Rămâi conectat

Cultură Educație

ANOSR susţine că rectorii sunt alături de studenți în lupta pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rectorii universităților din întreaga țară și-au exprimat susținerea demersurilor studenților în vederea alocării a 6% din PIB pentru educație cu ocazia întâlnirii Consiliului Național al Rectorilor (CNR) care s-a desfășurat în perioada 11-12 octombrie, la Suceava.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a fost prezentă în cadrul evenimentului, reprezentanții federației reiterând importanța investiției în educație pentru scoaterea din colaps a sistemului de învățământ din România și asigurarea perspectivelor unei dezvoltări sustenabile a României pe termen mediu și lung. Studenții au solicitat sprijinul rectorilor în lupta pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație aducând în atenție gravele consecințe ale finanțării slabe a educației care se răsfrâng asupra întregului sistem de educație și faptul că niciun Guvern aflat la putere nu a respectat asumările legate de bugetul pentru educație. Studenții le-au transmis rectorilor și decizia de a organiza proteste la nivelul întregii țări în această toamnă.

Reuniunea rectorilor a fost găzduită de ”Universitatea Ștefan cel Mare” din Suceava care a sărbătorit în aceste zile 50 de ani de învățământ superior sucevean. Coincidență sau nu, universitatea din Suceava este cea care a reușit anularea controversatelor clasificări ale universităților printr-o hotărâre judecătorească dată anul trecut în urma unui proces intentat Ministerului Educației. La întâlnire au participat rectorii din majoritatea universităților din România, alături de Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu și o serie de reprezentanți ai altor instituții și sindicate din domeniul educației.

Discuțiile rectorilor s-au concentrat pe problemele cu care se confruntă universitățile din cauza finanțării slabe a educației, pe modalitatea de finanțare a universităților și pe organizarea școlilor doctorale.

Efectele slabei finanțări a educației reprezintă probleme care nu pot fi ignorate de nicio universitate și pentru care trebuie găsite soluții urgent. Ne aflăm în situația în care multe universități din România abia reușesc să asigure plata salariilor profesorilor, ceea ce face ca investițiile făcute pentru creșterea calității educației să reprezinte un lux pe care nu și-l mai pot permite. Ne-a ajuns demult cuțitul la os și considerăm că a sosit momentul ca toate grupurile sociale afectate de problemele unui sistem de învățământ subfinanțat cronic – studenți, elevi, profesori, sindicate, rectori, părinți, să milităm împreună pentru o finanțare corespunzătoare a educației în România. Ne bucurăm de susținerea pe care rectorii și-au manifestat-o în aceste zile față de demersurile pe care ANOSR le-a inițiat și dorește să le continue pentru creșterea finanțării educației și sperăm ca toamna aceasta să facă din anul următor primul an în care educația este tratată cu adevărat ca prioritate națională și nu doar în declarațiile domnilor politicieni” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea