Armata română mai cumperă doar 5 la sută din armele româneşti!

85 la sută din producţia de armament a României merge în Statele Unite ale Americii

România a exportat anul trecut produse militare în valoare de peste 195 de milioane de euro, cel mai mult în SUA. Din păcate armata comandă doar 5-10% din producția Romarm. Este o frântură din ce era industria de apărare, potrivit Departamentului pentru Controlul Exporturilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, acum 30 ani.

Încercând să faci un portret al industriei de apărare a României tragi concluzia că aceasta poate fi comparată cu un gigant care a propulsat România, în vremea comunismului, printre primii 10 exportatori de armament din lume, în care lucrau în jur de 230.000 de angajați, dar care după 1989 a intrat în descompunere, fiind supradimensionată, depășită tehnic, lipsită de investiții pentru modernizare și mai ales incapabilă să se adapteze la o piață liberă.

ELIT

Acum, în industria de apărare mai lucrează cam 10.000 de oameni, punând la un loc cele 15 filiale ale Romarm, dar și fabricile de aeronautică sau navale sau alți producători privați de echipamente militare. Este un vârf, exporturile de armament din ultimii 5 ani crescând permanent (în 2017 au fost de peste 192 de milioane de euro).

SUA, Bulgaria și Tunisia au fost principalii clienți de armament ai României, anul trecut. În 2018, procentul a crescut la 10%, însă tendința este în scădere, a explicat pentru “Europa Liberă” directorul ROMARM, Claudiu Cucu. „Odată cu alocarea a 2% din PIB către Ministerul Apărării, ponderea vânzărilor la intern a crescut semnificativ.

Armata este principalul beneficiar al industriei de apărare. Ea ar trebui să comande tot ceea ce produce ROMARM – aici mă refer la muniții în special, armamente, mașini blindate, servicii de mentenanță”, a declarat directorul ROMARM, Claudiu Cucu. (C.P.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...