Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

Alertă în Europa de frica mutațiilor coronavirusului. Harta noilor restricții impuse în fiecare țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Țările din Europa își accentuează restricțiile, iar întregul continent pare că este „baricadat” în contextul răspândirii necontrolate a variantei britanice a coronavirusului, mult mai contagioasă decât cea inițială. Euronews a făcut un inventar al măsurilor restrictive implementate în prezent în țările de pe continentul european.

Albania

Albania are peste 67.000 de cazuri de coronavirus confirmate. Din 24 decembrie, în această țară a fost implementat un sistem de restricții de deplasare pe timp de noapte care se aplică și restaurantelor și barurilor. Singura excepție se aplică în cazul companiilor de livrare și curierat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Andorra

Andorra înregistrează acum peste 9.000 de cazuri de îmbolnăvire, iar statul este recunoscut drept o zonă cu risc crescut.

Pentru a putea intra în această țară, călătorii trebuie să prezinte un test negativ la Covid-19, cu excepția cetățenilor francezi, spanioli și portughezi, dar și a celor care vin din regiuni considerate „zone verzi” de autorități.

Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru persoanele de peste 8 ani. Alte măsuri de siguranță includ restricționarea activităților culturale, de sport și timp liber.

Austria

Călătoriile turistice nu sunt permise în Austria, în situația în care țara se află în lockdown. Carantina generalizată va rămâne în vigoare cel puțin până pe 7 februarie, iar în acest moment sunt permise doar călătoriile esențiale.

Este obligatorie purtarea măștilor de tip FFFP2 pentru toate persoanele de peste 14 ani începând cu data de 25 ianuarie 2021.

Belarus

Deși autoritățile din această țară nu au implementat măsuri de lockdown, granițele au fost închise pentru a opri răspândirea virusului

Belgia

Măsurile din Belgia includ restricții pentru deplasările pe timp de noapte în majoritatea orașelor medii și mari.

Doar magazinele esențiale au rămas deschise, iar restricțiile au fost extinse din nou recent.

Călătoriile în Belgia se pot face în funcție de zona de proveniență a călătorului, pe baza sistemului de zone roșii, galbene și verzi, însă doar pe baza unor motive specifice – actiuni umanitare, probleme familiale serioase, motive profesionale sau pentru studiu.

Cu 48 de ore înainte de sosirea în Belgia, călătorii trebuie să anunțe autoritățile, iar în funcție de evaluare, ei vor fi înștiințați dacă trebuie să rămână în carantină.

Călătorii din UK, Africa de sud sau America Latină sunt obligați să intre în carantină și să fie testați de două ori.

Bosnia-Herzegovina

Țara este dechisă pentru turiști, dar creșterea recentă a numărului de cazuri a dus o la o înăsprire a restricțiilor.

Persoanele care vor să intre în țară trebuie să prezinte un test PCR negativ. Magazinele, farmaciile, restaurentele și cafenelele sunt deschise. Deplasările sunt restricționate pe timp de noapte, între orele 23 și 5. Masca de protecție este obligatorie în interior și în exterior.

Bulgaria

Starea de urgență epidemică a fost decretată în țară și va fi în vigoare până la sfârșitul lunii ianuarie. Restricțiile de călătorie internă au fost ridicate, însă operatorii din industria ospitalității își desfășoară activitatea la capacitate redusă

Călătoriile internaționale sunt permise, însă toți cei care intră în țară vor fi testați obligatoriu pentru Covid-19

Croația

Croația urmează sistemul pe zone roșii, galbene și verzi și restricționează accesul călătorilor în funcție de regiunea din care vin. Călătorii care nu au simptome și nu s-a aflat în contact cu persoane infectate și vin dintr-o zonă verde pot intra în țară fără restricții.

Cipru

Cipru folosește o listă de categorii de țări prin care stabilește cine poate intra în țară fără carantină, în funcție de țara de origine.

Ca măsură internă, există restricții de deplasare pe timp de noapte, circulația fiind interzisă între orele 21:00 și 05:00.

Cehia

Începând cu data de 5 ianuarie, toți cei care intră în țară vor fi examinați medical pentru a se vedea dacă au simptome ale infecției Covid-19.

Țara este deschisă pentru persoanele care vin din zone cu risc redus de contagiere – România se află în zona roșie

Danemarca

Danemarca se afla într-un lockdown la nivel național, iar restricțiile dure vor fi în vigoare cel puțin până în data de 7 februarie. Magazinele non-esențiale sunt închise.

Din 9 ianuarie, doar călătoriile esențiale sunt permise în țară și doar dacă este furnizat un test negativ la Covid-19 într-o perioadă de 24 de ore înainte de îmbarcare.

Danemarca urmează să permită excepții pentru cei care prezintă un certificat de vaccinare la Covid-19

Elveția

Călătorilor care vin țări cu risc crescut de infectare ar putea să li se ceară să stea în carantină la sosire. În această categoria intră țările non-Schengen.

Estonia

Estonia permite călătorilor din interiorul Uniunii Europene care nu au simptome ale infecției Covid-19 să intre în țară, însă sunt verificate documente de călătorie și are loc o examinare medicală la graniță.

Guvernul estonian are, de asemenea, în vedere să ridice restricțiile pentru călătorii care au certificat de vaccinare.

Finlanda

Restricții dure de călătorie au fost implementate în Finlanda și vor rămâne în vigoare până în 9 februarie 2021.

Autoritățile sanitare finlandeze pot cere testarea obligatorie la intrarea în țară a persoanelor care vin din zone cu risc ridicat de infectare.

Unii călători pot intra în țară fără nicio restricție, printre țările exceptate de la măsuri sunt Australia și Noua Zeelandă.

Franța

În Franța sunt implementate restricții dure pentru oprirea transmiterii virusului, însă călătoriile interne în țară sunt permise.

Autoritățile franceze „descurajează cu fermitate” călătoriile din și în țară, iar granițele rămân închise cu majoritatea țărilor.

Persoanele care intră în Franța din UE sau din zona Schengen trebuie să se testeze PCR de două ori, o dată la venire și încă o dată după încheierea perioadei de carantină de 7 zile.

Persoanele care vin din Andorra, Vatican, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția pot intra în țară după ce fac dovada unui test PCR făcut într-o perioadă de 72 de ore înainte de călătorie.

Germania

Cetățenii germani și europeni pot călători, însă fiecare călătorie trebuie să fie aprobată de poliția de frontieră.

Călătorii din Regatul Unit și Africa de Sud trebuie să furnizeze dovada unui test negativ la Covid-19 înainte să intre în țară.  Călătorii trebuie să stea cel puțin 10 zile în carantină după ce intră în țară.

Guvernul german analizează posibilitatea de a reduce la „aproape zero” traficul aerian internațional, în încercarea de a limita răspândirea noilor tulpini mai contagioase ale coronavirusului.

Grecia

Deși a fost printre primele țări care și-a redeschis sectorul turistic în vară, Grecia a implementat noi restricții în noiembrie, iar toți cei care vor să intre în țară trebuie să facă dovada unui test PCR negativ.

Ungaria

Cetățenii ungari se pot întoarce în țara fără restricții. Străinii care vor să vină în țară pentru afaceri sau pentru a participa la evenimente culturale sau sportive o pot face dacă furnizează două teste negative la Covid-19 sau dacă intră în carantină.

Călătoriile din și spre Regatul Unit sunt suspendate din 22 decembrie după apariția mutației britanice a coronavirusului. Interdicția rămâne în vigoare până în 8 februarie, iar călătoriile sunt permise doar în situații excepționale.

Islanda

Islanda este deschisă doar pentru turiștii din Uniunea Europeană sau din Spațiul Economic European. Cei care intră în țară trebuie să se testeze de două ori – o dată la sosire, iar a doua oară după cinci zile de la intrarea în țară. Până ce ambele teste arată că persoana nu este bolnavă de Covid-19, aceasta trebuie să rămână în carantină de până la 14 zile.

Excepțiile includ persoane care au un certificat care dovedește că au trecut prin infecția Covid-19 sau un certificat de vaccinare împotriva bolii. De asemenea, cei care nu își pot face testul din motive medicale.

Irlanda

Irlanda este în lockdown la nivel național până la finalul lunii ianuarie. Guvernul irlandez recomandă evitarea călătoriilor non-esențiale și a adoptat sistemul de zone roșii, galbene și verzi pentru a gestiona călătoriile.

Cei care sosesc dintr-o zonă verde nu vor fi restricționați în niciun fel. Călătorii din zone altele decât cele verzi și din țări din afara UE sau SEE trebuie să stea 14 zile în carantină la sosire.

Italia

Italia a accentuat recent restricțiile împotriva Covid-19 și a prelungit din nou starea de urgență până în luna aprilie.

Deplasările între regiunile italiene sunt limitate doar la cele esențiale. Măsura va rămâne în vigoare până în 15 februarie. Turiștii care vin în Italia trebuie să se auto-izoleze pentru 14 zile la sosirea în țară.

Kosovo

Kosovo a implementat măsura restricționării deplasărilor pe timp de noapte, între orele 20:00 și 05:00. Toți cetățenii străini care vin dintr-o țară cu un număr mare de cazuri de infectare trebuie să furnizeze un test PCR negativ la Covid-19. Toate țările din UE sunt vizate de această restricție.

Letonia

Letonia a declarat stare de urgență până în data de 7 februarie. Pentru a putea intra în Letonia dintr-o țară care are mai mult de 50 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, trebuie respectată o perioadă de auto-izolare de 10 zile.

Începând cu 15 noiembrie, toți cei care ajung în țară trebuie să facă dovada unui test negativ la Covid-19, făcut în ultimele 72 de ore de la sosire.

Liechtenstein

Toți cei care ajung în Liechtenstein dintr-o țară cu risc mare de contagiere trebuie să stea în carantină 10 zile la sosire.

Călătoriile turistice sunt permise, însă se aplică măsurile uzuale – purtarea măștii de protecție și respectarea distanțării fizice în spațiile publice.

Lituania

Lituania este în lockdown național până în 31 ianuarie – deși granițele sunt deschise, deplasările în interiorul țării sunt puternic restricționate.

Din 15 septembrie, toți cei care ajung sau se întorc în țară trebuie să își trimită datele electronic spre o bază de date națională.

Luxemburg

Luxemburg permite cetățenilor din zona Schengen și din UE să intră în țară fără să prezinte un test negativ la Covid-19. Călătoriile non-esențiale din țări non-UE sunt interzise până în data de 31 martie.

Olanda

Olanda recomandă cetățenilor UE sau din zona Schengen să evite călătoriile non-esențiale în țară
Granițele sunt închise pentru țări din afara UE.

În cazul în care un cetățean străin se îmbolnăvește de Covid-19 în timp ce se află pe teritoriul țării, el va rămâne în carantină până când simptomele dispar. Autoritățile olandeze nu își asumă costurile suplimentare de hotel și carantină.

Macedonia de Nord

Granițele sunt deschise pentru toate țările. Barurile, restaurantele și cafenelele sunt deschise, însă se aplică măsurile uzuale – distanțarea fizică și respectarea normelor de igienă.

Malta

Malta aplică restricții pe baza zonelor unei clasificări zonale a țărilor – zone roșii, galbene și verzi. România și majoritatea țărilor din UE se află în zona galbenă, ceea ce înseamnă că persoanele care călătoresc din acest țări trebuie să prezinte un test PCR negativ.

Republica Moldova

Moldova se află în stare de urgență și este implementată restricția asupra deplasărilor pe timp de noapte. Barurile, restaurantele și cafenele se închid între orele 22:00 și 07:00

Monaco

Monaco este deschis pentru turiști însă urmează sistemul zonal de risc al Uniunii Europene. Cei care călătoresc din țări UE cu mai mult de 60 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni sau dintr-o țară non-UE, trebuie să își trimită datele personale la un call center special și să intra în carantină la sosire.

Muntenegru

Muntenegru a impus măsuri uzuale anti-pandemice – distanțare fizică etc. Cei care intră în țară trebuie să se autoizoleze pe o perioadă de 14 zile, iar deplasările sunt interzise pe timp de noapte, între orele 22:00 și 05:00.

Norvegia

Toți călătorii care vin în Norvegia vor fi testați gratuit la intrarea în țară. Dacă persoana care călătorește vine dintr-o țară aflată în zona roșie de risc, atunci trebuie să facă dovada unui test negativ adițional, pe lângă cel care se face gratuit și să intre în carantină pentru 10 zile.

Polonia

De la 1 ianuarie, toți călătorii din țării din afara UE/SEE pot intra în Polonia doar pentru motive bine întemeiate. Granițele sunt deschise pentru majoritatea călătorilor din țări UE/SEE.

Toți care vin în Polonia trebuie să se auto-izoleze pentru 10 zile. Există unele excepții pentru cei care muncesc sau locuiesc în țară.

Persoanele care au certificat de vaccinare pot intra în țară fără să mai intre în carantină.

Portugalia

Doar cetățenii UE/SEE poate face călătorii non-esențiale în Portugalia. Toate persoanele cu vârste mai mari de 2 ani trebuie să furnizeze un test PCR negativ și vor trece printr-un proces de screening medical la sosirea în țară.

Purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, precum și distanțarea fizică și măsurile adiționale de igienă.

Regatul Unit

Toți cei care sosesc în țară trebuie să facă dovada unui test negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosire.

Cei veniți din unele țări trebuie să stea în carantină la hotel timp de 10 zile și suportă toate cheltuielile. Înainte de a părăsi carantina, ei trebuie să facă dovada unui alt test negativ. În acest moment, aceste restricții se aplică pentru cei veniți din Brazilia și Africa de Sud, însă lista ar putea fi extinsă.

Rusia

Majoritatea cetățenilor străini care vor să intre în țară vor trebui să respecte mai multe restricții – le va fi verificată temperatură și vor furniza dovada unui test PCR negativ la Covid-19 la momentul sosirii.

San Marino

San Marino este printre puținele țări deschise complet, fără restricții la intrarea în țară. Pe de altă parte, dacă intrarea în țară se face prin Italia, trebuie respectate măsurile implementate acolo.

Restaurantele, baurile, cafenelele și alte astfel de localuri sunt deschise, însă trebuie respectate măsurile de distanțare fizică și purtarea măștii.

Serbia

Toți cei care vor să vină în Serbia trebuie să facă dovada unui test PCR negativ făcut cu 48 de ore înainte de sosire. Există și posibilitatea ca turiștilor să le fie cerută intrarea în carantină pentru 10 zile.

Măsurile uzuale anti-pandemice se aplică.

Slovacia

Călătorii trebuie să facă dovada unui test PCR negativ, însă nu este impusă măsura autoizolării.

Cei care sosesc din țări non-UE trebuie să se autozioleze și să facă al doilea test PCR la finalul perioadei de izolare.

Slovenia

Restricțiile variază între regiuni, însă călătorii care vin din zonele cu grad ridicat de risc (majoritatea UE, Elveția și UK), trebuie să intre în carantină pentru 10 zile la sosire.

Turiștii străinii ar putea fi examinați medical la intrarea în țară.

Spania

Granițele sunt deschise pentru turiști, însă în funcție de țara din care vin, călătorii vor respecta măsuri adiționale – dovada unui test PCR negativ.

Ministerul turismului spaniol a anunțat în 19 ianuarie că vor fi introduse excepții pentru cei care dețin certificate de vaccinare anti-Covid-19.

Suedia

Suedia nu a implementat restricții generale pentru cei care vor să intre în țară, însă ele pot exista în cazuri specifice.

Măsurile de distanțare, de igienă și purtarea măștilor (ca recomandare) sunt în vigoare.

Turcia

Toți călătorii cu vârste mai mari de 6 ani trebuie să facă dovada unui test PCR negativ înainte de intrarea în țară și vor fi examinați medical. Zborurile din Regatul Unit sunt interzise.

Centrele comerciale, piețele, restaurantele și frizeriile sunt deschise în tre 10:00 și 20:00 ]n timpul săptămânii, iar restaurantele nu furnizează decât servicii de tip takeaway.

Fumatul în public este interzis.

Ucraina

Călătorii sunt restricționați în funcție de regiunea din care sosesc. Cei care merg în Ucraina, din România trebuie să se autoizoleze și să facă dovada unui test PCR negativ.

Vatican

Granițele Vaticanului sunt închise pentru turiști.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Rectificare bugetară: Catre ce ministere merg cei mai mulți bani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Rectificare bugetară: Catre ce ministere merg cei mai mulți bani

Potrivit proiectului publicat joi pe site-ul Ministerului de Finanțe, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor, la acţiuni generale, vor primi cele mai mari sume la rectificarea bugetară din luna august.

Pe de altă parte, vor avea diminuate creditele bugetare cu cele mai mari sume: Ministerul Afacerilor Interne (-559,3 milioane lei, per sold), Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (-434,4 milioane lei), Ministerul Culturii (-275 milioane lei) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (-151 milioane lei) per sold.

Potrivit notei de fundamentare, la Ministerul Finanţelor – Acţiuni Generale este prevăzută o creştere cu peste 9,330 miliarde de lei, din care:4 miliarde de lei dobânzi, un miliard de lei Fond de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, 866,8 milioane lei contribuţia României la bugetul UE, peste 1,130 miliarde de lei Transferuri către întreprinderi în cazul schemelor de ajutor de stat, +2,283 miliarde de lei la Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 pentru asigurarea sumelor necesare refinanţării proiectelor pentru beneficiari şi/sau continuării finanţării proiectelor în cazul indisponibilităţii temporare a fondurilor europene.

Elit - Gustul Desăvârșit

La Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale se propune o suplimentare cu 5,25 miliarde de lei per sold.

„S-a suplimentat titlul ‘Asistenţă socială’ cu +7,3 miliarde lei destinate drepturilor de asistenţă socială pentru familii şi copii, ajutoare pentru compensarea preţului la energie, indemnizaţii şi drepturi cu caracter reparatoriu, ca efect al măsurilor aprobate în acest an, concomitent cu diminuarea în principal a transferurilor între unităţi ale administraţiei publice (-370 milioane lei) şi a fondurilor pentru proiectele cu finanţare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014-2020 (-171,3 milioane lei) urmare a economiilor înregistrate la aceste titluri de cheltuieli”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară.

De asemenea, creşterea veniturilor din contribuţii de asigurări sociale ale bugetului asigurărilor sociale de stat faţă de estimarea iniţială a determinat diminuarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat cu 1,94 miliarde de lei concomitent cu majorarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul asigurărilor pentru şomaj cu suma de +418,7 milioane lei.

La Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este prevăzută o creştere cu 2,719 miliarde de lei, per sold, fiind asigurate fonduri la cheltuieli de personal (+20 milioane lei), pentru derularea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (+1.850 milioane lei) şi pentru derularea proiectelor cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR (+850 de milioane lei).

În ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii, suma prevăzută va creşte cu 2,642 miliarde de lei per sold prin suplimentarea transferurilor acordate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate cu 3,277 miliarde de lei lei (din care 781,3 milioane lei pentru acoperirea deficitului în vederea asigurării serviciilor medicale şi a medicamentelor şi 2,496 miliarde de lei pentru acoperirea deficitului rezultat din aplicarea prevederilor legale referitoare la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate) şi a transferurilor între unităţi ale administraţiei publice (+200 de milioane lei), concomitent cu diminuarea în principal a fondurilor pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (-542,0 milioane lei) şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii (-283,4 milioane lei) ca urmare a economiilor înregistrate la aceste titluri de cheltuieli.

De asemenea, Ministerul Energiei va avea în plus 2,482 miliarde de lei, per sold. S-au asigurat fondurile necesare la cheltuieli de personal (+5 milioane lei), pentru finanţarea schemei de sprijin de compensare/plafonare preţuri energie electrică/gaze naturale (+2,5 miliarde de lei). În proiect se menţionează că s-au identificat economii la bunuri şi servicii (-1,1 milioane lei), alte transferuri (-20 milioane lei) şi cheltuieli de capital (-1,3 milioane lei).

Pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii se propune un plus de 2 miliarde de lei, per sold, în vederea asigurării de sume suplimentare pentru subvenţii (+155,9 milioane lei), transferuri între unităţi ale administraţiei publice (+264,5 milioane lei), proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare (+70 milioane lei), asistenţă socială (+100 milioane lei), proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (+49,1 milioane lei), alte cheltuieli (+2,3 milioane lei), proiecte cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR (+950,9 milioane lei) şi pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflaţi sub autoritatea ministerului (+411,3 milioane lei).

„Având în vedere execuţia cheltuielilor bugetare s-au identificat economii în principal la dobânzi (-0,6 milioane lei), la alte transferuri (-1,6 milioane lei), la active nefinanciare (-0,3 milioane lei), precum şi la ratele aferente creditelor externe (-1,6 milioane lei)”, se arată în document.

Ministerul Justiţiei va primi la rectificare 864,4 milioane lei per sold, în principal pentru asigurarea de sume suplimentare pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti şi acte administrative (+1 miliard de lei) şi pentru finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (+60 milioane lei). Au fost identificate economii la bunuri şi servicii (-17,6 milioane lei), proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020 (-100 milioane lei), alte cheltuieli (-3 milioane lei) şi cheltuieli de capital (-75 milioane lei).

Potrivit notei de fundamentare, propunerea pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este de plus 716,3 milioane lei per sold, respectiv +450 de milioane lei pentru acordarea subvenţiei reprezentând ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură aferentă anului 2022, +100 de milioane lei reprezentând transferuri între unităţi ale administraţiei publice, +200 de milioane lei în vederea garantării creditelor contractate de producătorii agricoli şi +5,7 milioane lei cheltuieli de personal.

Ministerul Educaţiei va primi un plus de 57 de milioane lei, per sold, Ministerul Sportului 33,7 milioane lei, iar Academia Română o sumă de 13,9 milioane lei, pentru asigurarea drepturilor salariale ale personalului şi pentru finanţarea cheltuielilor unităţilor medicale din subordine.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ce amendă riscă premierul maghiar Viktor Orban pentru afirmațiile făcute în România: Pe numele lui a fost făcută o plângere la CNCD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ce amendă riscă premierul maghiar Viktor Orban pentru afirmațiile făcute în România: Pe numele lui a fost făcută o plângere la CNCD

După ce liderul PNL Iași i-a făcut plângere premierul ungar Viktor Orban pentru discursul de la Băile Tușnad, președintele Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a declarat vineri, la Antena 3, că amenda maximă prevăzută în astfel de situații ajunge la 100.000 de lei.

„Orice plangere se solutioneaza cu citarea obligatorie a partilor, asta spune legea. Asta nu inseamna ca partile sunt obligate sa se prezinte la audieri, pot depune in scris un punct de vedere sau nu pot depune deloc”, a explicat șeful CNCD despre cazul lui Viktor Orban.

„Eu consider ca prin ambasada Ungariei la Bucuresti se poate transmite aceasta citatie”, a adăugat Asztalos Csaba.

Elit - Gustul Desăvârșit

„In principiu, in astfel de situatii (sanctiunea poate sa fie) de la avertisment la amenda contraventionala intre 2.000 de lei limita minima si 100.000 de lei limita maxima”, a mai afirmat liderul CNCD.

Întrebat de ce nu s-au autosesizat institutia după afirmațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, liderul CNCD a raspuns că un oficial are „o forma de imunitate jurisdictionala” atunci cand se afla pe teritoriul altui stat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Consumul de energie electrică a scăzut cu 4,4% în primul semestru al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Datele INS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Consumul de energie electrică a scăzut cu 4,4% în primul semestru al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Datele INS

În primul semestru al anului 2022, producția internă de energie a scăzut cu aproximativ 500.000 de tone echivalent petrol, în comparație cu același interval al anului precedent, devremece consumul de energie electrică s-a diminuat cu 4,4%, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Statistica oficială relevă faptul că, la 30 iunie 2022, resursele de energie primară au scăzut cu 2%, iar cele de energie electrică cu 5,6%, faţă de acelaşi interval din 2021.

Elit - Gustul Desăvârșit

Principalele resurse de energie primară au totalizat 16,283 milioane tone tep, în scădere cu 334.100 tep, raportat la primele şase luni ale anului trecut.

De asemenea, de la an la an, producţia internă a însumat 8,788 milioane tep, în scădere cu 499.100 tep, importul a fost de 7,495 milioane tep.

Resursele de energie electrică s-au ridicat la 32,293 milioane kWh (-1,927 milioane kWh).

Potrivit sursei citate, producţia din termocentrale a fost de 10,587 miliarde kWh, în scădere cu 111,8 milioane kWh (-1%), în timp ce producţia din hidrocentrale a înregistrat 7,702 miliarde kWh (-2,798 milioane kWh, -26,7%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 5,194 miliarde kWh, în scădere cu 123,6 milioane kWh (-2,3%).

Totodată, în primul semestru al anului în curs, producţia din centralele electrice eoliene a fost de 4,009 miliarde kWh, în creştere cu 597 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 954,3 milioane kWh, în creştere cu 85,5 milioane kWh.

Consumul final de energie electrică, în perioada analizată, a fost de 26,372 miliarde kWh, cu 4,4% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 3,7%. În acelaşi timp, iluminatul public a înregistrat o creştere cu 12,3%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,3%.

Exportul de energie electrică a fost de 3,078 miliarde kWh, în scădere cu 508,4 milioane kWh, în timp ce consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 2,842 miliarde kWh (-197,1 milioane kWh).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea