Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Alexandru Pelici și colaborarea cu portarul Horațiu Moldovan, ajuns la Atletico Madrid! “Merită tot ce i se întâmplă, cu vârf și îndesat”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alexandru Pelici și colaborarea cu portarul Horațiu Moldovan, proaspăt transferat la Atletico Madrid, titularul reprezentativei României “Merită tot ce i se întâmplă, cu vârf și îndesat”, spune antrenorul Unirii Alba Iulia despre goalkeeperul cu care a lucrat la Hermannstadt și Ripensia Timișoara

Portarul Horațiu Moldovan, titularul echipei naționale a României, a devenit protagonistul unui transfer de senzație în La Liga, la Atletico Madrid. Dar până să ajungă să fie pregătit de celebrul Diego Simeone, cariera goalkeeperului de 26 de ani a trecut și prin momente de cumpănă. “Cred că de asta e foarte frumos fotbalul, acum 4 ani nu aveam echipă pe la Liga 2, iar acum sunt aproape să semnez cu Atletico Madrid”, spunea jucătorul format de CFR Cluj, la finele partidei Rapid – FCU Craiova, 4-3, ultima sa apariție pentru gruparea din Giulești.

Antrenorul Alexandru Pelici, actualmente la divizionara terță CSM Unirea Alba Iulia, l-a avut sub comandă, în 3 rânduri, pe „Moldo” (26 de ani), în eșalonul secund, la Hermannstadt și Ripensia Timișoara (două perioade), dându-i șansa să apere, lucru care a contat enorm.

Am crezut mereu în el, un băiat excepțional, un caracter foarte frumos. Merită tot ce i se întâmplă, cu vârf și îndesat, nu a uitat niciodată de unde a plecat. Mă bucur că a ajuns la Atletico Madrid și cred că i se potrivește campionatul din Spania”, a explicat Alexandru Pelici.

*Hermannstadt, Cupa României și… Jan Gavrilă

Povestea de succes a lui Horațiu Moldovan a avut și secvențe mai puțin strălucitoare, când portarul își căuta drumul spre performanță. În vara lui 2017 era la Hermannstadt, împrumutat de CFR Cluj, promovând cu sibienii în Liga 2, iar Pelici a venit antrenor principal. A urmat un an și jumătate de vis pentru Hermannstadt, cu promovare în Liga 1 și disputarea finalei Cupei României în anul următor (0-2 cu CSU Craiova). În efectiv mai erau Dâlbea sau D. Tătar, antrenor cu portarii Florin Berța, iar în drumul spre finală Hermannstadt (prima divizionară secundă ajunsă în ultimul act după 36 de ani) a trecut și de Industria Galda de Jos (3-1, în deplasare).

Atunci l-am întâlnit pentru prima dată. Eram în cantonament la Săcele, iar în discuțiile despre conturarea lotului existau și alte opțiuni, dar nea Jean Gavrilă a insistat foarte mult să-l păstram, avea mare încredere în Horațiu, efectiv a crezut în el. În acel sezon am avut doi portari excepționali, Căbuz și Horațiu Moldovan, ambii under, pe primul îl foloseam în Liga 2, iar pe al doilea, în Cupa României”, a mai adăugat Pelici.

Un episod aparte, cu Horațiu Moldovan în prim-plan s-a produs în “16”-imile de finală, la Hermannstadt – FC Voluntari 1-0 (gol aiudeanul Dâlbea, în prelungiri) și o intervenție extraordinară a portarului în fața lui Tudorie (în finalul disputei), gruparea lui Pelici eliminând deținătoarea trofeului și a Supercupei României! Doar 6 luni a durat prima colaborare dintre cei doi, întrucât, în iarnă, la începutul anului 2018, CFR Cluj l-a direcționat ciudat pe Moldovan (împlinise 20 de ani) spre eșalonul terț, la Turris Turnu Măgurele.

*Ripensia, în două rânduri

Ulterior Horațiu Moldovan a mai lucrat cu Alexandru Pelici în alte două rânduri la Ripensia Timișoara (6 luni, la începutul anului 2019, respectiv o altă perioadă în 2020), venind după împrumuturi la Energeticianul (5 partide), respectiv Sepsi Sf. Gheorghe (niciun joc), unde a fost iarăși împrumutat de CFR Cluj.

Drumurile noastre s-au despărțit, dar am conlucrat iarăși la Ripensia, în două rânduri. L-am adus pentru retur, a apărat constant, a strâns 15 meciuri, ne-am îndeplinit și apoi a plecat la Sepsi. A revenit după 6 luni în acel campionat întrerupt de pandemie. A fost exact când avea mai mare nevoie să i se dea șanse. Doi ani l-am chemat, i-am spus că mizez pe el și i-am dat încredere. Probabil a contat asta”, a menționat Pelici.

Traseul lui Moldovan a început să urce, la 22 de ani, când a ajuns la UTA Arad, unde a bifat primul meci în Liga 1, iar apoi a venit transferul la Rapid (2021) și ascensiunea fulminantă, parcă de neînchipuit.

*Legătură specială

În timp, Alexandru Pelici l-a avut și adversar pe Horațiu Moldovan, în duelurile CS Mioveni – Rapid București, din Liga 2 și Liga 1. În noiembrie 2021, la o remiză Rapid – CS Mioveni 1-1 (la Mioveni), în ultimele secvențe, Horațiu Molodvan i-a răpit bucuria victoriei fostului său antrenor, cu o intervenție miraculoasă în fața lui Sanoh, scăpat singur.

„În drum spre vestiare am comentat împreună faza respectivă. I-am zis: «L-ai ghicit bine pe atacant», iar Horațiu a replicat: «Mister, știți că în duelurile 1 la 1 stau bine»”, a mai povestit Pelici, care păstrează la loc de cinste un tricou al lui Horațiu Moldovan în echipamentul Rapidului, făcut cadou după o confruntare directă.

*Jucătorul care a ajuns cel mai sus

Alexandru Pelici a păstrat legătura cu Horațiu Moldovan, portarul ajuns în 4 ani de poveste să-i cânte Imnul României și să semneze cu unul dintre cele mai importante cluburi din Spania.

Toți jucătorii cu care am lucrat în carieră sunt importanți, însă Horațiu Moldovan este cel care a ajuns, până în acest moment, cel mai sus. Cu siguranță mulți antrenori au contribuit la urcușul său, toți trebuie să ne bucurăm în aceste momente”, a încheiat Pelici.

Foto: Ripensia Timișoara, Gazeta Sporturilor, Turnul Sfatului, Fanatik

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: Viitorul Sântimbru a urcat pe locul secund în Liga 4 | Spicul Daia, scorul etapei; Greapcă, hat-trick pentru Energia

Dan HENEGAR

Publicat

în

Viitorul Sântimbru a urcat pe locul secund în Liga 4, după etapa a 24-a. Spicul Daia a scorul etapei cu CSM Unirea Alba Iulia, golgheterul Greapcă, hat-trick pentru Energia *CIL Blaj – CS Ocna Mureș 3-1 (2-0) Echipa din „Mica Romă” a câștigat derby-ul rundei și este foarte aproape să devină campioana celui de-al 4-lea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea