Rămâi conectat

Politică Administrație

ALEGERI PARLAMENTARE ALBA | Teodor Atanasiu: „Satul românesc nu trebuie lăsat să moară!”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liberalul Teodor Atanasiu îşi propune să îna­inteze în Senatul României o lege a satului românesc care să conţină o serie de măsuri legislative menite să stimuleze dezvoltarea comunităţilor rurale şi să stopeze depopularea acestora. Teodor Atanasiu susţine că satul românesc are nevoie de măsuri ferme prin care zonele rurale să fie dezvoltate economic, iar locuitorii să aibă un trai decent.
Iniţiativa legislativă propusă de candidatul USL pentru Senatul României vizează reglementări menite să susţină dezvoltarea comunităţilor rurale, accesul la educaţie şi sănătate a locuitorilor satului românesc dar şi facilităţi pentru micii producători şi fermieri din zona rurală precum şi pentru investitorii care dezvoltă mici afaceri în sate şi care angajează localnici.
„Satul românesc se depopulează pentru că tinerii nu au perspectiva unui trai decent, copiii lor nu au acces la educaţie de calitate şi nu au nicio şansă pentru un start bun în viaţă. Cine nu ar fugi de la sat dacă acolo nu are un loc de muncă sau o activitate care să-i asigure traiul zilnic, dacă cel mai apropiat spital este la zeci de kilometri, dacă nu are apă sau curent electric? Satul românesc are nevoie de măsuri ferme pentru dezvoltare, iar unele dintre acestea le voi susţine prin „Legea satului românesc” a spus Teodor Atanasiu.
Parlamentarul liberal a explicat că legea satului va cuprinde măsuri legislative în mai multe domenii care să stimuleze atât dezvoltarea economică a zonelor rurale prin facilităţi acordate celor care creează locuri de muncă cât şi pentru modernizarea infrastructurii şi introducerea utilităţilor.
„Depopularea satelor din România a fost generată în primul rând de lipsa locurilor de muncă sau a unor soluţii pentru ca locuitorii să-şi asigure traiul zilnic. Nu poţi trăi ca tânăr din pensia părinţilor, iar mulţi dintre tinerii satelor au migrat în străinătate. Unii au ajuns să lucreze acolo în agricultură, în condiţii foarte grele, dar să nu credeţi că vor mai veni în România dacă nu le asigurăm o perspectivă, o şansă la viaţă decentă”, a afirmat Teodor Atanasiu.
Candidatul USL la Senatul României susţine că principalele măsuri de salvare a satului românesc trebuie axate pe modernizarea infrastructurii, pe dezvoltarea economică şi pe asigurarea accesului la educaţie şi sănătate pentru locuitori.
„Oamenii din Apuseni, spre exemplu, au nevoie de activităţi generatoare de venituri. Au nevoie de un program de microcredite cu dobânzi corecte sau de fonduri europene cu o cofinanţare susţinută de stat prin care să-şi înfiinţeze mici ferme sau exploataţii agricole. Au nevoie de centre de colectare a laptelui, centre de sortare şi colectare a fructelor de pădure sau a altor produse, au nevoie de mici centre de sacrificare a animalelor. Pe lângă asta au dreptul la educaţie şi servicii de sănătate la fel ca locuitorul de la oraş. Au dreptul la apă, canalizare şi drumuri de acces chiar şi în sate izolate”, a mai spus Atanasiu.
Teodor Atanasiu crede că o lege a satului românesc ar putea opri depopularea zonelor rurale dar ar putea dezvolta şi agricultura românească.
„Să nu uităm că salvarea României este agricultura. Pentru a putea face agricultură avem nevoie de oameni să lucreze pământul în ferme mici sau în marile exploataţii. Pentru asta trebuie să modernizăm satul românesc şi să oprim depopularea”, a mai spus Teodor Atanasiu.
Potrivit liberalului Teodor Atanasiu, în judeţul Alba există câteva zeci de sate aproape depopulate în care trăiesc mai puţin de 10 locuitori, în marea majoritate bătrâni. Pe lângă acestea în Alba sunt şi câteva sate care mai există doar din punct de vedere statistic deoarece nu mai au niciun locuitor, cum este spre exemplu Inceşti din comuna Poşaga sau Hărăşti şi Poieni din comuna Vidra.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea