Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Alexandru Pereș: „Majoritatea confortabilă” USL sugrumă tânăra democraţie românească

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

USL din nou, şi din nou, nu se dezminte. Cu susţinerea „majorităţii parlamentare confortabile” de 70%, partidele alianţei aflate la guvernare sfidează nonşalant reforma Justiției, legile ţării şi electoratul după principiul sănătos: „Ne-aţi votat, ne suportaţi!”.

Legile de interes clientelar, de partid, se discută rapid în comisii în miez de noapte şi se pun adesea pe ordinea de zi fără ca toți parlamentarii să aibă din timp cunoştinţă despre ele. Nici nu este nevoie! Se votează într-o veselie, fără ca proiectele să fie dezbătute serios, în plen! Un exemplu:  în aceste zile, Senatul a aprobat proiectul de lege care reglementează tranzacțiile cu terenuri agricole din extravilan de către persoanele fizice.  Proiect înregistrat, dezbătut și votat la Senat în aceeași zi, 9 decembrie, cu încălcarea devenită obişnuită a  art. 91 din Regulamentul Senatului. Acesta prevede că „…toate proiectele și propunerile legislative se înregistrează la Senat în ordinea primirii lor, se distribuie senatorilor și se publică pe site-ul Senatului”.

Dovada clară a agresivei tiranii impusă de majoritatea USL-listă, care sugrumă democraţia parlamentară și Regulamentul de funcționare a Senatului: Art. 94 alin.(2) din acest Regulament menționează că orice raport al oricărei comisii trebuie să stea în analiza senatorilor cel puţin trei zile! În plus, art. 90 al aceluiași Regulament prevede că Birourile permanente repartizează spre analiză comisiilor aceste proiecte sau propuneri legislative venite din partea inițiatorilor. Or, nici nu s-a răcit tuşul de pe înregistrarea documentului că acesta a şi trecut de comisii, a fost votat şi trimis spre Camera Deputaţilor!

Evident, ca parlamentar al opoziţiei, nu am putut decât să iau atitudine împotriva sfidării Regulamentului. Intervenţia mea în plenul Senatului s-a limitat însă doar la cirticarea procedurii prin care legea a fost adoptată, pentru că nimeni nu se îndoieşte de necesitatea unui cadru legislativ, care să reglementeze vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole de către persoanele fizice, inclusiv de cetățenii unui alt stat al UE.

Nu am fost de acord cu  celeritatea suspectă cu care a trebuit aprobat „Proiectul de lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare”, chiar dacă proiectul în esență este bun! Personal, a trebuit să amân pentru Camera Deputaţilor discutarea unor articole încă neclare,pe care le consideram necesare iar pentru aceasta voi apela la colegii deputaţi!

Proiectul  de lege privind tranzacţiile cu terenuri agricole este foarte important inclusiv pentru județul Alba, care are un anume potențial agricol, atractiv pentru străinii  dornici  să investească în domeniul agricol.

Constat însă că în ultimul timp „majoritatea confortabilă” acţionează tot mai des la marginea Regulamentelor celor două camere parlamentare, şi tot mai multe legi sunt fie returnate de Preşedinte, fie sunt declarate neconstituţionale de CC.  Acest lucru se traduce prin superficialitate şi lipsă de profesionalism în actul legislativ.

Este nevoie ca USL să înţeleagă şi să ia aminte că abdicarea de la lege reprezintă un atentat la tânăra democraţie românească şi acest fapt nu rămâne nesancţionat. Societatea civilă, cetăţenii responsabili ai României nu au uitat că USL a preluat puterea tocmai printr-un asemenea atentat, iar solganul „Dreptate până la capăt” este de fapt, un slogan răsuflat și mincinos în mâinile USL-ului!

Alexandru PEREȘ, senator PDL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Imobilul școlii din localitatea Henig se transformă în capelă și centru de cateheză: Licitația de peste 1 milion de lei, lansată pe SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Imobilul școlii din localitatea Henig se transformă în capelă și centru de cateheză: Licitația de peste 1 milion de lei, lansată pe SEAP Primăria comunei Berghin a scos la licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice schimbarea imobilului școlii din localitatea Henig în capelă și centru de cateheză. Licitația are o valoare de peste 1,1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea