Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alin Tomuș, despre comasarea prin absorbție între UAT-urile Alba Iulia și Ciugud: „Ciugudul și-a construit o identitate comunitară clară și o imagine de bună practică”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comasarea prin absorbție între UAT-urile Alba Iulia și Ciugud a devenit, într-un timp relativ scurt, un subiect de discuție „picant” pentru locuitorii orașului nostru. Sociologul Alin Tomuș a prezentat, în acest sens, care sunt opiniile sale legate de acest scenariu, într-un interviu pentru ziarulunirea.ro.

Poate chiar și un simplu sondaj pe tema comasării voluntare prin absorbție între U.A.T – urile Alba Iulia și Ciugud să agite apele?

Nu, nu poate să le agite în sensul pe care îl invocați aici, însă este un subiect de discuție asupra căruia o societate în curs de democratizare se poate pronunța. Lumea în care trăim are cu siguranță o dinamică aparte și ca urmare reformele administrative de acest tip prezintă interes la nivel de discuție. Modul în care s-ar putea face asta, dacă este momentul oportun, dacă servește unui interes de dezvoltare pe termen mediu și lung toate aceste elemente sunt însă chestiuni asupra cărora se va discuta suficient de mult timp de acum încolo. Despre ideea comasării s-a discutat de foarte multe ori în spațiul public. În realitate însă, dincolo de discuții, proiectele de acest tip necesită o atenție profesionistă și o abordare pe măsură.

Ce consecințe sociale pot apărea după comasarea voluntară prin absorbție a U.A.T – urilor Alba Iulia și Ciudug? 

Acum la nivelul unei discuții de principiu ar trebui să evaluăm eventualele diferențe de ordin cultural și economic, despre percepțiile oamenilor cu privire la proiectele de dezvoltare și despre nivelul de identificare cu respectiva localitate. Sentimentele de apartenență sunt aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când discutăm despre astfel de chestiuni. Se modifică nivelul taxelor, există posibilitatea ca o parte a populației să considere că este mult mai bine să existe o comună cu aspecte de periurban decât să spună că locuiesc în zona x a municipiului. Dacă este să discutăm despre aspecte de ordin tehnic vă reamintesc că începând cu anul 2007 avem și noi o zonă metropolitană. Din această zonă face parte și comuna Ciugud alături de alte comune și orașe din jurul Municipiului Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: Doriți comasarea voluntară a UAT-urilor Alba Iulia și Ciugud? Ce declară primarii Gabriel Pleșa și Gheorghe Damian

Știu foarte bine că ați vrea să discutăm despre efecte sociale pe termen scurt, mediu și lung cu privire la  comasare dar în sociologie operăm cu ipoteze de cercetare și nu cu presupuneri. Dacă vreodată vom dezbate metodologia unei astfel de cercetări v-aș spune că una dintre ipoteze ar fi formulată în sensul existenței unei corelații între beneficiul perceput și scăderea temerilor legate de un impact social negativ.

Ceea ce vă pot spune însă pentru că așteptați un răspuns cert la o astfel de întrebare, este că de obicei există o rezistență la schimbare care nu poate fi depășită doar prin discutarea unui astfel de proiect administrativ. Sunt atât de multe variabile de care trebuie să țineți cont încât acestea nu pot fi tratate superficial printr-o simplă discuție.

Este indicată  comasarea unui mediu rural, ori semi-rural, cu unul urban? 

Sunteți conștient de faptul că nu există aici un răspuns în alb și negru, cu da sau nu, problema comportând nuanțe care ne pot îndrepta către o variantă de răspuns sau alta. De fapt se respecta regula unei analize riguroase cu privire la răspunsul la câteva întrebări care par simple la prima vedere, de ce? cum? pentru cine? și este oportun să facem asta acum? Aceste nuanțe ne fac să spunem în anumite condiții că este indicată comasarea a două localități care par la prima vedere diferite sau că din contră nu este deocamdată un proiect de succes. Vă dau un exemplu, dacă la un moment dat avem nevoie de un număr al populației mai mare pentru apelarea unor proiecte care depind de un astfel de indicator sau dacă vrem să generăm un profil economic distinct prin comasarea unui mediu în care se desfășoară activități cu o specificitate industrială clară și avem nevoie de atingerea acestor indicatori socio-economici am putea fi de acord cu o astfel de comasare dar vă spun că va trebui să explicăm foarte bine populației de ce se adoptă o astfel de decizie și care sunt beneficiile pe termen mediu și lung. ’’Probele de viteză’’ nu ar trebui să fie apanajul unei administrații cu viziune, ’’maratonul’’ este calea recomandată dacă mă întrebați pe mine.

CITEȘTE ȘI: Alin Tomuș, ipoteză sociologică : Emil Boc posibil candidat la funcția supremă în stat în 2024. Din partea cărui partid va candida acesta la alegerile prezidențiale

Pentru a fi eficienți nu poate fi dat un răspuns ferm la această întrebare fără o analiză de oportunitate, o analiză care să schimbe dacă vreți modul în care noi am înțeles să construim cultura organizațională a instituțiilor noastre. Pentru un astfel de proiect este necesară abordarea unei gândiri de tip strategic și nu una de tip reactiv, este necesar un anumit curaj administrativ pe care îl avem în puține locuri din această țară, Clujul, Oradea, Alba Iulia, Ciugudul și lista ar mai putea continua puțin fiind de fapt excepțiile care nu confirmă realitatea generală. Așa, pur și simplu, fără o analiză temeinică și fără consultarea populației comasarea nu este indicată și e doar o nouă aventură administrativă. Nu cred că avem nevoie în perspectiva dezvoltării de o astfel de aventură.

Cât timp o să fie necesar până cele două zone să se acomodeze una cu cealaltă? În cazul în care un demers precum cel luat în discuție este dus la bun sfârsit

Depinde foarte mult cum se face această comasare și care sunt proiectele palpabile pentru care se face o astfel de comasare. Repet, Ciugudul este deja în zona metropolitană Alba Iulia, și-a construit o identitate comunitară clară și o imagine de bune practică așa că probabil perioada de adaptare despre care vorbiți nu va fi una foarte scurtă. Depinde foarte mult, repet, de modul în care se corelează comasarea cu un proiect de anvergură. Oamenii se obișnuiesc repede cu binele dacă îl simt în viața comunității. Este important de menționat inclusiv impactul pe care îl are acum o astfel de discuție, care este paradigma la care se raportează ambele administrații acum, care sunt punctele de vedere ale celor pe care-i considerați dumneavoastră relevanți pentru comunitățile luate în discuție și în cele din urmă cred că este important să poată fi create resursele unor scenarii cât mai adaptate dezvoltării pe termen lung.

Putem să sperăm la o egalitate desăvârșită? O să existe un veșnic pierzător în ecuație? 

Am fost obișnuiți să privim viața în general în acești termeni de pierdere sau câștig, de ecuații în care să fie o parte pierzătoare. Problema egalității există doar în matematică iar egalitatea desăvârșită despre care vorbiți în acest context nu există. Ceea ce cred că este important în discuția de față și nu numai este găsirea unei căi prin care partenerii acestui proiect administrativ să poată să își atingă potențialul maxim de dezvoltare. Oamenii acestor locuri, merită o abordare care să genereze percepția câștigului de ambele părți fără a se pune permanent întrebarea cine câștigă mai mult din această ecuație. Rămâne evident să discutăm de-a lungul timpului prin ce metodă aflăm necunoscuta sau necunoscutele din ecuație. Oricum, cred că este important ca oamenii să știe că pentru următorii ani o astfel de comasare este puțin probabilă. Din punctul meu de vedere desigur.

 

Care ar fi votul dumneavoastră, în calitate, de simplu cetățean, la un posibil referendum local?

 În anumite condiții votul meu ar fi da, în alte condiții votul meu ar fi nu. Depinde de nivelul de argumentare administrativă despre care discutăm. Aici, ne aflăm în fața unei decizii care va fi puternic influențată de modul în care vor fi explicate rațiunile pentru care se dorește o astfel de comasare. Din perspectiva mea nivelul de explicații va fi indicatorul nivelului de înțelegere asupra problemei discutate. Vom vedea, viitorul va vorbi despre cât de aplicabilă este o astfel de idee. Vă mulțumesc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea