Angajații de la AJF Alba, în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență | O altă posibilă variantă pentru continuarea Liga a 4-a: meciuri eliminatorii

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Angajații de la Asociația Județeană de Fotbal Alba au intrat în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență, mai precis de la mijlocul lunii martie. Forul condus de Cristian Petropulos și-a suspendat activitatea și a apelat la această formă de venit plătită de stat, în șomaj tehnic fiind 4 dintre cele 5 persoane angajate la AJF Alba.

Este o decizie firească în condițiile pandemiei ce coronavirus, ce a provocat multe neplăceri în toate sectoarele de activitate. Sportul are foarte mult de suferit în această perioadă, în condițiile în care meciurile sunt stopate, iar foarte multe echipe și-au suspendat activitatea pe termen nelimitat, inclusiv contractele sportivilor și ale angajaților. Deocamdată nu se cunoaște momentul în care se vor relua competițiile fotbalistice din județ, așteptându-se lămuriri suplimentare din partea FRF.

ELIT

Ultimele jocuri oficiale în Alba s-au disputat în 7-8 martie, etapa a 17-a în Liga a 4-a și runda a 14-a în eșalonul inferior. “Momentan nu avem elemente concrete de la Federație, mai trebuie să așteptăm. În principiu, dacă totul va fi în regulă, vom juca în iunie, fără spectatori”, a spus Cristian Petropulos, președintele AJF Alba.

Ținând cont de comprimarea calendarului competiționat este foarte probabil faptul că sezonul nu se va putea încheia prin disputarea tuturor etapelor rămase până la final, căutându-se soluții în acest sens, mai ales că datele disponibile sunt destul de puține, iar până în 3 august trebuie disputat și barajul de promovare în Liga a 3-a. Astfel, o variantă vehiculată la un moment dat era aceea cu play-off (4 sau 6 echipe, în funcție de calendar) și play-out (în zona inferioară a clasamentului), la nivelul Ligii a 4-a.

O altă opțiune de luat în seamă este derularea campionatului în sistem eliminatoriu, în dublă manșă, în sistem tablou de tenis, împerecherea echipelor făcându-se în funcție de locul actual din ierarhie (1-16, 2-15, 3-14, 4-13 etc). Vor fi practic 4 faze eliminatorii, totul încheindu-se cu o finală ce va decide campioana județului, echipele care vor ajunge în ultimul act urmând să dispute 8 întâlniri. Este un scenariu plauzibil, de luat în seamă, aplicarea sa depinzând de evoluția evenimentelor la nivel național. Mai concret, imaginați-vă un tablou eliminatoriu “KO”, plecând practic de la optimile de finală (8 întâlniri tur-retur), sferturi de finală (4 întâlniri tur-retur), semifinale (două dueluri tur-retur) și finală (o dublă manșă). Dacă s-ar aplica acest sistem, în Liga a 4-a, într-o primă fază am avea disputele: CS Ocna Mureș (locul 1) – stă (campionat cu numai 15 echipe), CS Universitatea Alba Iulia (locul 2) – Navobi Alba Iulia (locul 15), Voința Stremț (locul 3) – Energia Săsciori (locul 14), Performanța Ighiu (locul 4) – Nicolae Linca Cergău (locul 13), Spicul Daia Română (locul 5) – Viitorul Sântimbru (locul 12), Inter Unirea (locul șase) – CS Zlatna (locul 11), CIL Blaj (locul 7) – AFC Micești (locul 10), Olimpia Aiud (locul 8) – Viitorul Vama Seacă (locul 9). Mergând în continuare, de exemplu, în etapa superioară “Soda dragă”, liderul actual, ar urma să întâlnească învingătoarea din dubla locurilor 8-9 (Olimpia Aiud sau Viitorul Vama Seacă) pe respectivul tablou eliminatoriu și enumerarea poate continua…

Dan HENEGAR