Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Apa şi usturoiul alungă gripa!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Natura ne-a pus la în­demână o legumă în­căr­cată cu vitamine care deţine recordul binefacerii: usturoiul.
­    Pro­­­­­­­­­­­­­prietăţile nutritive ale usturoiului sunt marcate în special de prezenţa unor importante cantităţi de vitamine, mai ales A, B1, B2, C şi a unor substanţe minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu şi siliciu.
Documente dintre cele mai vechi amintesc de efec­tele terapeutice ale usturoiului. De exemplu, constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapă şi ridichi pentru prevenirea bolilor contagioase. De asemenea, legiunile romane fo­­­lo­­­­­­seau cantităţi în­semnate de usturoi în ali­men­taţie. În acele vremuri us­turoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. Medicina populară reco­mandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune şi obe­zitate.
Usturoiul este o plantă cu multiple calităţi terapeutice cunoscute de multă vreme, având o serie de efecte be­nefice pentru organismul uman. Pe langă rolul deosebit pe care îl are în buna func­ţionare a sistemului cardiovascular, usturoiul posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi oferă protecţie faţă de agenţii cancerigeni.
Introducerea cu regulari­tate a usturoiului şi a cepei în alimentaţie, contribuie la asigurarea bunei funcţionări a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenţei faţă de agresiuni microbiene şi virotice, la regenerarea normală a dermei şi la menţinerea tenului frumos. Dar, pe lângă virtuţiile lui nutritive, usturoiul este apreciat şi în tratamentul unor boli cro­nice. Aceste efecte se datoresc celor 200 de substanţe active pe care le conţine: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime. Deosebit de activi sunt cei 70 de compuşi ce au în structura lor sulf.
Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic. Acest compus re­zultă în urma acţiunii unei enzime – alinaza – asupra alinei din compoziţia plantei. De asemenea este demn de remarcat şi conţinutul apreciabil de seleniu.
S-a constatat că-n ultimii ani epidemiile de gripă i-au luat pe români pe nepregătite. Nevaccinaţi, cu un sistem imunitar deficitar, mulţi oameni au făcut forme virale grave, ce-au lăsat – de multe ori – sechele. Tocmai pentru a preveni, dar şi ca acţiune imediată în caz că s-a realizat că am fost atinşi de boală s-a realizat o reţetă naturistă bazată pe maceratul de usturoi, cu efecte bune şi în combaterea altor afecţiuni.     Maceratul se reali­zează astfel: se macină (prin maşina de tocat carne) sau se zdrobesc (cu aparatul de făcut mujdei) 6-8 căpăţâni de usturoi, se aşază într-un borcan, peste care se toarnă un litru de apă rece (de la chiuvetă) şi se amestecă. Pentru a diminua mirosul şi gustul usturoiului, se mai pun (tot măcinate sau zdrobite) în borcan două ră­dăcini mici sau două linguri de frunze de pătrunjel. După cel puţin două ore, maceratul poate fi consumat după cum urmează: se beau zilnic (până se termină cantitatea din borcan) 5-10 linguri sau înghiţituri din macera­tul strecurat.                 Atenţie: maceratul se strecoară pe măsură ce este consumat. Se reco­mandă ca persoanelor afectate de gripă să li se facă şi frecţii cu macerat (dar călduţ) pe spate sau pe mâini (pentru care se va prepara alt litru de macerat). Celor care nu suportă usturoiul li se pot face frecţii şi li se pot pune comprese pe tălpile picioarelor (maceratul să fie călduţ). Dacă gripa este însoţită de frisoane şi de febră, în urma tratamentului frisoanele dispar în câteva ore, iar temperatura corpului revine la normal în 1-2 zile; Atât preventiv, cât şi pentru vindecarea persoanelor gripate, se vor bea zilnic (timp de 2-3 săptămâni) câte 3-4 căni de ceai cald de ţintaură (infuzie, o linguriţă de plantă la o cană) sau un amestec de trei plante la alegere: ţintaură, tei, cimbru, nalbă, pătlagina (câte o linguriţă de plantă la o cană).
Usturoiul sau mai ales maceratul de usturoi sunt eficiente şi în prevenirea sau combaterea altor boli, precum: hipertensiune arterială, diabet, arterita, infecţii urinare, cistite, constipaţii, diaree, diferite aler­gii, ţiuituri în urechi, dureri de piept şi de cap, infecţii ale ochilor, nasului şi gâtului, crampe menstruale, impotenţă, impetigo (o ­ec­zemă urâtă), depresii, insomnie, ameţeli, anemie, răni vindecabile, fu­run­cule, calmant al nevralgiilor, afecţiuni ale plămânilor etc.
Dacă usturoiul nu este tolerat de organism, pot apă­rea afecţiuni ale aparatului digestiv, ale ficatului, vezicii biliare etc. În aceste cazuri, se vor pune cataplasme, se vor face frecţii în zonele afectate ori băi la picioare şi mâini cu macerat de usturoi călduţ. Ne protejăm sănătatea dacă mân­căm de 2-3 ori pe săp­tămână cel puţin 3-4 căţei de usturoi (numai dacă organismul îl tolerează). Tratamentul descris mai înainte a fost testat pe mai multe persoane care s-au redresat uimitor de repede.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea