Rămâi conectat

Actualitate

Aproape jumătate din locuitorii judeţului beau apă din surse neautorizate sanitar!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Oare cât de mult ne pasă de apa noastră, cea de toate zilele? Cu siguranţă prea puţini români şi implicit cetăţeni ai judeţului Alba se întreabă de unde vine apa sau… ce conţine. Aşa cum bine a subliniat dr. med. Ileana Văcaru – Direcţia de Sănătate Publică Alba, coordonator al programului privind calitatea apei potabile distribuite în sistem centralizat, din păcate la noi nu există o cultură a apei. Mai mult decât atât există persoane din judeţul Alba care consumă apă din surse necontrolate care nu sunt autorizate sanitar…
Direcţia de Sănătate Publică Alba este instituţia de la noi din judeţ care supraveghează sanitar şi controlează calitatea apei potabile. La nivelul judeţului de Alba, conform raportului privind calitatea apei potabile întocmit pe anul trecut, există un număr de 11 zone de aprovizionare cu apă în sistem centralizat, cu o populaţie de peste 5.000 de locuitori fiecare. Trebuie specificat că datele cuprinse în raport „reprezintă sinteza rezultatelor monitorizării pentru parametrii microbiologici, chimici şi indicatori analizaţi în apa produsă şi distribuită de operatorul de apă potabilă SC APA CTTA ALBA SA în localităţi/zone de aprovizionare cu peste 5000 de locuitori”. În ceea ce priveşte populaţia aprovizionată cu apă potabilă în sistem centralizat în zonele raportate, aşa cum a menţionat dr. med. Ileana Văcaru, este vorba de 18.7019 locuitori, dintr-un total de 22.5834 de locuitori rezidenţi şi la o populaţie totală de 372.600 locuitori. Acest lucru reprezintă o acoperire în zonele monitorizate de 82,81%, iar raportat la populaţia judeţului de 50,27%, puţin peste media pe ţară care se situează la un procent de 50,01 conform datelor INSP Bucureşti. Practic doar puţin peste jumătate din conjudeţeni au parte de apă sigură… În cursul anului trecut în cele 11 zone s-au consumat 16.165.850 mc apă potabilă (44290 mc/zi), adică 237 l/locuitor. La consum stăm bine având în vedere că cel optim e de 150 l/zi. „Ţinând seama că aproximativ 16-18% îl reprezintă apa destinată nevoilor industriale, am estimat un consum casnic de cca 200 l/locuitor/zi” a precizat Ileana Văcaru.

Pe lângă cele 11 zone mari, la noi în judeţ există şi un număr de 34 zone mici de aprovizionare centralizată cu apă, la care sunt racordaţi 12.672 locuitori, dintr-un total de 82.708 rezidenţi, care asigură o acoperire de doar 15,32% (faţă de 82,81% în zonele cu peste 5000 locuitori). De necrezut este însă faptul că din aceste 34 de zone mici, numai două sunt monitorizate şi autorizate sanitar. Comparativ cu cele 11 zone mari, consumul de apă aici este de 1221 mc/zi, respectiv 96 l/locuitor, sub recomandările care sunt de minim 100 l, optim 150 l pentru acoperirea nevoilor de igienă individuală şi a celor gospodăreşti. În datele primite de la Direcţia de Sănătate Publică Alba nu se specifică unde sunt aceste 34 de zone, însă nu e greu de concluzionat că marea lor parte sunt în mediul rural. Practic cei care locuiesc în aceste zone beau apă din locuri neconforme. Din fericire, dacă la început se înregistra un număr ridicat de intoxicaţii cu nitriţi din sursele locale, numărul acestora a scăzut foarte mult (doar un caz anul trecut). Asta nu pentru că s-ar fi îmbunătăţit calitatea apei ci pentru că a crescut nivelul de conştientizare al oamenilor, care au învăţat şi anumite reguli pe care le aplică. Ultimul caz grav de îmbolnăvire din cauze hidrice a fost la noi în judeţ, respectiv la Abrud, în anul 1995 când a fost înregistrată o epidemie de dizenterie. „În anul 2010, în Alba, singurul parametru analizat pentru care s-a notificat neconformarea într-un procent semnificativ de probe recoltate din două zone de aprovizionare cu apă (Blaj şi Ocna Mureş) a fost fierul, apărut probabil ca o consecinţă a coroziunii unor segmente din fontă rămase în componenta reţelei de distribuţie. Acesta, deşi nu are efect direct pe starea de sănătate a consumatorilor poate duce la un consum de clor rezidual, ceea ce în cazul unei contaminări microbiene în reţea poate duce la consecinţe negative. Această problemă identificată o considerăm remediabilă în termen lung”, a precizat Ileana Văcaru.

Lavinia IONAŞ

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Angajări în armata 2022. MApN recrutează candidați pentru ocuparea a 1.695 de posturi de soldat și gradat profesionist

Unirea Ziarul

Publicat

în

Angajări în armata 2022. MApN recrutează candidați pentru ocuparea a 1.695 de posturi de soldat și gradat profesionist

*În județul Alba sunt 3 locuri la Sebeș și 3 posturi la Alba Iulia *Circa 170 de posturi în județele din împrejurimile Albei

Ministerul Apărării Naționale recrutează candidați pentru ocuparea a 1.695 de posturi de soldat și gradat profesionist, din care 774 de posturi sunt prevăzute a fi încadrate prin repartizarea candidaților selecționați și declarați „Nerepartizat” în seria anterioară.

Practic, doar 921 de posturi dintre cele 1.695 de locuri anunțate sunt vacante, iar candidații pot concura fiecare pentru un singur post, nu pentru toate, ultima zi de înscriere fiind 24 octombrie, în ajunul „Zilei Armatei României”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dintre acestea, 3 locuri sunt în specializarea Poliție militară, la Centrul de Logistică Medicală și Depozit Sanitar Nord Sebeș, iar 3 posturi sunt la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia. În schimb, în județele limitrofe Albei sunt aproximativ 170 de locuri: Cluj – peste 100, Arad – 22, Hunedoara – 20, Sibiu – 18, Mureș – 8 etc.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul stabil în țară, să fie majori, să fi absolvit cel puțin 10 clase liceale și să aibă cel mult 45 de ani împliniţi la data finalizării programului de instruire.  Numai pentru arma Auto şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma Geniu candidații trebuie să posede și permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C. Cei interesați trebuie să se adreseze Biroului Informare – Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Alba, situat pe str. Regina Maria nr. 6, în apropierea Tribunalului Alba, pentru a afla oferta completă, detalii și înscriere.

Selecția candidaților a început luni, 26 septembrie, și se va încheia pe 11 noiembrie. Aceasta constă în următoarele probe eliminatorii: evaluare psihologică, probe fizice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) și interviul de evaluare finală. Examinarea medicală va avea loc între 3 octombrie – 15 noiembrie, iar termenul de întocmire sau actualizare a dosarelor de candidat este 25 noiembrie. Repartizarea candidaților pe unități militare, arme, servicii și specialități militare va avea loc în 7 și 8 decembrie.

Prezentarea candidaților fără stagiu militar în centrele de instrucție se va face pe 9 ianuarie 2023 , iar a celor cu stagiu militar, în data de 6 februarie 2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Fără dosare cu şină în instituțiile publice: Proiectul a ajuns la votul final din Camera Deputaților

Culda Ionică

Publicat

în

Fără dosare cu şină în instituțiile publice: Proiectul a ajuns la votul final din Camera Deputaților

Instituțiile publice din România nu vor mai putea solicita dosar cu șină sau orice obiect de papetărie în vederea furnizării unui serviciu public conform unui amendament adoptat de Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților, potrivit ziare.com

Președintele Comisie, Simona Oprescu de la PSD și deputatul PNL George Tuță au fost inițiatori acestui amendament care urmează să intre la votul final în Camera Deputaților.

Elit - Gustul Desăvârșit

​Prevederile proiectului de lege, care cuprinde acest amendament, se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcţii publice, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice. ​De asemenea, ​instituţiile publice nu pot percepe nici taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor menţionate, arată un comunicat.

”Finalitatea proiectului de lege constă în eliminarea, din aproape în aproape, a tuturor acelor elemente de birocraţie care stau în calea eficientizării administrative”, a declarat deputatul PNL George Tuţă.

Actualul amendament aprobat face parte din dezbaterea parlamentară pe marginea ”Legii privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale”, iniţiată de deputatul Sebastian Burduja, prezent marţi, 4 octombrie, la lucrările comisiei de Administraţie pentru a susţine eforturile de debirocratizare.

Sursă: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

E JALE. Din 2023 TAXELE și IMPOZITELE locale se majorează cu 50%

Culda Ionică

Publicat

în

E JALE. Din 2023 TAXELE și IMPOZITELE locale se majorează cu 50%

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că decizia de majorare cu 50% a taxelor și impozitelor locale a fost luată în coaliția de guvernare, scrie News.ro

„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului.

Elit - Gustul Desăvârșit

De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a explicat Nicolae Ciucă, miercuri la Alba Iulia, întrebat despre amendamentul respectiv.

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a precizat că senatorii social-democraţi şi liberali au depus un amendament la ordonanţa 16/2022, care prevede o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

„Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a declarat Adrian Câciu.

Chestiona cu cât ar putea fi majorate impozitele, ministrul PSD a explicat că este neapărat nevoie ca acestea să fie crescute, findcă în grila aprobată în anul 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

„Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale.

Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri nu vor fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică”, a conchis ministrul Finanţelor.

Sursă: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea