Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Alocația de stat a copiilor va fi DUBLATĂ, începând din iunie. Legea se va aplica de vineri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

alocatie_copii-740x360Alocaţia de stat a copiilor va creşte de la 42 la 84 de lei, potrivit unui act normativ care va intra în vigoare vineri, 5 iunie 2015. Măsura se va aplica începând cu luna iunie, aşa cum a declarat recent ministrul muncii, Rovana Plumb.

Copiii vor beneficia de o dublare a alocaţiei de stat, după ce actul normativ care include această măsură a apărut în Monitorul Oficial.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Legea nr. 125/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 65/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 383 din 2 iunie şi va intra în vigoare vineri, 5 iunie.

Documentul – care va modifica Legea nr. 61/1993 – prevede ca alocaţia lunară de stat pentru copiii de 2-18 ani şi liceenii de peste 18 ani va creşte de la 42 la 84 de lei. Conform prim-ministrului Victor Ponta, impactul financiar al acestei majorări va putea fi acoperit în 2015, însă începând cu 2016 vor trebui găsite soluţii pentru menţinerea măsurii.

Guvernul duce la îndeplinire deciziile Parlamentului şi la un vot atât de consistent trebuie să ne conformăm. Mă bucur că o măsură de stânga este spijinită şi de liberali. Impactul financiar pentru acest an este de 900 de milioane de lei, îl vom acoperi cu siguranţă. Pentru bugetul pe 2016 vreau sprijinul Parlamentului ca această măsură să rămână în vigoare. Ne vom supune voinţei Parlamentului. Pentru acest an vom asigura resursele financiare şi vrem şi sprijinul Parlamentului pentru resursele din anii viitori„, a declarat Victor Ponta, în luna mai, după adoptarea proiectului de lege prin vot final.

Iniţial, amendamentul privind majorarea alocaţiei a fost respins de Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, însă acesta a fost adoptat apoi la şedinţa în plen şi, prin urmare, a fost inclus în proiectul pentru modificarea Legii nr. 61/1993.

Totodată, Legea nr. 125/2015 prevede şi o majorare a alocaţiei de stat pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani. În cazul acestora, alocaţia va creşte de la 84 la 200 de lei.

Schimbarea este susţinută de către parlamentarii liberali, care îşi doresc o creştere treptată a alocaţiei de stat până la nivelul de 200 de lei, în funcţie de cât de permisiv va fi bugetul în viitorul apropiat: „Grupul Parlamentar al PNL susţine majorarea alocaţiei de stat pentru toţi copiii la 200 de lei. Ştim că acest lucru nu se poate face decât treptat, din acest motiv acest amendament vizează creşterea alocaţiei de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi 18 ani la 0,168 ISR, respectiv 84 de lei (…), urmând ca într-un viitor cât mai apropiat, când bugetul o va permite, să o aliniem la 200 de lei, cât este pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 2 ani”.

În prezent, potrivit Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, cei cu vârsta de până la doi ani (sau trei ani, pentru copiii cu handicap) primesc lunar 200 de lei, cei cu vârsta cuprinsă între doi şi 18 ani (plus liceenii de peste 18 ani) – 42 de lei, iar cei cu handicap cu vârsta cuprinsă între trei şi 18 ani – 84 de lei.

Rovana Plumb: Putem asigura dublarea alocaţiilor începând cu luna iunie

Ministrul muncii, Rovana Plumb, a declarat luni, la Digi24, că dublarea alocaţiilor se va aplica din această lună, banii urmând să fie acordaţi în luna iulie.

Legea intra în vigoare la trei zile de la publicare. Începând cu luna iunie, cei 3,7 milioane de copii vor primi 84 de lei. Alocaţia de 84 de lei o vor primi părinţii începând cu luna iunie, plata se face în iulie, deoarece aşa funcţionează sistemul. Vorbim de cea mai consistentă măsură prinvind mărirea alocaţiilor luată în timpul unui guvern. Impactul bugetar este 900 de milioane de lei până la sfârşitul anului. Pe un an va fi de 1,8 miliarde de lei. Pentru anul ăsta, cu Ministerul de Finanţe, vom putea suporta dublarea alocaţiilor pentru că avem o creştere economică. Există resurse, da, s-au identificat şi putem asigura dublarea alocaţiilor începând cu luna iunie„, a spus Rovana Plumb.

În acelaşi timp, ministrul a precizat că se lucrează la un pachet de măsuri ce vizează acordarea diferenţiată a alocaţiilor de stat pentru copii, în funcţie de veniturile părinţilor.

„Lucrăm la un pachet de măsuri. Peste tot în Uniunea Europeană alocaţiile se dau diferenţiat. Fie în funcţie de veniturile părinţilor, fie în funcţie de vârsta copilului. Deocamdată lucrăm la pachet, pe măsură ce va fi aproape de finalizare va intra şi în dezbatere publică, în aşa fel încât sistemul de asistenţă socială să ţintească pe nevoile copilului şi familiei. Deocamdată suntem pe la mijloc. Un orizont ar fi septembrie, octombrie”, a mai declarat Rovana Plumb. (C.M.)
sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Ce categorie de pensionari nu primește banii înainte de Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Ce categorie de pensionari nu primește banii înainte de Paște Anul acesta, în luna mai, pensiile vor fi virate pe card în intervalul 2-3 mai. De data aceasta, pensionarii au primit banii mai devreme, dat fiind că Paștele cade în această perioadă și bugetarii sunt în concediu între 1 și 6 mai. Cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea