Rămâi conectat

Actualitate

SONDAJ DE OPINIE: Doriți comasarea voluntară a UAT-urilor Alba Iulia și Ciugud? Ce declară primarii Gabriel Pleșa și Gheorghe Damian

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

SONDAJ DE OPINIE: Doriți comasarea voluntară a UAT-urilor Alba Iulia și Ciugud? Ce declară primarii Gabriel Pleșa și Gheorghe Damian

Comasarea UAT-urilor  este posibilă printr-un referendum local organizat separat atât în Alba Iulia cât și în Ciugud. Voința exprimată prin vot a majorității reprezintă unul dintre factorii decidenți în demersul de comasare a celor două UAT-uri. Opinia ta contează ! 

SONDAJ DE OPINIE: Doriți comasarea voluntară a UAT-urilor Alba Iulia și Ciugud?

Pentru Alba Iulia: Doriți comasarea voluntară a UAT-urilor Alba Iulia și Ciugud?

  • Sunt din Alba Iulia, doresc comasarea voluntară (52%, 487 Votes)
  • Sunt din Alba Iulia, nu doresc comasarea voluntară (48%, 448 Votes)

Total Voters: 935

Loading ... Loading ...

Pentru Ciugud: Doriți comasarea voluntară a UAT-urilor Alba Iulia și Ciugud?

  • Sunt din Ciugud, nu doresc comasarea voluntară (68%, 358 Votes)
  • Sunt din Ciugud, doresc comasarea voluntară (32%, 170 Votes)

Total Voters: 528

Loading ... Loading ...

Care este opinia primarului Municipiului Alba Iulia, domnul Gabriel Pleșa

„Sunt, categoric, pentru crearea unei conurbații având în componență Alba Iulia, Sebeș, Ciugud, Vintul de Jos, Ighiu și poate alte UAT-uri, realizând astfel o comunitate de peste 100.000 de oameni. Am putea astfel atrage, la un alt nivel, fonduri nerambursabile, dar acest lucru poate fi făcut doar prin validarea de către aceste localități, prin referendum, adică prin voința locuitorilor.

În condițiile în care avem o administrație centrală și administrații locale foarte costisitoare, statul va trebui reformat, și cea mai bună variantă e prin comasarea și reducerea numărului de administrații locale. Sper să existe voință și putere politică pentru a realiza acest lucru.

În ceea ce privește Ciugudul, aici lucrurile stau foarte bine din punct de vedere al infrastructurii și al investițiilor. Administrația locală și-a făcut bine datoria și sunt un exemplu pentru toate comunele din țară. Foarte multe persoane care au locul de muncă în Alba Iulia, locuiesc în Ciugud, iar zona s-a urbanizat tot mai mult, având tot mai puține trăsături rurale.

În concluzie, dacă oamenii vor dori, eu sunt pentru unirea administrativă a celor doua localități.”declară primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, pentru ZiarulUnirea.ro

Care este opinia primarului Ciugudului, domnul Gheorghe Damian

„Propunerea de comasare a unor unități administrativ teritoriale trebuie analizată cu deplină seriozitate și nu trebuie luată o decizie pe genunchi, așa cum s-a întâmplat în cazul multor inițiative legislative care au vizat administrația publică locală. Cred că este nevoie de o dezbatere națională reală, iar comasarea trebuie să rămână un act voluntar, care să exprime voința cetățenilor din localitățile vizate.

Este adevărat că o localitate cu o populație mai mare are alte oportunități de dezvoltare, dar și problemele, care trebuie rezolvate, cresc și sunt mult mai complexe. De asemenea nu trebuie ca prin măsura de comasare să privăm anumiți cetățeni de accesul la serviciile publice sau să îndepărtăm aceste servicii de cetățeni. Nu trebuie îndepărtată nici decizia, iar cetățeanul trebuie să rămână parte a acestei decizii administrative.

Dacă mă întrebați despre o posibilă comasare Ciugud – Alba Iulia, vă voi răspunde în calitate de cetățean al comunei Ciugud, nu în calitate de primar. Fără să fiu considerat lipsit de modestie, aș vota împotriva unei astfel de comasări.

Motivele: pentru că iubesc satul românesc și îmi doresc ca în Ciugud să păstrăm identitatea rurală, pentru că cele două comunități au viziuni diferite de dezvoltare urbanistică, socială și economică, dar și pentru că, fără supărare, am deveni doar unul dintre cartierele mărginașe ale unui municipiu, în care o stradă cu 50 de case va fi, ca prioritate la investiții, în urma unei străzi cu blocuri în care locuiesc mii de oameni.

Legislația actuală ne permite să dezvoltăm proiecte împreună chiar dacă suntem U.A.T. – uri diferite. Ciugudul a dezvoltat astfel de proiecte împreună cu comunele Berghin, Sântimbru, Alba Iulia și nu numai. Cu Alba Iulia deja colaborăm în multe domenii precum transportul, infrastructura, dezvoltarea economică, valorificarea Râului Mureș prin construirea de debarcadere . Dorim, spre exemplu, ca în următorii ani, să construim cea mai lungă pistă de biciclete din Transilvania și poate din România – Via Maris Transilvana, o rută care va merge pe malul râului Mureș, pornind din Ciugud și ajungând în Alba Iulia, în parcul dendrologic.

În concluzie, orice proiect care privește modificarea structurii administrative a unităților administrativ teritoriale din România trebuie analizat și dezbătut cu seriozitate, punând în balanță toate avantajele și dezavantajele, însă decizia trebuie să rămână la cetățeni și în avantajul lor.” – declară Gheorghe Damian , în calitate de cetățean al Ciugudului, pentru ZiarulUnirea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea