Alexandra Ioana Dăian, din comuna Cut, noul medic al Spitalului din Alba Iulia care tratează urgențele pediatrice

Alexandra Ioana Dăian (31 de ani) este unul dintre cei zece medici care au venit, în 2018, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, după ce și-a finalizat rezidențiatul la Cluj-Napoca și a urmat un stagiu de pregătire în Franța unde a învățat mai multe despre urgențele pediatrice pe care le abordează în prezent.

Îndrăgind dintotdeauna inocența și naivitatea copiilor, dr. Alexandra Ioana Dăian a vizat pediatria încă de când a ales să devină medic. Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Alba Iulia este destinată triajului, evaluării și tratamentului de urgență pentru pacienții cu afecțiuni acute, care se prezintă spontan la spital sau care sunt transportați de ambulanțe ori prin alte mijloace.

De câțiva ani, medicii specialiști pediatri sunt cei care tratează cazurile urgente ale pacienților cu vârste între 0 și 18 ani, spitalul îmbunătățindu-și astfel paleta de servicii.

”La UPU nicio zi nu seamănă cu alta. Avem zile foarte aglomerate, dar și în care sunt mai puțini pacienți. Nu te poți pregăti, nu știi ce va urma, în următoarea secundă poate veni un pacient care e foarte grav, sever deshidratat, cu intoxicație etc.

Am, la 12 ore, și câte 35 de cazuri – dintre acestea puține care să necesite internare – însă fiecare trebuie tratat cu aceeași atenție, concentrare, mai ales dacă ținem cont de faptul că unele simptome, la copii, par banale, însă în urma consultațiilor și a investigații medicale amănunțite se poate dovedi contrariul”, a spus dr. Alexandra Ioana Dăian.

Dr. Alexandra Ioana Dăian a crescut în comuna Cut, unde se află părinții săi, a făcut liceul la Sebeș, iar apoi a absolvit Facultatea de Medicină la Cluj-Napoca. Rezidențiatul l-a făcut tot la Cluj-Napoca, unde a efectuat stagii în toate clinicile de pediatrie – în principal a profesat la clinica Pediatrie 1. În 2015 a urmat un stagiu de pregătire de șase luni la un spital din Franța. Aici a cunoscut tainele urgențelor pediatrice.

Pentru dr. Dăian exista o singură variantă după finalizarea studiilor – județul Alba – având în vedere că familia sa se află aici și a ales SJU Alba Iulia datorită patologiei complexe pe care o abordează, spre deosebire de celelalte instituții spitalicești din județ.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...