilor compensatorii (stagii de adaptare, teste de aptitudini, cursuri teoretice şi alte examene), aşa cum se procedează în prezent.

Programul de revalorizare a fost elaborat, la nivel naţional, cu sprijinul experţilor Comisiei Europene şi ai statelor membre. Documentul a fost aprobat prin ordinul comun al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Sănătăţii şi are avizul Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenților Medicali din România. Metodologia de organizare, desfăşurare şi finalizare a programului special de revalorizare a formării iniţiale de asistent medical generalist, dobândită anterior datei de 1 ianuarie 2007, a intrat în vigoare de la 6 ianuarie 2015.

La nivelul întregii țări există 14 unităţi acreditate în acest sens – Bucureşti la Şcoala Postliceală Sanitară „Fundeni“, la Iaşi la Şcoala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica Voda“; la Braşov la Colegiul de Știinţe „Grigore Antipa“; la Alba Iulia la Şcoala Postliceală Sanitară; la Arad, Constanţa, Brăila, Cluj-Napoca, Focşani, Oradea, Zalău, Baia Mare, Craiova şi Hunedoara.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania Meteorologul ANM Mihai Huştiu a explicat că vremea a intrat într-un proces accentuat de răcire, iar începând de luni vom avea temperaturi și mai scăzute. Până la mijlocul săptămânii viitoare vom avea parte de ploi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea