Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Armata română mai cumperă doar 5 la sută din armele româneşti!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

85 la sută din producţia de armament a României merge în Statele Unite ale Americii

România a exportat anul trecut produse militare în valoare de peste 195 de milioane de euro, cel mai mult în SUA. Din păcate armata comandă doar 5-10% din producția Romarm. Este o frântură din ce era industria de apărare, potrivit Departamentului pentru Controlul Exporturilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, acum 30 ani.

Încercând să faci un portret al industriei de apărare a României tragi concluzia că aceasta poate fi comparată cu un gigant care a propulsat România, în vremea comunismului, printre primii 10 exportatori de armament din lume, în care lucrau în jur de 230.000 de angajați, dar care după 1989 a intrat în descompunere, fiind supradimensionată, depășită tehnic, lipsită de investiții pentru modernizare și mai ales incapabilă să se adapteze la o piață liberă.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Acum, în industria de apărare mai lucrează cam 10.000 de oameni, punând la un loc cele 15 filiale ale Romarm, dar și fabricile de aeronautică sau navale sau alți producători privați de echipamente militare. Este un vârf, exporturile de armament din ultimii 5 ani crescând permanent (în 2017 au fost de peste 192 de milioane de euro).

SUA, Bulgaria și Tunisia au fost principalii clienți de armament ai României, anul trecut. În 2018, procentul a crescut la 10%, însă tendința este în scădere, a explicat pentru “Europa Liberă” directorul ROMARM, Claudiu Cucu. „Odată cu alocarea a 2% din PIB către Ministerul Apărării, ponderea vânzărilor la intern a crescut semnificativ.

Armata este principalul beneficiar al industriei de apărare. Ea ar trebui să comande tot ceea ce produce ROMARM – aici mă refer la muniții în special, armamente, mașini blindate, servicii de mentenanță”, a declarat directorul ROMARM, Claudiu Cucu. (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de cățel, legați cu sărmă de gât și labe, aruncați într-o baltă adâncă să se înece

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de cățel, legați cu sărmă de gât și labe, aruncați într-o baltă adâncă să se înece Săptămâna Mare = săptămâna în care viaţa unor suflete nu are valoare, într-un oraș din Alba. Scene şocante au fost surpinse miercuri, 1 mai, la Teiuș. Trei cățeluși […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea