Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Antrenorul Alexandru Kalanyos i-a descoperit pe N. Stanciu şi Giurgiu *Povestea acuzatoare a perioadei Unirea Alba Iulia

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

SAMSUNG DIGITAL CAMERA Antrenorul Alexandru Kalanyos a lucrat peste un deceniu la Unirea Alba Iulia, descoperindu-i printre alţii pe Nicusor Stanciu, Alexandru Giurgiu sau Florin Ilie, ajunşi în Liga 1. Kalanyos a trăit pe viu istoria Unirii şi acum rupe tăcerea, prin dezvăluri şi acuzaţii care pun în altă lumină fotbalul albaiulian din 1999 începând.

În anul 1997 Alexandru Kalanyos absolvea cu media “10” Colegiul de antrenori “Lucian Blaga” din Sibiu cu durata de 3 ani, iar în septembrie 1999 împreună cu  Neluţu Popa a început munca la Unirea Alba Iulia (echipă sponsorizată pe atunci de firmele Apulum şi Jidvei), de la zero, de jos, cu copii de 7-10 ani, adică între anii 1988-1993. “Timp de doi ani am  lucrat împreună cu Neluţu Popa  pe gratis, deşi aveam contract cu clubul“, a început povestirea antrenorul în vârstă de 39 de ani, ce are în spate aproape două decenii de activitate. Identificat în ultimii ani cu destinele fotbaliştilor promiţători plecaţi din Cetatea Marii Uniri, Kalanyos a preluat în toamna anului 2001 ca antrenor principal grupele 1991, 1992, 1993 şi o parte din grupa celor din 1990. “Au existat două obiective personale şi principale: să promovez la echipa mare câţi mai mulţi jucători şi să cresc cel puţin un fotbalist care să depăşească performanţele celebrului Cornel Ţălnar”, a mai spus Sandu. Prin mâinile sale au trecut tineri precum Nicuşor Stanciu, Florin Ilie sau Alexandru Giurgiu, ajunşi în Liga 1… Concluzia este şocantă de-a dreptul: pare inexplicabil cum s-au lansat în lume atâţia fotbalişti localnici talentaţi, ţinând cont de realităţile din club.

*Degetul pe rană: greşeli inexplicabile!

Din postura de şlefuitor de talente, Alexandru Kalanyos îşi permite să tragă concluzii, mai ales că fotbaliştii descoperiţi au adus sute de mii de euro în contul unei grupări dispărută în 2012. “Aceşti copii activează în Liga 1 şi sunt în vederile diverselor loturi naţionale, în timp ce conducătorii Unirii cochetează cu procesele şi judecata. Personal consider performanţele lui Gicu Grozav şi Nicuşor Stanciu mult mai importante decât cele două promovări în elită. Singura dezamăgire vine de la faptul că nu am fost lăsat să închei munca cu aceste generaţii, pentru că sunt convins că şi alţi fotbalişti erau în Liga 1 şi altfel a avut de pierdut întreaga urbe albaiuliană. Toată lumea trebuie să înţeleagă că împreună cu Neluţu Popa am dus tot greul cu aceste generaţii. Acum, amândoi am început munca separat la alte generaţii de viitori fotbalişti. Autorităţile locale ar trebui să ne sprijine şi să nu ne confunde cu greşelile inexplicabile ce s-au făcut în ultimii ani în fotbalul albaiulian”, a menţionat Kalanyos.

*7 ani neplătit!

Revenim la începuri, cu antrenamente făcute pe tartan, în 1999, în spatele porţilor de pe terenul principal, însă Kalanyos nu s-a dat bătut. “Clubul Alexandru Kalanyos4nici nu mă băga în seamă, nu mi-a oferit niciun ajutor. Să-i fi văzut pe Alexandru Giurgiu, Florin Ilie, Nicuşor Stanciu, Silviu Mureşan şi Alexandru Man cum se împiedicau în acel spaţiu strâmt”, a rememorat antrenorul care a cunoscut mărirea şi decadenţa fotbalului albaiulian. În acelaşi timp, Kalanyos a activat ca antrenor şi jucător în Divizia D la AS Del Dodo, iar sprijinul oferit de patronul Gheorghe Zidaru s-a dovedit decisiv în viitorul junilor, ce au progresat implicit: cantonamente centralizate la Curtea de Argeş şi amicale puternice cu centre de tradiţie, Piteşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea. “De fapt, prin intermediul domnului Zidaru care avea la magazin o angajată verişoară cu Nicuşor Stanciu, acesta a ajuns la mine la grupă în anul 2004, la 11 ani”, a dezvăluit Alexandru Kalanyos. Deşi între timp la Unirea a devenit conducător Viorel Măluşel, antrenorii de la copii erau tot nebăgaţi în seamă şi neplătiţi. În celălalt plan, puştii creşteau, veneau rezultatele la categoriile 1991, 1992 şi 1993, talentele ieşeau în evidenţă şi au urmat turneele internaţionale în Italia şi Franţa. “În Toulouse, spre uimirea colegilor săi din grupa de 15 ani, i-am dat banderola de căpitan lui Nicuşor. Avea 12 ani, a căpătat încredere şi a transformat lovitura decisivă în semifinale”, a povestit Kalanyos.

*Puştii minune transferaţi la Del Dodo! 

 Un episod puţin cunoscut s-a produs în 2004 când indiferenţa clubului şi nepăsarea faţă de perspectivă au dus la transferul acestor copii de perspectivă la Del Dodo Alba Iulia, unii debutând la Divizia D la numai 14 ani. “Preşedintele Măluşel mi-a propus prin semnătura lui, el fiind cel care decidea, să iau toate generaţiile care le aveam 1991,1992, 1993, să continui singur cu ele, dar am refuzat. Timp de 7 ani nu am fost plătit deloc, zero lei”, a dezvăluit antrenorul albaiulian. În 2005 s-a schimbat iar garda în “Cetate”: apare FC Unirea 2006, Marian Sarmeş – preşedintele Consiliului de Administraţie, Nicolae Lupu – preşedinte executiv, Neluţu Popa – şeful centrului de copii şi juniori, Cornel Ţălnar la seniori.

*”Şi-au bătut joc de Ţălnar”

 “Cornel Ţălnar a fost singurul care a apreciat munca mea şi ştia performanţele cu aceşti tineri talentaţi şi a propus să avem contracte Alexandru Kalanyos3înregistrate la FRF. Din păcate şi-au bătut joc de el”, a povestit fostul unirist. Tot atunci, copiii au trecut gratis la FC Unirea 2006 şi au urmat două stagiuni excelente pentru Kalanyos: vicecampion judeţean cu Del Dodo Alba Iulia în Divizia D; generaţia uniristă din 1992, cu Nicuşor Stanciu căpitan a acces la turneul semifinal (performanţă unică pentru Alba la categoria sub 15 ani), iar categoria 1991 a terminat pe locul secund în campionatul republican de juniori B. “Mânjii” începeau să crească frumos, Nicuşor Stanciu, Alexandru Giurgiu, Florin Ilie cochetau cu diverse reprezentative de juniori, iar “după sute de insistenţe la conducători, Nicuşor a fost chemat la «echipa mare» la numai 14 ani”.

*”Execuţie mârşavă: retrogradat” la grupa 1994-1995…

Aceste performanţe şi munca depusă cu generaţia anilor 1991-1993 nu i-a mulţumit pe respectivii şefi din “Cetate” ce au decis să-l retrogradeze pe Kalanyos la grupa 1994-1995, crescută de Vasile Ursu. “A fost o execuţie mârşavă, o decizie proastă a conducerii. Nici nu au avut curajul să mă anunţe, mi-a spus telefonic Nicuşor Stanciu, dezamăgit că nu mai sunt antrenor la aceste trei generaţii”, a dezvăluit mâhnit Alexandru Kalanyos. În acel moment dureros, acesta a vrut să renunţe la antrenorat, dar… a continuat, a câştigat campionatul cu grupele 1994 şi 1995, promovându-i pe Fabian Himcinschi şi Eduard Schuller la formaţia de seniori, ce avea deja în efectiv alţi puşti crescuţi de Kalanyos: Nicuşor Stanciu, Alexandru Giurgiu, Florin Ilie, Silviu Mureşan.

*”Greşelile conducătorilor s-au întors împotriva lor”

Ultimul joc susţinut de Nicuşor Stanciu sub comanda lui Kalanyos a fost cel trist, cu Forex Braşov, din finalul anului 2008, când “puştiul minune”Alexandru Kalanyos2 s-a accidentat grav la un meci al juniorilor republicani. “Am suferit alături de el în acele clipe, dar Dumnezeu l-a ajutat şi a revenit. Meritul este al său, era sub contract, avea 100 de euro lunar, în bătaie de joc, conducerea era obligată să-l ajute la operaţie întrucât ştia ce potenţial are. Au primit în 2011 suma de 240.000 de euro, dar, din păcate nu au investit în copii şi juniori”, a precizat Kalanyos. Relatat din interior, destinul Unirii capătă alte nuanţe acum când fotbalul a dispărut în “Cetate”, însă totuşi sunt speranţe în viitor. “Greşelile conducătorilor s-au întors împotriva lor. Celor care m-au dat la o parte în 2009, amatori cum îmi place să le spun, le răspund cu realizările obţinute de 5 ani cu actualul meu club Unirea Juniors Alba Iulia. În urmă cu 10 ani îmi doream să apară un fotbalist precum Stanciu, care să întreacă performanţele «Ţânţarului», iar acum muncesc cu generaţiile 2001, 2002 şi 2003 de la Unirea Juniors pentru ca, peste 6-7 ani, să depăşească realizările lui Nicuşor. Şi, cu siguranţă voi reuşi”… a aruncat optimist, mănuşa, antrenorul Alexandru Kalanyos.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Juncan, Oniche și Cioară (Industria Galda), Cl. Marcu și Bistraie, jucătorii din Alba convocați la selecționata de fotbal amator a României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Juncan, Oniche și Cioară (Industria Galda), Cl. Marcu și Bistraie, sunt cei 5 jucători din Alba convocați la selecționata de fotbal amator a României Fundașul Alexandru Juncan (29 de ani), mijlocașul Bogdan Oniche (29 de ani), atacantul Alexandru Cioară (29 de ani), toți de la Industria Galda de Jos, plus portarul Sergiu Bistraie (20 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea