Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Alin Tomuș, despre comasarea prin absorbție între UAT-urile Alba Iulia și Ciugud: „Ciugudul și-a construit o identitate comunitară clară și o imagine de bună practică”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comasarea prin absorbție între UAT-urile Alba Iulia și Ciugud a devenit, într-un timp relativ scurt, un subiect de discuție „picant” pentru locuitorii orașului nostru. Sociologul Alin Tomuș a prezentat, în acest sens, care sunt opiniile sale legate de acest scenariu, într-un interviu pentru ziarulunirea.ro.

Poate chiar și un simplu sondaj pe tema comasării voluntare prin absorbție între U.A.T – urile Alba Iulia și Ciugud să agite apele?

Nu, nu poate să le agite în sensul pe care îl invocați aici, însă este un subiect de discuție asupra căruia o societate în curs de democratizare se poate pronunța. Lumea în care trăim are cu siguranță o dinamică aparte și ca urmare reformele administrative de acest tip prezintă interes la nivel de discuție. Modul în care s-ar putea face asta, dacă este momentul oportun, dacă servește unui interes de dezvoltare pe termen mediu și lung toate aceste elemente sunt însă chestiuni asupra cărora se va discuta suficient de mult timp de acum încolo. Despre ideea comasării s-a discutat de foarte multe ori în spațiul public. În realitate însă, dincolo de discuții, proiectele de acest tip necesită o atenție profesionistă și o abordare pe măsură.

Ce consecințe sociale pot apărea după comasarea voluntară prin absorbție a U.A.T – urilor Alba Iulia și Ciudug? 

Acum la nivelul unei discuții de principiu ar trebui să evaluăm eventualele diferențe de ordin cultural și economic, despre percepțiile oamenilor cu privire la proiectele de dezvoltare și despre nivelul de identificare cu respectiva localitate. Sentimentele de apartenență sunt aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când discutăm despre astfel de chestiuni. Se modifică nivelul taxelor, există posibilitatea ca o parte a populației să considere că este mult mai bine să existe o comună cu aspecte de periurban decât să spună că locuiesc în zona x a municipiului. Dacă este să discutăm despre aspecte de ordin tehnic vă reamintesc că începând cu anul 2007 avem și noi o zonă metropolitană. Din această zonă face parte și comuna Ciugud alături de alte comune și orașe din jurul Municipiului Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Doriți comasarea voluntară a UAT-urilor Alba Iulia și Ciugud? Ce declară primarii Gabriel Pleșa și Gheorghe Damian

Știu foarte bine că ați vrea să discutăm despre efecte sociale pe termen scurt, mediu și lung cu privire la  comasare dar în sociologie operăm cu ipoteze de cercetare și nu cu presupuneri. Dacă vreodată vom dezbate metodologia unei astfel de cercetări v-aș spune că una dintre ipoteze ar fi formulată în sensul existenței unei corelații între beneficiul perceput și scăderea temerilor legate de un impact social negativ.

Ceea ce vă pot spune însă pentru că așteptați un răspuns cert la o astfel de întrebare, este că de obicei există o rezistență la schimbare care nu poate fi depășită doar prin discutarea unui astfel de proiect administrativ. Sunt atât de multe variabile de care trebuie să țineți cont încât acestea nu pot fi tratate superficial printr-o simplă discuție.

Este indicată  comasarea unui mediu rural, ori semi-rural, cu unul urban? 

Sunteți conștient de faptul că nu există aici un răspuns în alb și negru, cu da sau nu, problema comportând nuanțe care ne pot îndrepta către o variantă de răspuns sau alta. De fapt se respecta regula unei analize riguroase cu privire la răspunsul la câteva întrebări care par simple la prima vedere, de ce? cum? pentru cine? și este oportun să facem asta acum? Aceste nuanțe ne fac să spunem în anumite condiții că este indicată comasarea a două localități care par la prima vedere diferite sau că din contră nu este deocamdată un proiect de succes. Vă dau un exemplu, dacă la un moment dat avem nevoie de un număr al populației mai mare pentru apelarea unor proiecte care depind de un astfel de indicator sau dacă vrem să generăm un profil economic distinct prin comasarea unui mediu în care se desfășoară activități cu o specificitate industrială clară și avem nevoie de atingerea acestor indicatori socio-economici am putea fi de acord cu o astfel de comasare dar vă spun că va trebui să explicăm foarte bine populației de ce se adoptă o astfel de decizie și care sunt beneficiile pe termen mediu și lung. ’’Probele de viteză’’ nu ar trebui să fie apanajul unei administrații cu viziune, ’’maratonul’’ este calea recomandată dacă mă întrebați pe mine.

CITEȘTE ȘI: Alin Tomuș, ipoteză sociologică : Emil Boc posibil candidat la funcția supremă în stat în 2024. Din partea cărui partid va candida acesta la alegerile prezidențiale

Pentru a fi eficienți nu poate fi dat un răspuns ferm la această întrebare fără o analiză de oportunitate, o analiză care să schimbe dacă vreți modul în care noi am înțeles să construim cultura organizațională a instituțiilor noastre. Pentru un astfel de proiect este necesară abordarea unei gândiri de tip strategic și nu una de tip reactiv, este necesar un anumit curaj administrativ pe care îl avem în puține locuri din această țară, Clujul, Oradea, Alba Iulia, Ciugudul și lista ar mai putea continua puțin fiind de fapt excepțiile care nu confirmă realitatea generală. Așa, pur și simplu, fără o analiză temeinică și fără consultarea populației comasarea nu este indicată și e doar o nouă aventură administrativă. Nu cred că avem nevoie în perspectiva dezvoltării de o astfel de aventură.

Cât timp o să fie necesar până cele două zone să se acomodeze una cu cealaltă? În cazul în care un demers precum cel luat în discuție este dus la bun sfârsit

Depinde foarte mult cum se face această comasare și care sunt proiectele palpabile pentru care se face o astfel de comasare. Repet, Ciugudul este deja în zona metropolitană Alba Iulia, și-a construit o identitate comunitară clară și o imagine de bune practică așa că probabil perioada de adaptare despre care vorbiți nu va fi una foarte scurtă. Depinde foarte mult, repet, de modul în care se corelează comasarea cu un proiect de anvergură. Oamenii se obișnuiesc repede cu binele dacă îl simt în viața comunității. Este important de menționat inclusiv impactul pe care îl are acum o astfel de discuție, care este paradigma la care se raportează ambele administrații acum, care sunt punctele de vedere ale celor pe care-i considerați dumneavoastră relevanți pentru comunitățile luate în discuție și în cele din urmă cred că este important să poată fi create resursele unor scenarii cât mai adaptate dezvoltării pe termen lung.

Putem să sperăm la o egalitate desăvârșită? O să existe un veșnic pierzător în ecuație? 

Am fost obișnuiți să privim viața în general în acești termeni de pierdere sau câștig, de ecuații în care să fie o parte pierzătoare. Problema egalității există doar în matematică iar egalitatea desăvârșită despre care vorbiți în acest context nu există. Ceea ce cred că este important în discuția de față și nu numai este găsirea unei căi prin care partenerii acestui proiect administrativ să poată să își atingă potențialul maxim de dezvoltare. Oamenii acestor locuri, merită o abordare care să genereze percepția câștigului de ambele părți fără a se pune permanent întrebarea cine câștigă mai mult din această ecuație. Rămâne evident să discutăm de-a lungul timpului prin ce metodă aflăm necunoscuta sau necunoscutele din ecuație. Oricum, cred că este important ca oamenii să știe că pentru următorii ani o astfel de comasare este puțin probabilă. Din punctul meu de vedere desigur.

 

Care ar fi votul dumneavoastră, în calitate, de simplu cetățean, la un posibil referendum local?

 În anumite condiții votul meu ar fi da, în alte condiții votul meu ar fi nu. Depinde de nivelul de argumentare administrativă despre care discutăm. Aici, ne aflăm în fața unei decizii care va fi puternic influențată de modul în care vor fi explicate rațiunile pentru care se dorește o astfel de comasare. Din perspectiva mea nivelul de explicații va fi indicatorul nivelului de înțelegere asupra problemei discutate. Vom vedea, viitorul va vorbi despre cât de aplicabilă este o astfel de idee. Vă mulțumesc.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație

David Popovici scrie istorie la Campionatelor European de nataţie pentru seniori, de la Roma. Acesta a reușit să câștige medalia aur și să bată recordul mondial în finala probei de 100 de metri liber.

Fantasticul sportiv român a bătut recordul mondial cu 12 sutimi, având un timp de 46.86. Pe locul doi s-a clasat sportivul maghiar, Kristof Milak, iar pe 3, Alessandro Miressi.

Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber fusese stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.Sportivul nostru s-a calificat în finală cu timpul de 46.98, un nou record european. Precedentul îi aparținea lui Kliment Kolesnikov, care a înregistrat un 47.11 secunde la Jocurile Olimpice de la Tokyo, anul trecut.

Elit - Gustul Desăvârșit

David Popovici a fost extrem de aproape să bată și recordul mondial la seniori, însă i-au lipsit doar 7 sutimi! Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber a fost stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.

La scurt timp după ce Popovici s-a apropiat la doar 7 sutimi de recordul său, Cielo i-a transmis un mesaj de încurajare românului pe contul personal de Instagram.

David Popovici a devenit al 4-lea cel mai rapid om din istorie la 100 m liber, după legendarii Cesar Cielo, Alain Bernard și Caleb Dressel. Primii doi au obținut timpii respectivi pe vremea când costumele poliuretane erau permise în natație. Așadar, David Popovici este al doilea cel mai rapid înotător din istorie în era costumelor textile.
David Popovici scrie istorie: e cel mai tânăr înotător care coboară sub 47 de secunde la 100 m liber

Odată cu recordul european stabilit vineri, în semifinale, David Popovici a devenit, la 17 ani, cel mai tânăr sportiv care a coborât sub 47 de secunde la 100 de metri liber.

Cesar Cielo avea 22 de ani, Alain Bernard avea 25 de ani, iar Caeleb Dressel avea 22 de ani când au reușit acest lucru.

De asemenea timpul scos în semifinale de David Popovici (46.98) reprezintă un nou record mondial al juniorilor. Sportivul legitimat la CS Dinamo și-a bătut practic propriul record, 47.13 secunde, stabilit la Campionatele Mondiale de la Budapesta.

David Popovici va mai concura la Roma la 200 m liber, 400 m liber şi ştafetă 4×100 m liber.

România este reprezentată la Europene de o delegaţie de 11 sportivi, în frunte cu David Popovici, dublu campion mondial. Sportivii români vor participa în probele de înot, sărituri în apă şi sărituri de la mare înălţime.

Sursa: digisport.eo


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Performanță istorică pentru județul Alba: Maestrul Daniel Iancu „Ticușor”, înregistrări pentru „Fonoteca de Aur” a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Performanță istorică pentru județul Alba: Maestrul Daniel Iancu „Ticușor”, înregistrări pentru „Fonoteca de Aur” a României

Îndrăgitul violonist albaiulian Daniel Iancu, cunoscut sub numele de scenă „Ticușor”, scrie istorie pentru județul Alba: la 35 de ani de la debutul pe scena folclorului românesc, și-a încununat cariera artistică cu o performanță de răsunet. Virtuoz al viorii, care se numără printre puținii artiști care poate interpreta melodii din toate zonele etnofolcorice ale țării (Transilvania, Oltenia, Moldova, Dobrogea etc.), maestrul Daniel Iancu a fost invitat de Radioteleviziunea Română să înregistreze împreună cu Orchestra Radio cele mai reprezentative piese instrumentale ale sale pentru „Fonoteca de Aur”.

În „Fonoteca de Aur”, mai au înregistrări doar câțiva violoniști de marcă ai scenei muzicii populare românești precum Alexandru Țitruș, Ion Drăgoi sau Florea Cioacă. Măiestria cu care mânuiește arcușul pe corzi și felul în care mângâie gâtul viorii, rezultând de fiecare dată sunete armonioase, ale căror vibrații creează trăiri puternice în rândul ascultătorilor, i-au adus maestrului binemeritatul loc în „Fonoteca de Aur” a României, această „Hall of Fame” a folclorului românesc autentic.

„Ticușor” a declarat pentru ziarul „Unirea” că toate materialele muzicale pe care le-a propus au fost aprobate pentru a face parte din fonotecă, având valoarea artistică necesară. Primele înregistrări au avut deja loc, iar următoarele sunt programate la finele lunii septembrie – începutul lunii octombrie, deoarece se derulează pe baza unui planificări realizate de Orchestra Radio.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Primele melodii pe care le-am înregistrat sunt melodii din zonă, cu denumire locală, de exemplu Hațegana de la Șeușa sau Învârtita de la Zlatna”, a spus maestrul Daniel Iancu.

După frumoșii ani în care a cunoscut gloria alături de formația „Crai Nou”, din Alba Iulia, artistul s-a dedicat carierei individuale, ca liber profesionist, având colaborări importante de-a lungul anilor cu marile ansambluri folclorice din țară precum „Drăgan Muntean”, „Jidvei România” sau Orchestra Radio, răspunzând cu drag solicitărilor atât în calitate de instrumentist, cât și în cea de orchestrator, cum este cazul ansamblului „Almășana”.

Violonistul are la activ peste 5.000 de fonograme înregistrate și mai bine de 200 de compoziții proprii, fiind membru în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

„Acum activez în trupa Bachus din Orăștie, alături de managerul Alin Ciun, Laura Ilieș Liviu Musescu și Gabriel Cîndea – soliști vocali, clăparul Daniel Motocea, acordeonistul Florin Cãlugãru, saxofonistul Ciprian Stoica și sunetistul Rãzvan Lomonar. Bachus este un band muzical care prezintă toate genurile de muzică, nu doar folclor, având un repertoriu bogat și diversificat”, a declarat Daniel Iancu „Ticușor”. Județul Alba se mândrește cu un artist de valoarea dvs.! Felicitări și succes în continuare!
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul

Un bărbat de 38 de ani din Alba a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Blaj la pedeapsa de 1 an închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violenţe.

În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt că, în cursul lunii martie 2019, persoana vătămată, în vârstă de 67 de ani, i-a vândut inculpatului, în vârstă de 38 de ani, un porc, cu suma de 1500 de lei, preţul urmând să fie plătit până la data de 15.07.2019.

După data menţionată, persoana vătămată i-a cerut inculpatului în mod repetat banii, dar acesta a refuzat să-i achite datoria.

Elit - Gustul Desăvârșit

La data de 21.08.2019, în jurul orelor 12,30, persoana vătămată s-a deplasat la locuinţa inculpatului, a intrat în curte pe poarta închisă, dar neasigurată, l-a strigat pe inculpat şi i-a cerut din nou banii datoraţi.

Auzind motivul pentru care a venit persoana vătămată, inculpatul s-a enervat şi i-a aplicat acestuia mai multe lovituri cu pumnii în zona feţei, după care, l-a prins cu mâinile şi l-a dat cu capul de unul dintre pereţii casei, de mai multe ori, până când victima şi-a pierdut cunoştinţa.

În continuare, inculpatul a scos-o pe persoana vătămată afară din curte şi l-a lăsat pe jos în faţa imobilului.

Fiul victimei, însoţit de concubina sa, s-au deplasat spre locuinţa inculpatului, iar în faţa imobilului, au văzut-o pe persoana vătămată, întinsă pe jos, în stare de inconştienţă, având urme de sânge în zona feţei şi a pieptului.

La momentul respectiv, în faţa casei inculpatului era staţionat un microbuz care urma să plece în Germania, transportând persoane care plecau să lucreze în ţara menţionată. Printre aceste persoane se afla şi inculpatul, care, la scurt timp după comiterea faptei, s-a urcat în autovehicul şi a plecat.

Persoana vătămată a fost transportat la spital, unde, a rămas internat la secţia neurologie, în perioada 21.08.2019-28.08.2019.

Din certificatul medico-legal a reieşit că, în urma agresiunilor exercitate asupra sa, persoana vătămată a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 50-55 zile de îngrijiri medicale.

Pe lângă condamnare, agresorul trebuie să-i plătească victimei și suma de 2.500 lei, cu titlu de daune materiale şi 30.000 lei, daune morale.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea