ANMCS: ”Numai 23 de spitale din cele 147 evaluate până în prezent, îndeplinesc condiţiile de acreditare”

Din cele 147 evaluate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate pe baza standardelor recunoscute internaţional, doar 23 îndeplinesc condiţiile de acreditare, iar 106 – îndeplinesc parţial aceste condiţii, informează luni ANMCS, într-un comunicat transmis AGERPRES.

“Actualele standarde sunt acreditate la nivel internaţional de către ISQua, din februarie 2018. Acestea au fost elaborate şi adoptate după ce ANMCS a constatat că deficienţele unităţilor sanitare nu pot fi identificate pe baza precedentelor standarde aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 972/2010. Numai 23 de spitale din cele 147 evaluate până în prezent, în conformitate cu aceste standarde, îndeplinesc condiţiile de acreditare. Un număr de 106 din cele 147 evaluate îndeplinesc numai parţial condiţiile de acreditare şi se află în supravegherea ANMCS pentru 12 luni, perioadă în care organismele responsabile (Ministerul Sănătăţii, unităţile administrativ-teritoriale, etc.) trebuie să se implice şi să le sprijine în scopul creşterii nivelului de conformitate”, se arată în comunicatul ANMCS.

De asemenea, 18 din spitalele evaluate nu îndeplinesc condiţiile de acreditare. Numai pentru 47 de spitale procesul de acreditare a fost finalizat prin hotărârea Colegiului Director, iar situaţia acestora a fost publicată în Monitorul Oficial, precizează sursa citată.

Potrivit legii, calitatea serviciilor de sănătate furnizate de unităţile sanitare ar trebui verificată, pe baza standardelor de acreditare, de către structurile de control al calităţii serviciilor de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică.

“Până la această dată, în cadrul ANMCS nu s-a înregistrat, din partea Ministerului Sănătăţii sau vreunei alte structuri, nicio sesizare referitoare la neconformităţi care ar putea conduce la retragerea acreditării. Probabil că, în cadrul Ministerului Sănătăţii, cineva cu responsabilităţi în domeniu nu cunoaşte prevederile legii sau, deliberat, a decis nerespectarea acestora. Unităţile sanitare funcţionează în baza autorizaţiei sanitare de funcţionare eliberată de Direcţiile de Sănătate Publică şi nu în baza certificatului de acreditare. ANMCS a semnalat de mai multe ori deficienţele în eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare şi a solicitat îndreptarea acestora. În prezent, spitalele funcţionează, în continuare, cu planuri de conformare la autorizaţiile sanitare de funcţionare, fapt care explică o mare parte dintre aspectele negative discutate în spaţiul public”, precizează sursa citată.

Sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Dsh 14.12.2018 at 11:48

Apropo ia faceti un audit extern la spitale sa vedeti realitatea …. nu ce vine sa imi zica mie cine stie bugetari incompetenti care sunt unde sunt pe pile. Daca 50% din bugetari ar fi inlocuiti de profesionisti va spune baiatu ca ar fi altceva .
Daca eu ma angajez la primarie si fac o afacere legata de primarie in secunda 2 DNA e peate mine …. ladoctori de ce nu e la fel ?
Oricum imi racesc gura degeaba.
Lasa ca plecam afara si o sa ajungeti sa va dati spaga intre voi

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...