Rămâi conectat

Cultură Educație

ANOSR: Vineri, reprezentanţii studenţilor negociază cu Ministerul Educaţiei Naţionale acordarea a 6% din PIB pentru educaţie

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Ministerului Educației Naționale măsuri ferme pentru salvarea învățământului românesc, aflat în prag de colaps din cauza finanțării umilitoare din ultimii ani.

În vederea discutării priorităților studenților ANOSR a solicitat o întâlnire cu Ministrul Educației Naționale, domnul Remus Pricopie și cu Ministrul – delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, domnul Mihnea Costoiu.

Reprezentanții studenților solicită acordarea a 6% din PIB pentru educație, conform Legii Educației Naționale. O astfel de măsură ar scoate sistemul educațional din impas și ar asigura o dezvoltare extraordinară a României pe termen lung. Un buget mai mare pentru învățământul superior ar crește considerabil calitatea educației și ar permite studenților să urmeze studiile indiferent de veniturile familiilor acestora, ducând inclusiv la stoparea creșterii taxelor de studiu. Studenții solicită revenirea valorii finanțării de bază a universităților la cea anterioară crizei, asigurarea funcționării centrelor de consiliere și orientare în carieră și creșterea subvenției cămine – cantine pentru a acoperi inflația din ultimii ani. Mai mult, reprezentanții studenților vor ca statul să crească fondul de burse și să asigure acordarea unui procent minim către bursele sociale, în vederea respectării legii educației naționale.

„Bursele sociale au în medie valoarea de 214 lei. Legea spune că acestea ar trebui să acopere costurile de cazare și masă, însă probabil că este luată în glumă, altfel nu înțeleg cum pot avea valori atât de mici. De mai mulți ani încoace, statul investește tot mai puțin în educație. Chiar dacă universitățile cresc taxele, tot nu fac față la tăierile bugetare, iar calitatea e în continuare din ce în ce mai mică, în timp ce jumătate din studenți abandonează, majoritatea din cauza costurilor. Jumătate din tineri abandonează facultatea. Starea învățământului nostru este tragică! Dacă România chiar consideră că educația este prioritate națională, trebuie să o demonstreze printr-o finanțare corespunzătoare. Ne așteptăm de la domnii miniștri la asumări clare și curajoase în acest sens!”, a spus Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

ANOSR va discuta cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale și legat de modificările legislative din domeniul învățământului, de modificarea Constituției și de alte subiecte de importanță pentru studenți.

Întâlnirea va avea loc vineri, 27 septembrie, ora 09:30, la sediul Ministerului Educației Naționale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea