Ziarul Unirea

Anul iepurelui de metal

Sub semnul iepurelui de metal stă noul an chinezesc. Începe azi pe 3 februarie şi se încheie pe 23 ianuarie 2012, când va lăsa locul anului Dragonului.
Horoscopul spune că cine se naşte în anul iepurelui va fi norocos, generos şi plin de compasiune. Trecerea în noul an este însoţită, ca şi la noi de destule tradiţii. De pildă, chinezii lipesc pe uşi şi porţi perechi de versuri dedicate Anului Nou şi tablouri cu specific tradiţional. Poeziile sunt scrise cu tuş negru pe hârtie roşie şi simbolizează dorinţele sau speranţele gazdei în noul an. De asemenea, sărbătoarea este petrecută în familie, printr-o cină cu zeci de feluri de mâncare. Calculele arată că în preajma anului nou peste 200 de milioane de chinezi circulă cu trenul, peste 30 de milioane de chinezi optează pentru avion, iar vreo 300 de milioane de persoane folosesc autobuzele.
În prima zi a noului an, oamenii se îmbracă în haine noi şi încep să-şi viziteze rudele şi prietenii. Ei îşi adresează reciproc urări de viaţă lungă, sănătate, prosperitate şi altele de acest fel. După aceea, oaspeţii sunt invitaţi să servească dulciuri, fructe şi ceai. Se spune că Anul Nou Chinezesc sau Sărbătoarea Primăverii cum i se mai spune are o istorie de circa 4000 de ani.
Asociaţia de Prietenie România – R.P. Chineză Filiala Alba cu acest prilej adresează marelui popor chinez cele mai frumoase gânduri pentru noul an, multă sănătate şi prosperitate în realizarea măreţelor deziderate în interesul poporului chinez şi al omenirii întregi.
Alexandru RETEGAN, vicepreşedinte Asociaţia de Prietenie România – R. P. Chineză, Filiala Alba

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419