Ştirea zilei
Amenzi mai mari pentru încălcarea Codului Rutier
lNu purtaţi centura, scoateţi din buzunar şi 201 lei!
Astfel, şoferii prinşi la volan fără centura de siguranţă riscă, pe lângă cele două puncte de penalizare, amenzi cuprinse între 134 şi 201 lei, faţă de maximum 180 de lei cât plăteau până acum. Sancţiuni similare vor primi şi conducătorii auto care preferă să folosească, la volan, telefonul mobil în loc de hands-free. În plus, şoferii care depăşesc cu 30 kilometri/oră viteza maximă admisă sau opresc fără motiv pe banda de urgenţă a autostrăzilor vor risca amenzi din clasa a II -a (4 sau 5 puncte-amendă), adică între 268 şi 335 de lei (faţă de maximum 300 de lei în prezent).
lÎnjurăturile din trafic, aspru pedepsite
Amenzile cresc şi mai mult pentru conducătorii auto care nu opresc la „STOP” sau pentru cei care depăşesc cu 40 kilometri/oră viteza maximă admisă. Aceştia vor plăti amenzi din clasa a III- a (6 sau 8 puncte – amendă), adică vor scoate din buzunar de la 402 la 536 de lei (faţă de maximum 480 de lei acum). Sumele cele mai mari vor „îngrăşa” însă bugetele primăriilor din buzunarele şoferilor nervoşi care-şi insultă „colegii” din trafic, de la cei care transportă copii sub 12 ani pe locurile din faţă ale maşinilor, blochează intersecţiile sau depăşesc cu 50 de kilometri/oră viteza maximă admisă. Aceştia riscă amenzi usturătoare încadrate în clasa a IV-a a sancţiunilor (de la 9 la 20 de puncte-amendă), adică vor plăti între 603 şi 1.340 de lei (faţă de maximum 1.200 de lei cât erau nevoiţi să scoată din buzunar până acum).
l Maşina de serviciu, ţinta poliţiştilor
Ultima categorie de contravenţii, cele din clasa a V-a, este valabilă doar în cazul firmelor sau al instituţiilor statului şi se aplică, de regulă, atunci când reprezentanţii acestora refuză să comunice poliţiştilor numele angajaţilor care au încălcat Codul Rutier, în timp ce se aflau la volanul maşinilor de serviciu. Aceste sancţiuni merg de la 21 până la 100 de puncte – amendă, adică de la 1.407 la 6.700 de lei (faţă de maximum 6.000 de lei în prezent).
lDepăşirea limitei de viteză, cea mai frecventă abatere
Potrivit poliţiştilor, pe primele locuri în „topul” celor mai frecvente abateri de la Codul Rutier stau depăşirea vitezei maxime admise cu 10-20 de kilometri/oră şi lipsa centurii de siguranţă – în cazul şoferilor sau a căştii de protecţie, în cazul motocicliştilor (toate sancţionate cu 2-3 puncte-amendă, de la 134 la 201 lei). Aceste abateri sunt urmate în „top” de depăşirea vitezei maxime admise cu 30-40 de kilometri/oră; nerespectarea regulilor la întoarcere şi mers înapoi sau la schimbarea benzii de circulaţie, nereguli soldate cu tamponări; nepăstrarea distanţei faţă de autovehiculul din faţă, urmată de accidente uşoare şi folosirea telefonului mobil la volan.
Toate acestea le aduc conducătorilor auto indisciplinaţi nu doar amenzi de câteva sute de lei, ci şi puncte de penalizare („contabilizate în aşa-numitul cazier al şoferului”). Şi, atenţie! La 15 puncte de penalizare, cumulate într-un interval de şase luni, rămâneţi fără permis pentru 30 de zile. „În total, legea prevede sancţiuni pentru aproximativ 35 de încălcări ale regulilor de circulaţie. Aşa se face că, anual, la bugetele primăriilor din toată ţara se adună miliarde de lei vechi de la şoferii indisciplinaţi”, au explicat oficiali ai Poliţiei Rutiere. (E.Z.)

Ştirea zilei
Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză
Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză
În cursul zilei de 9 august, în intervalul orar 14,00 – 17,30, pe ambele direcții ale segmentului de autostradă A1 cuprins între km. 254 (mun. Sibiu) și km. 289 (Miercurea Sibiului) polițiștii Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva au desfășurat o amplă acțiune de prevenire a producerii de accidente rutiere pe fondul vitezei excesive sau neadaptate.
Acțiunea polițiștilor s-a înscris în calendarul proiectului Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, proiect implementat la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române.
Atenția polițiștilor rutieri s-a îndreptat spre conștientizarea conducătorilor auto cu privire la importanța respectării prevederilor legale referitoare la regimul de viteză pe autostrăzi și nu numai, în același timp fiind evidențiate rolul purtării centurii de siguranță, dar și consecințele opririlor nejustificate pe banda de urgență și nerespectării timpilor de odihnă. Conducătorilor auto și pasagerilor le-au fost înmânate pliante cu sfaturi privind siguranța rutieră, iar acolo unde a fost cazul, pliantul a fost însoțit de un proces verbal de constatare a contravenției.
95 de autovehicule au fost verificate pe parcursul acțiunii, în total fiind aplicate 61 de sancțiuni contravenționale. A fost constatată o infracțiune la regimul rutier, au fost reținute 2 permise de conducere și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare și 1 set de plăcuțe cu număr de înmatriculare.
Cele mai multe sancțiuni contravenționale, 37, au fost aplicate șoferilor înregistrați de dispozitivele radar circulând cu viteză peste limita legală. Cea mai mare viteză înregistrată pe parcursul acțiunii a fost de 173 de km/h, fiind vorba despre un conducător auto în vârstă de 47 de ani, cetățean străin, aflat la volanul unui autoturism condus pe direcția Sibiu – Deva. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei și aplicarea a 6 puncte de penalizare.
4 conducători auto au fost sancționați contravențional pentru oprire nejustificată pe banda de urgență, 5 șoferi au fost depistați circulând fără a purta centura de siguranță, alte sancțiuni fiind aplicate fie pentru conducerea unor vehicule care prezentau defecțiuni tehnice, fie pentru conducerea unor vehicule având termenul ITP expirat, fie pentru nerespectarea timpilor de odihnă.
În jurul orei 14,30, polițiștii au oprit un autoturism condus pe direcția Sibiu – Deva cu viteza de 150 km/h de către un sibian în vârstă de 26 de ani.
Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat că dreptul sibianului de a conduce autovehicule pe drumurile publice este suspendat.
Astfel, pe numele șoferului s-a deschis un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile articolului 335 aliniatul 2 din Codul Penal.
Polițiștii rutieri din cadrul Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva continuă acțiunile specifice în scopul conștientizării participanților la trafic asupra importanței respectării normelor rutiere și creșterii gradului de siguranță.
Ştirea zilei
ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până joi după masa. Zonele vizate
ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până joi după masa. Zonele vizate
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 11 august, la ora 12:00.
În intervalul 10.08.2022 ora 13:00 – 11.08.2022 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Brănișca (județele: Alba, Sibiu și Hunedoara), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Desnățui – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Mehedinți și Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt (județele: Sibiu, Vâlcea, Argeș, Gorj, Olt și Dolj), Vedea – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Argeș, Olt și Teleorman), Argeș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov), Ialomița – bazin amonte S.H. Moroeni și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moroeni – amonte S.H. Siliștea Snagovului (județele: Dâmbovița, Prahova și Ilfov) și Prahova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Prahova, Buzău și Ialomița).
Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Hunedoara, Sibiu, Vâlcea, Olt și Argeș.
Ştirea zilei
10 august 2022, COVID-19 în Alba. 148 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
10 august 2022, COVID-19 în Alba. 148 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, marți, 9 august 2022, s-au înregistrat 148 de noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de marți, 9 august 2022, COVID-19 în Alba. 73 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 56842 de persoane confirmate, 53840 persoane vindecate, 1.299 decese.
Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 389 teste, 97 PCR, 292 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 484350 mai exact, 361675 de teste PCR și 122675 de teste rapide.
Localitățile din care provin cazurile:
ALBA IULIA – 40
ABRUD – 2
AIUD – 11
BLAJ – 9
CÂMPENI – 2
CUGIR – 4
OCNA MUREŞ – 4
SEBES – 3
TEIUS – 5
ZLATNA – 1
ALMASU MARE – 1
BUCERDEA GRANOASA – 1
BUCERDEA VINOASA – 1
CETATEA DE BALTA – 2
CIUGUD – 1
CRACIUNELU DE JOS – 1
CRICAU – 1
CUT – 1
DAIA ROMANA – 2
GALDA DE JOS – 2
JIDVEI – 1
LUNCA MUREŞULUI – 1
LUPSA – 1
MIHALŢ – 1
RADEŞTI – 1
ROŞIA MONTANA – 1
SĂLCIUA – 1
SANCEL – 1
SASCIORI – 1
SONA – 2
SPRING – 1
UNIREA – 1
VALEA LUNGA – 2
VINTU DE JOS – 2
Cazuri de reinfectare:
ALBA IULIA – 17
AIUD – 2
BLAJ – 2
CUGIR – 1
SEBES – 4
CRICAU – 2
DAIA ROMANA – 3
MIRASLAU – 1
NOSLAC – 1
RADEŞTI – 1
VALEA LUNGA – 1
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate | Populatie | Incidenta | Cazuri active |
MUNICIPIUL BLAJ | 20615 | 9.56 | 197 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2138 | 8.42 | 18 |
VALEA LUNGĂ | 3108 | 8.37 | 26 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76899 | 8.01 | 616 |
ŞONA | 4360 | 6.42 | 28 |
ORAŞ CUGIR | 25311 | 6.08 | 154 |
CIUGUD | 3314 | 5.43 | 18 |
MOGOŞ | 740 | 5.41 | 4 |
RIMETEA | 979 | 5.11 | 5 |
MUNICIPIUL AIUD | 25035 | 4.83 | 121 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2260 | 4.42 | 10 |
BUCIUM | 1371 | 4.38 | 6 |
VINŢU DE JOS | 5524 | 4.34 | 24 |
ARIEŞENI | 1529 | 3.92 | 6 |
SÂNCEL | 2583 | 3.87 | 10 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32852 | 3.84 | 126 |
JIDVEI | 5300 | 3.77 | 20 |
ORAŞ ZLATNA | 7773 | 3.73 | 29 |
METEŞ | 2729 | 3.66 | 10 |
CRICĂU | 1957 | 3.58 | 7 |
CIURULEASA | 1121 | 3.57 | 4 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13793 | 3.55 | 49 |
GALDA DE JOS | 4410 | 3.4 | 15 |
RĂDEŞTI | 1263 | 3.17 | 4 |
ORAŞ ABRUD | 5148 | 2.91 | 15 |
STREMŢ | 2411 | 2.9 | 7 |
IGHIU | 7126 | 2.81 | 20 |
ORAŞ TEIUŞ | 7134 | 2.8 | 20 |
MIHALŢ | 3229 | 2.79 | 9 |
BERGHIN | 1889 | 2.65 | 5 |
CETATEA DE BALTĂ | 3061 | 2.61 | 8 |
ALMAŞU MARE | 1188 | 2.53 | 3 |
SÂNTIMBRU | 3021 | 2.32 | 7 |
BLANDIANA | 880 | 2.27 | 2 |
POŞAGA | 889 | 2.25 | 2 |
ROŞIA MONTANĂ | 2683 | 2.24 | 6 |
CÂLNIC | 1933 | 2.07 | 4 |
MIRĂSLĂU | 1955 | 2.05 | 4 |
OCOLIŞ | 492 | 2.03 | 1 |
RÂMEŢ | 497 | 2.01 | 1 |
DOŞTAT | 1010 | 1.98 | 2 |
ŞPRING | 2547 | 1.96 | 5 |
ÎNTREGALDE | 548 | 1.82 | 1 |
PONOR | 576 | 1.74 | 1 |
ŞIBOT | 2329 | 1.72 | 4 |
ORAŞ CÂMPENI | 7110 | 1.69 | 12 |
NOŞLAC | 1814 | 1.65 | 3 |
SĂLCIUA | 1369 | 1.46 | 2 |
UNIREA | 4826 | 1.45 | 7 |
PIANU | 3584 | 1.4 | 5 |
SĂLIŞTEA | 2338 | 1.28 | 3 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1581 | 1.27 | 2 |
SĂSCIORI | 6471 | 1.24 | 8 |
CERGĂU | 1626 | 1.23 | 2 |
LUNCA MUREŞULUI | 2536 | 1.18 | 3 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3728 | 1.07 | 4 |
ŞUGAG | 2841 | 1.06 | 3 |
CENADE | 1050 | 0.95 | 1 |
GÂRBOVA | 2136 | 0.94 | 2 |
BISTRA | 4497 | 0.89 | 4 |
HOPÂRTA | 1147 | 0.87 | 1 |
LOPADEA NOUĂ | 2486 | 0.8 | 2 |
CUT | 1260 | 0.79 | 1 |
SCĂRIŞOARA | 1483 | 0.67 | 1 |
DAIA ROMÂNĂ | 3129 | 0.64 | 2 |
LUPŞA | 2819 | 0.35 | 1 |
ALBAC | 1934 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1413 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 228 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1491 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1460 | 0 | 0 |
HOREA | 1906 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1145 | 0 | 0 |
OHABA | 582 | 0 | 0 |
POIANA VADULUI | 1033 | 0 | 0 |
SOHODOL | 1649 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1262 | 0 | 0 |
VIDRA | 1506 | 0 | 0 |
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
10 august: Ziua internațională a leneviei
-
Actualitateacum 21 de ore
VIDEO| Cum a primit un șofer AER în loc de combustibil la benzinărie: „Furt pe faţă! Cică am băgat 300 de litri…de aer”
-
Actualitateacum 20 de ore
Noi funcții de confidențialitate pentru WhatsApp: Utilizatorii pot decide cine vede dacă sunt online
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Avertizare imediată COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate
-
Actualitateacum 7 ore
Minivacanță de TREI zile în România: 15 august, Adormirea Maicii Domnului, zi liberă pentru angajați
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
CRIMĂ oribilă într-o localitate din România: CINCI membri ai unei familii, printre care și un copilaș, uciși cu brutalitate. Cine este principalul suspect
-
Actualitateacum 24 de ore
Creșterea prețului aduce revenirea la numerar: Oamenii vor să numere fiecare bănuț
-
Curier Județeanacum 21 de ore
FOTO| Apa se va regăsi din nou în peisajul urban din Sebeș: Lucrările la rigola care străbate centrul avansează