Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Sport

Ana Rodean (CS Unirea Alba Iulia), în cursă pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo | Start infernal de an pentru atleta din Cetatea Marii Uniri

Dan HENEGAR

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Atleta albaiuliană Ana Rodean (CS Unirea Alba Iulia/ CSU Reșița) nădăjduiește să concureze la cea mai importantă competiție sportivă a anului 2020, Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate în Japonia, în perioada 24 iulie – 9 august.

Ar fi a doua prezență a sportivei din Cetatea Marii Uniri în arena olimpică, după cea din 2016, de la Rio de Janeiro (locul 50 în proba de 20 kilometri marș). Este o adevărată provocare pentru competitoarea în vârstă de 35 de ani, care pentru a ajunge în “Țara Soarelui Răsare” este obligată să treacă peste un început de an infernal. Reamintim că în 2019 Ana Rodean a ratat prima parte a sezonului din pricina unei intervenții chirurgicale la genunchiul stâng, însă a revenit în forță și a cucerit 4 titluri naționale (două la individual și două cu echipa CS Unirea Alba Iulia).

*Trei curse internaționale recunoscute

Ana Rodean, împreună cu Mihaela Acatrinei, colega sa de club (atletă care la naționalele din noiembrie, de 10 kilometri, și-a îmbunătățit recordul personal), va efectua un stagiu centralizat de pregătire, în Portugalia, la Monte Gordo, în perioada 16 ianuarie – 14 februarie 2020, cleltuielile fiind suportate integral de CS Unirea Alba Iulia. În acest context, merită semnalat că 2019 a fost al treilea an consecutiv încheiat de sportivii și antrenorii de la CS Unirea Alba Iulia cu drepturile financiare la zi, o premieră deosebită, lucru remarcat și de antrenorul Gabriel Avram, ce are o activitate de peste 3 decenii.

Federația Internațională de Atletism a înăsprit drastic condițiile de calificare la JO în proba de marș, coborând baremul olimpic la timpul de o oră și 31 de minute (în 2016, la precedenta ediție, pragul era de o oră și 36 de minute!). În consecință, cum acest timp este imposibil de atins, Ana Rodean (PB – 1 h33:39) trebuie să acumuleze puncte până în luna mai, în trei curse recunoscute internațional, pentru a “prinde” unul din cele 60 de locuri rezervate probei feminine de marș (fiecare țară are dreptul la maximum 3 competitori).

Declarată cea mai bună sportivă a județului în 2018, Ana Rodean a ratat anul trecut, din pricina accidentării, participarea la Cupa Europei și Campionatele Mondiale de Atletism. În consecință, în cazul său dezavantajul major este cauzat de faptul că nu a participat în 2019 la nicio competiție internațională, iar în prima parte a anului 2020 are în agendă 3 competiții, concentrate în perioada de primăvară, pentru a acumula puncte și implicit de a intra în clasamentul mondial.

Ținând cont că anul 2020 este olimpic, Campionatele Naționale de Marș de Iarnă se vor derula mai devreme, în 22 februarie, la Craiova. Prima competiție a anului va fi urmată în cazul Anei Rodean de participarea la Campionatul Balcanic de Marș (în 14 martie, în Ucraina, la Ivano-Frankivsk) și Campionatul Mondial de Marș pe echipe (2-3 mai, în Belarus, la Minsk). Ulterior, pentru a îndeplini criteriul celor trei curse internaționale, Ana Rodean va lua startul la unul dintre Grand Prix-urile din Germania (Naumburg, 16 mai) sau Spania (La Coruna, 30 mai). “Trebuie să muncim, să scoatem maximum. Daca Ana Rodean este sănătoasă, are șanse sporite să ajungă la Jocurile Olimpice din acest an”, a spus antrenorul Gabriel Avram.

Invitat la Radio Unirea FM, antrenorul Gabriel Avram s-a arătat însă dezamăgit de situația creată în cadrul Galei Sportului Județean, când singurul titlu național la senioare din 2019, în Alba, nu a fost recunoscut pe măsură. “Dacă un loc 5 la Balcaniadă, la Under 15, este considerat cel mai bun rezultat din Alba în anul trecut, înseamnă că nu prea mai avem performanțe sportive și nu e chiar așa…”, a conchis Avram, cu trimitere la desemnarea Laurei Bogdan (judo, CS Unirea Alba Iulia), cea mai bună sportive a anului trecut.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: Competitorii din Alba, salbă de medalii la Campionatele Europene de Powerlifting | Bianca Todorescu și Alexandra Cazacu (CS Unirea Alba Iulia) – aur

Dan HENEGAR

Publicat

în

FOTO: Competitorii din Alba, salbă de medalii la Campionatele Europene de Powerlifting | Bianca Todorescu și Alexandra Cazacu (CS Unirea Alba Iulia) – aur Performanțe remarcabile realizate de competitorii din Alba la Campionatul European de Powerlifting pentru juniori II, juniori I, seniori, masculin și feminin, disputat de curând în Hamm (Luxemburg), campiooane europene devenind Bianca […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea