Rămâi conectat

Curier Județean

Alba Iulia – un nume cu rezonanţă pentru cei ce simt româneşte

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

1 Decembrie 1918, ziua desăvârşirii unităţii naţionale şi statale a României, a fost sărbătorită de fiecare locuitor al acestor meleaguri care trăieşte şi respiră româneşte, de la marea cea mare până-n ţinuturile lui Bogdan, de la Danubius până-n plaiurile moldave ale lui Ştefan cel Mare.
Mare şi multă durere îneacă Prutul dar „podul de flori” este atât de puternic ancorat, încât simţirile fraţilor noştri au fost trezite spre speranţă din nou de clopotele Catedralei Reîntregirii Neamului de la Alba Iulia, clopote care au chemat la 1 Decembrie 1918 românimea să-şi unească inimile într-o mare inimă – România. Clopotele catedralei bat tot mai puternic, dar tot mai puţini le aud şi mă refer aici la cei care folosesc această chemare în false tresăriri de naţionalism şi de fals patriotism. Nu întâmplător Cetatea Alba Iulia a fost aleasă  ca piatră de temelie a noului stat România. Uitându-ne mai adânc în istorie, vedem că Mihai Viteazul a ales să unească cele trei peceţi, ale Moldovei, ale Ţării Româneşti şi ale Ardealului într-o singură pecete a tuturor românilor tot la Alba Iulia. Alba Iulia a fost şi va rămâne de-a pururi simbolul de unitate a tuturor românilor, indiferent de cât de mult îşi doresc unii sau alţii să nu fie aşa.
Alba Iulia nu va putea fi folosită pentru sine de nici un trăitor în ale politicii, chiar dacă se încearcă de fiecare dată de 1 Decembrie acest lucru. Constat cu dezamăgire însă că de cele mai multe ori ne împăunăm cu declaraţii pompoase care dau bine la electorat dar nu mai cinstim cum se cuvine ziua de 1 Decembrie 1918 a Marii Uniri de la Alba Iulia. Alba Iulia este uitată, Alba Iulia este tratată cu indiferenţă de ziua noastră, a românilor, de mai marii politicieni ai prezentului de pe tot eşichierul  politic .Cei care îşi aduc aminte o fac ca pe o blasfemie căci se „înfăşoară” în steaguri de partid, asigurându-se că au punctat la capitolul imagine şi populism.
Este trist, dar este adevărat, de aceea cred că este momentul să ne trezim, să ascultăm îndemnul Imnului Naţional la deşteptare, să uităm ce ne dezbină şi să respectăm ceea ce ne uneşte, ceea ce ne uneşte pe toţi românii este Ziua noastră Naţională, iar locul care este sfânt pentru noi toţi este inima României – Alba Iulia. De aceea, de acum înainte, la Alba Iulia trebuie sărbătorită Ziua Naţională a României cu măreţia cuvenită unui asemenea eveniment, care a avut ca şi consecinţă recunoaşterea internaţională a Unirii şi a
ROMÂNIEI, ca stat naţional suveran, unitar şi independent. Trebuie să ne recunoaştem şi să ne respectăm noi istoria şi apoi să avem pretenţia să o facă şi ceilalţi.
Toate statele lumii au locuri şi simboluri pe care le respectă şi le slăvesc, este păcat că noi, românii, avem Alba Iulia şi o trecem din ce în ce mai mult în uitare. Sigur Bucureştiul este capitala României dar Ziua Naţională a României trebuie sărbătorită la Alba Iulia, care ne primeşte ca o mamă iubitoare cu braţele deschise pentru toţi fiii adevăraţi ai neamului românesc de oriunde din lume. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! La mulţi ani, Alba Iulia!
lMinisterul Apărării Naţionale nu a fost reprezentat de Ziua Naţională a României la Alba Iulia. Interpelare adresată ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea
Domnule ministru, Ziua Naţională a României reprezintă pentru toţi românii care simt şi gândesc româneşte un moment de mândrie, moment în care la unison trebuie să avem o dorinţă şi anume să ne cinstim patria şi înaintaşii. Aceste sentimente nu sunt nicăieri mai intense şi mai înălţătoare ca în Cetatea Marii Uniri –  Alba Iulia. Aici, la 1 Decembrie 1918, s-a născut ceea ce şi-au dorit toţi românii: o ţară reîntregită, o României a tuturor românilor.
Acest act istoric nu s-a înfăptuit uşor şi au fost mulţi ani de sacrificii şi frământări, de durere şi de jertfe din partea înaintaşilor noştri, mulţi dintre ei fiind militari. Nu degeaba în acţiunile convergente ale românilor, în acea perioadă, se înrolau voluntari români în corpuri şi regimente care se numeau „Alba Iulia” şi „Avram Iancu”, denumiri care aveau o mare importanţă şi rezonanţă istorică.
Consider, domnule ministru, că absenţa reprezentantului Ministerului Apărării Naţionale la Alba Iulia a fost un lucru grav, care nu face cinste unui minister prin a cărui activitate, potrivit prevederilor legale, se garantează suveranitatea şi unitatea acestui popor şi, de asemenea, nu vă face cinste dumneavoastră, având în vedere că sunteţi militar de carieră.
Iată de ce, domnule ministru, vă rog să-mi comunicaţi în scris şi oral:
1. De ce nu a fost prezent nici un reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale la Alba Iulia de Ziua Naţională a României?
2. De ce pentru prima dată de la Revoluţia din 1989 Ministerul Apărării Naţionale nu depune coroane de flori la monumentele făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie1918  la Alba Iulia?
Răspunsul  în scris vă rog să-l comunicaţi la următoarea adresă: Cabinet Parlamentar – Deputat Clement Negruţ, municipiul Sebeş, str. Augustin Bena nr. 1, judeţul Alba
Clement NEGRUŢ,
deputat PDL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Peste 450 de elevi de gimnaziu și liceu din județul Alba au participat la activități interactive cu polițiștii, dedicate siguranței

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 450 de elevi de gimnaziu și liceu din județul Alba au participat la activități interactive cu polițiștii, dedicate siguranței

În săptămâna care se încheie, peste 450 de elevi de gimnaziu și liceu din județul Alba au participat la activități interactive cu polițiștii, dedicate siguranței.

În perioada 18- 22 septembrie 2023, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară, alături de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, ai Serviciului Rutier și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu specialiști ai Centrului regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia, au continuat informarea elevilor, în ceea ce privește consecințele unui comportament delincvent.

Elit - Gustul Desăvârșit

Au fost organizate întâlniri cu elevi din Ocna Mureș, Stremț, Geoagiu de Sus, Unirea, Lupșa, Poiana Vadului și Sântimbru, temele abordate fiind legate de siguranța în mediul școlar, interacțiunea cu persoanele necunoscute, cu grupul de prieteni, bullyingul și consecințele acestuia, precum și de accesarea în siguranță a rețelelor de socializare sau utilizarea internetului.

Totodată, elevilor le-au fost expuse aspecte legate de traficul de persoane, consumul de tutun, alcool și substanțe psihoactive, în scopul prevenirii victimizării, adolescenții fiind încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.

Și în această săptămână, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu cei ai Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, au luat parte la ședințele cu părinții care au fost organizare în unități de învățământ din municipiul reședință de județ.

Polițiștii le-au reamintit copiilor regulile de deplasare pe drumurile publice în calitate de pietoni și importanța respectării normelor rutiere, iar, prin jocuri interactive, regulile au fost repetate și puse în practică.

De asemenea, peste 50 de cadre didactice care au luat parte la aceste activități vor reproduce mesajele polițiștilor, în cadrul activităților didactice pe care le desfășoară.

Siguranța elevilor reprezintă și în acest an școlar, prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Alba, iar acțiunile informativ – preventive, dedicate lor vor fi continuate pe toată durata acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

SCANDAL la Sebeș: Cinci tineri s-au luat la bătaie în fața unui local. Un tânăr de 18 ani, reținut pentru 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL la Sebeș: Cinci tineri s-au luat la bătaie în fața unui local. Un tânăr de 18 ani, reținut pentru 24 de ore

La data de 21 septembrie 2023, polițiștii din Sebeș au identificat 5 tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, din Sebeș, Alba Iulia și Cugir, care sunt bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în noaptea de 18/19 septembrie 2023, pe fondul unor discuții contradictorii, s-ar fi lovit reciproc, în timp ce se aflau în fața unui local public din municipiul Sebeș, tulburând ordinea și liniștea publică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de un tânăr de 18 ani, din Sebeș, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 22 septembrie, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

SCANDAL la Blaj: Un tânăr de 24 de ani a încălcat ordinul de restricție și s-a dus la casa fostei iubite să o amenințe cu bătaia

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL la Blaj: Un tânăr de 24 de ani a încălcat ordinul de restricție și s-a dus la casa fostei iubite să o amenințe cu bătaia

La data de 21 septembrie 2023, polițiștii din Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 24 de ani, din Blaj, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea de către o persoană împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile prevăzute și dispuse prin ordinul de protecție.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că tânărul a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție permanent, emis la data de 20 iulie 2023, prin aceea că, la data de 21 septembrie 2023, în jurul orei 13.00, s-ar fi deplasat la locuința fostei sale concubine și ar fi amenințat-o, cu acte de violență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cursul zilei de azi, 22 septembrie, tânărul va fi prezentat Parchetului de pe Lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare