Ziarul Unirea

ALEGERI PARLAMENTARE ALBA | Teodor Atanasiu: „Satul românesc nu trebuie lăsat să moară!”

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Liberalul Teodor Atanasiu îşi propune să îna­inteze în Senatul României o lege a satului românesc care să conţină o serie de măsuri legislative menite să stimuleze dezvoltarea comunităţilor rurale şi să stopeze depopularea acestora. Teodor Atanasiu susţine că satul românesc are nevoie de măsuri ferme prin care zonele rurale să fie dezvoltate economic, iar locuitorii să aibă un trai decent.
Iniţiativa legislativă propusă de candidatul USL pentru Senatul României vizează reglementări menite să susţină dezvoltarea comunităţilor rurale, accesul la educaţie şi sănătate a locuitorilor satului românesc dar şi facilităţi pentru micii producători şi fermieri din zona rurală precum şi pentru investitorii care dezvoltă mici afaceri în sate şi care angajează localnici.
„Satul românesc se depopulează pentru că tinerii nu au perspectiva unui trai decent, copiii lor nu au acces la educaţie de calitate şi nu au nicio şansă pentru un start bun în viaţă. Cine nu ar fugi de la sat dacă acolo nu are un loc de muncă sau o activitate care să-i asigure traiul zilnic, dacă cel mai apropiat spital este la zeci de kilometri, dacă nu are apă sau curent electric? Satul românesc are nevoie de măsuri ferme pentru dezvoltare, iar unele dintre acestea le voi susţine prin „Legea satului românesc” a spus Teodor Atanasiu.
Parlamentarul liberal a explicat că legea satului va cuprinde măsuri legislative în mai multe domenii care să stimuleze atât dezvoltarea economică a zonelor rurale prin facilităţi acordate celor care creează locuri de muncă cât şi pentru modernizarea infrastructurii şi introducerea utilităţilor.
„Depopularea satelor din România a fost generată în primul rând de lipsa locurilor de muncă sau a unor soluţii pentru ca locuitorii să-şi asigure traiul zilnic. Nu poţi trăi ca tânăr din pensia părinţilor, iar mulţi dintre tinerii satelor au migrat în străinătate. Unii au ajuns să lucreze acolo în agricultură, în condiţii foarte grele, dar să nu credeţi că vor mai veni în România dacă nu le asigurăm o perspectivă, o şansă la viaţă decentă”, a afirmat Teodor Atanasiu.
Candidatul USL la Senatul României susţine că principalele măsuri de salvare a satului românesc trebuie axate pe modernizarea infrastructurii, pe dezvoltarea economică şi pe asigurarea accesului la educaţie şi sănătate pentru locuitori.
„Oamenii din Apuseni, spre exemplu, au nevoie de activităţi generatoare de venituri. Au nevoie de un program de microcredite cu dobânzi corecte sau de fonduri europene cu o cofinanţare susţinută de stat prin care să-şi înfiinţeze mici ferme sau exploataţii agricole. Au nevoie de centre de colectare a laptelui, centre de sortare şi colectare a fructelor de pădure sau a altor produse, au nevoie de mici centre de sacrificare a animalelor. Pe lângă asta au dreptul la educaţie şi servicii de sănătate la fel ca locuitorul de la oraş. Au dreptul la apă, canalizare şi drumuri de acces chiar şi în sate izolate”, a mai spus Atanasiu.
Teodor Atanasiu crede că o lege a satului românesc ar putea opri depopularea zonelor rurale dar ar putea dezvolta şi agricultura românească.
„Să nu uităm că salvarea României este agricultura. Pentru a putea face agricultură avem nevoie de oameni să lucreze pământul în ferme mici sau în marile exploataţii. Pentru asta trebuie să modernizăm satul românesc şi să oprim depopularea”, a mai spus Teodor Atanasiu.
Potrivit liberalului Teodor Atanasiu, în judeţul Alba există câteva zeci de sate aproape depopulate în care trăiesc mai puţin de 10 locuitori, în marea majoritate bătrâni. Pe lângă acestea în Alba sunt şi câteva sate care mai există doar din punct de vedere statistic deoarece nu mai au niciun locuitor, cum este spre exemplu Inceşti din comuna Poşaga sau Hărăşti şi Poieni din comuna Vidra.

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Consilierii județeni PSD Alba: Eșec la licitația CJ Alba privind transportul public de persoane. Soluția propusă de PSD

Conducerea Consiliului Județean Alba înregistrează un prim eșec la licitația privind transportul public de persoane prin curse regulate, după ce… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

22 Comentarii

Horea 2 decembrie 2012 at 16:42

Teodor Atanasiu: „Satul românesc nu trebuie lăsat să moară!”

Ne pare rau domnule Atanasiu; majoritatea satelor romanesti sunt „moarte” de multa vreme.

km0 6 decembrie 2012 at 10:57

Pai bineinteles ca sunt moarte! Le-a ucis PDL-ul si pe cele care mai reuseau sa se intretina din agricultura. A dat-o cu impozitul forfetar, Tva-ul e cat e . Imi pare rau dar cred ca 90% din fermieri nu mai pot sa isi intretina afacerile din cauza ca aceste actiuni au fost luate de catre guvernarea BOC!

Rusine PDL!!!! sa nu credeti ca daca pozati sub alte culori sau candidati noi lumea nu stie defapt cine sunteti!

ARD = progenitura infecta a PDL-ului

Horea 6 decembrie 2012 at 11:17

@km0

Pseudonimul cu „0” (zero) ti se potriveste! Adica esti tanar.

„Moartea” satelor romanesti a inceput de pe vremea lui Ceausecu. E, insa, o poveste tare lunga.

Albaiulian 2 decembrie 2012 at 17:34

Ce gandire profunda domnule:Oamenii din Apuseni, spre exemplu, au nevoie de activităţi generatoare de venituri.
Dle Atanasiu am citit cu atentie articolul si am sperat ca ne veti spune ce veti face pentru satul romanesc, dar in afara de niste lozinci propagandistice nimic.
Ati uitat sa le spuneti ca in centrul satului le veti face sensuri giratorii.Va rog sa nu mai omiteti asemenea probleme importante.

7,4 2 decembrie 2012 at 17:55

Asta cu „sensuri giratorii in centru satului” e specialitatea lui Udrea…De altfel tot in centrul satului, Leanta a facut si parcuri de joaca pt. copii, doar ca ei, copiii erau plecati cu parintii lor in Spania, acolo unde i-a „indemnat” DEMIS…

eu 2 decembrie 2012 at 18:55

taci mai CACARA ca iti PUTE gura !!!

Aurelian 2 decembrie 2012 at 19:53

Ti-am atras atentia ca daca tot ceri cutremur de 7.4 pe scara Richter, il vei avea, sambata seara a fost unul de 4.8 in Vrancea!

Albaiulian ADEVARAT 2 decembrie 2012 at 20:09

PT Albaiulian
Daca ai citi cu atentie si nu printre randuri ai vedea ca propune si solutii:

– program de microcredite cu dobânzi corecte sau de fonduri europene cu o cofinanţare susţinută de stat prin care să-şi înfiinţeze mici ferme sau exploataţii agricole
– centre de colectare a laptelui, centre de sortare şi colectare a fructelor de pădure sau a altor produse
– mici centre de sacrificare a animalelor
-educaţie şi servicii de sănătate la fel ca locuitorul de la oraş
– apă, canalizare şi drumuri de acces chiar şi în sate izolate ETC

CAT DESPRE SENSURI GIRATORII – VEZI CAT COSTA UNUL IN ALBA IULIA si apoi mai vorbim
NU am vazut alti candidati sa vorbeasca de satul romanesc. Cred ca in aceste zile ar trebui sa citim cu atentie ce spun candidatii daca ne intereseaza cu adevarat cui dam votul in 9 decembrie (si daca nu suntem doar postaci de partid)

yuuupiiii 2 decembrie 2012 at 20:21

si in campania electorala pentru locale spunea ca PDL-ul este rau, pentru ca dupa alegeri sa il pupe pe Hava in fund.
Trebuie sa vedem si ce au facut pana acum „politicienii” candidati.
Pana acum Atanasiu nu a facut nimic, absolut nimic. Si dupa ce va fi ales, din tot ce a scris aici se va alege praful.
Nici Bardan nu a facut ceva.
Si atunci…pe cine dracu’ sa votezi? Nu ai pe cine….

Sele 3 decembrie 2012 at 9:27

Cum nu ai pe cine : pe Peres la al 5 -lea mandat, ca e de-al vostru !

Cruda Soarta 3 decembrie 2012 at 8:54

1.in satele izolate din Apuseni si nu numai, e dificil si cu curentul electric,deci nu se pune problema canalizarii!! adica,tehnic si financiar, in satele definite ca fiind indepartate,NU se poate trage canalizare! mereti in teren si verificati cum bagati canalizare in sate unde casele sint plasate cu diferente mari de nivel una de alta si la 1-2 km in linie dreapta-acolo canalizarea mere doar ”aerian”;
2.ajutorul de baza ar trebui sa fie pentru cresterea animalelor, nu pentru sacrificare-pentru furajare,asistenta veterinara,etc.
3.sanatate ca la oras-cum faci ca doctorii sa accepte sa lucreze acolo? vom propune legi-dar pina acum nu s-au propus? sau aducem pakistanezi?

Albaiulian ADEVARAT 2 decembrie 2012 at 20:12

Am uitat ceva. Am verificat sa vad daca localitatile specificate in finalul materialului sunt reale si iata ce am gasit pe wikipedia:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Poieni_%28Vidra%29,_Alba

La Poieni, comuna Vidra, cu durere va spun ca scrie:

Poieni este un sat în partea de nord-vest a județului Alba, în Munții Bihorului. Aparține administrativ de comuna Vidra. La ultimul recensământ (2002) localitatea nu mai înregistra niciun locuitor.
DUREROS…Asta se intampla cu satul romanesc

Besnik 2 decembrie 2012 at 23:07

Va spun eu ce va face USL Alba prin candidatii sai:

Datorită funcţiei de spatiu economic, natural si social, spatiul rural trebuie garantat si dezvoltat pe termen lung. Pentru aceasta trebuie continuate masurile de dezvoltare rurala, al căror nucleu ar fi crearea unor fundamente de durata pentru locuri de munca pentru populaţia rurala si
promovarea produselor alimentare si agricole pentru a putea genera venituri sustenabile pentru cei care le produc.
Pentru revigorarea activitatilor economice din mediul rural si diversificarea acestora se impune sustinerea activitatilor agricole prin realizarea de servicii specifice, a activitatilor de agroturism, a productiei de artizanat si a altor activitati cu specific rural.Este necesara sustinerea inregistrarii produselor traditionale specifice, promovarea si valorificarea lor.
In judet se gasesc sate care sunt interesante prin valorile etno-folclorice, mestesuguri, produsele de creatie artistica si artizanala adunate in colectii muzeale satesti, prin detinerea unor valori recunoscute, istorice sau culturale (muzee, monumente, case memoriale, vestigii arheologice), asa cum sunt satele pe teritoriul carora se afla biserici fortificate sasesti, sate vitipomicole, pastorale, sate care ofera posibilitati de practicare a sporturilor, sate care sunt adiacente unor rezervatii naturale sau altor fenomene geomorfologice deosebite.
Se vor sprijini proiecte de reabilitare a caminelor culturale,bisericilor, caselor memoriale si muzeelor satesti si de construirea si amenajarea unor noi asemenea asezaminte.
Ca alternativa la turismul traditional a inceput sa se dezvolte agroturismul, beneficiind de potentialul reprezentat de gospodariile populatiei din mediul rural care ofera turistilor straini posibilitatea de a cunoaste direct traditiile poporului roman, ospitalitatea acestuia si bucataria autentica din fiecare zona.
Pentru cresterea competitivitatii acestei activitati se impune o crestere a interoperabilitatii programelor privind dezvoltarea turismului cu cele care vizeaza dezvoltarea rurala, infrastructura de transport, de dezvoltare a resurselor umane si cu programele culturale. sa
Masuri:
M.3.2.1. Promovarea produselor alimentare si agricole din zonele rurale sau periurbane;
M.3.2.2 Promovarea mestesugurilor, a traditiilor si a produselor culinare specifice;
M.3.2.3. Promovarea agroturismului autentic;
M.3.2.4. Sprijinirea proiectelor integrate de dezvoltare a infrastructurii;
M.3.2.5. Valorificarea mostenirii traditiilor culturale prin dezvoltarea si modernizarea infrastructurii (camine culturale,muzee rurale,etc);
TINTE:
– Integrarea tuturor obiectivelor culturale satesti, rurale sau de tip agroturistic in Programul si in Traseele proiectului „Alba Iulia – Capitala Culturala Europeana 2020” care va aduce o infuzie uriasa de capital (sute de milioane de euro la nivel de judet) si dinamism satelor din Alba, plus o deschidere culturala nemaiîntalnita in judet.
– Crearea a 3500 locuri de munca, treptat, ca urmare a derularii etapelor din proiectul „Alba Iulia – Capitala Culturala Europeana 2020”.

Strategia USL privind Dezvoltarea
economico-sociala a Judetului Alba
pentru perioada 2012-2016

nicoleta 3 decembrie 2012 at 0:10

un om caruia ii pasa de locuritorii din satele izolate din jud Alba. Felicitari domnul Atanasiu

M.C. 3 decembrie 2012 at 9:25

Bai Eutanasiule!Tu,pe linga ca esti un bou,mai strigi si-n gura mare.Pai bai cretinule,vii si zici acum(ca sa-ti cistigi voturi,desigur)sa nu lasi satul romanesc,sa moara.Umflatule,satul romanesc,e MORT DEMULT.BA MAI MULT,ROMANIA ESTE PE CALE SA MOARA,nu satele romanestii si asta prin „GRIJA SISTEMATICA”,CARE A-TI AVUT-O VOI,TOTI TILHARII SI BANDITII,CARE V-ATI PERINDAT,PE LA CONDUCEREA TARII,DIN 1989 INCOACE!VENITI CU SLOGANURI DIN 4 IN 4 ANI,SA VA ALEAGA PROSTII.SI CUM ROMANUL,ESTE SI CREDUL SI UMIL(DIN FIINTA LUI)PUNE BOTUL(majoritatea).Mai sint exceptii,care stiu citii printre rinduri si va cunosc ca,sinteti TIRITURI SI DEJECTII SOCIALE.Cei ca tine Eutanasiule,extermina romanii,dar incet,nu ca la Ausschwitzz.SE VEDE TOT MAI CLAR,LA TOATE RECENSAMINTELE DE DUPA 1989 INCOACE,CA SCADEM LA NATALITATE VAZIND CU OCHII SI CRESTE MORTALITATEA TOT ASA.Dar asta,nu vede NIMENI SAU NU INTERESEAZA PE NIMENI.Las ca-i bine!Am fost 23 mil,a urmat 21 mil,am ajuns 18mil.Daca mergem asa,in 50 de ani aici,vor creste ciulini si tufe.SI POPORUL TACE !!!!Unde sint legionarii??Aia cu adevarat,au vrut binele ROMANIEI !!!

Besnik 3 decembrie 2012 at 10:47

Masuri pe care USL le va intreprinde pentru a ajuta satul romanesc.

Sprijinirea activitatilor economice din mediul rural si periurban:

Masuri:
Sustinerea si dezvoltarea activitatilor agricole;
Sprijinirea dezvoltarii afacerilor cu specific neagricol in mediul rural;
Dezvoltarea activitatilor agricole prin sprijinirea asocierii;
TINTE:
– Stoparea sau reducerea semnificativa a exodului fortei de munca, al „fiilor satului”,
care duce la ruina satele din Alba.
– O gandire integrata agricola si industriala pentru fiecare pol de dezvoltare
economica. Toti polii de dezvoltare economica ai judetului trebuie sa aiba o
componenta de valorificare a potentialului agricol.
– Agricultura este azi cel mai mare capital neexploatat al judetului.

Dezvoltarea comunitatilor rurale, agroturism si promovarea satului si a produselor traditionale.
Masuri:
Promovarea produselor alimentare si agricole din zonele rurale sau periurbane;
Promovarea mestesugurilor, a traditiilor si a produselor culinare specifice;
Promovarea agroturismului autentic;
Sprijinirea proiectelor integrate de dezvoltare a infrastructurii;
Valorificarea mostenirii traditiilor culturale prin dezvoltarea si modernizarea
infrastructurii (camine culturale,muzee rurale,etc);
TINTE:
– Integrarea tuturor obiectivelor culturale satesti, rurale sau de tip agroturistic in
Programul si in Traseele proiectului „Alba Iulia – Capitala Culturala Europeana 2020”
care va aduce o infuzie uriasa de capital (sute de milioane de euro la nivel de judet)
si dinamism satelor din Alba, plus o deschidere culturala nemaiîntalnita in judet.
– Crearea a 3500 locuri de munca, treptat, ca urmare a derularii etapelor din proiectul
„Alba Iulia – Capitala Culturala Europeana 2020”.

arthur 3 decembrie 2012 at 11:22

Speram ca se va face ceva….speram ca tot ce au stricat PDL-istii in acesti 8 ani sa refaca guvernarea USL.Dar acest lucru nu poate fi posibil decat daca votam Usl!

Albaiulian 3 decembrie 2012 at 12:19

ADEVARATULE acesta este un loc perfect unde Atanasiu isi poate pune in practica masurile pe care le propune si de care matale esti foarte incantat.
Numai sa-i atrageti atentia su nu faca poduri acolo unde nu sunt rauri!

ulise 3 decembrie 2012 at 13:15

oare l-ati vazut macar o data pe Atanasiu la voi in sat? cu siguranta NU. el sta in birou si de acolo va promite ce o sa faca daca il votati. Nici macar nu stie toate satele din colegiul lui, dar neviole oamenilor. Daca nici macar acum in campanie nu vorbeste cu oamenii si nu cunoaste problemele lor va dati seama ce o sa va ajute dupa ce iasa deputat. O sa fure din nou voturi.

Freelancer89 3 decembrie 2012 at 21:06

Omul asta vine cu ceva concret! A idendificat problemele celor care locuiesc la sat si a venit cu solutii… Bravo!

Selena 3 decembrie 2012 at 21:50

Dacă vrem să trăim in democratie, trebuie mergem la vot! Alegerile din 9 decembrie sunt o continuare a luptei noastre, a celor 7,4 milioane de romani, cu Traian Băsescu. Sunt cele mai importante alegeri din ultimii 10 ani. Pentru ca USL să ducă schimbarea până la capăt, fiecare vot contează. Dacă vrem să trăim in democratie, trebuie mergem la vot!

Cruda Soarta 4 decembrie 2012 at 8:40

No vezi, 7,4 ron/postare-cum vorbesti prostii-ar trebui sa va luptati cu inflatia, cu problemele care ne impiedica aderarea la Schengen, cu plagiatorii-deja dovediti a fi mai multi la virf, cu hotiile, cu minciuna si cu vrerea celor care sint ostili Europei, nu sa va luptati cu Basescu care e trecator si nici nu e candidat acum…deci, fi linistita,ca merem la vot!

Comentariile sunt oprite