Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Alba Iulia – capitală culturalĂ europeană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alba Iulia a fost de-a lungul existenţei sale bimilenare, mereu o capitală, un simbol, o sinteză în mic a ceea ce este în mare istoria poporului român. Încă din vremea traco-daco-geţilor Apoulon a fost unul dintre cele mai importante centre ale societăţii dacice, consemnat la loc de cinste de istoricul grec Ptolomeu ca cetate şi aşezare civilă înfloritoare, economic, militar şi cultural. După ce a fost cucerit de romani, oraşul a devenit cea mai puternică cetate şi aşezare militară, sediul Legiunii a XIII-a Gemina, castru, oraş, municipiu şi colonie, sigiliul României fiind aici mai puternic decât în toată Dacia, Moesia şi teritoriile megieşe. Romanizarea a lăsat la Alba Iulia urme adânci, clădiri monumentale publice şi particulare, apeducte, temple, altare iar cercetările arheologice ce au loc în prezent au scos deja la iveală vestigii unicat pentru lumea romană.
Alba Iulia a fost apoi, în vremea popoarelor migratoare, oraş impunător şi trainic, astfel că aici şi-a stabilit reşedinţa Gyula în vremea căruia a ajuns civitas magna, şi tot aici a fost construită prima biserică creştină din Transilvania (recent descoperită la Alba Iulia). Oraşul a fost apoi centru de voievodat, centru episcopal şi mai târziu centru politic şi cultural al principatului, loc de întâlnire al dietelor dar şi al creaţiei umaniste şi renascentiste. A fost apoi prima capitală a Ţărilor Române prin sabia vitează şi mintea ageră a lui Mihai Viteazul. După cucerirea de către austrieci, la Alba Iulia se va construi (1718-1735) cea mai puternică şi măreaţă cetate militară de tip Vauban din Europa, o construcţie unică a stilului bastionar, pe care, iată, de câţiva ani buni, edilii de azi ai oraşului se străduiesc să ne-o redea în toată splendoarea ei. Este probabil, cea mai de preţ şi valoroasă restitutio in integrum din istoria oraşului nostru. Dar Alba Iulia este mai presus de toate capitala Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ca şi capitala unirii noastre bisericeşti cu Roma.
O asemenea moştenire cu o valoare culturală şi istorică colosală nu are niciun oraş din România. Şi asta pe văzute, adică pe teren, graţie conservării unor fortificaţii şi vestigii ce pot fi oricând vizitate şi admirate de turiştii din toată lumea. Din acest punct de vedere, al patrimoniului istoric şi cultural putem fi oricând capitală europeană. Avem ce arăta lumii atât la Alba Iulia cât şi în întreg judeţul Alba. Aşezări şi trasee istorice pot fi vizitate şi pe „Drumul aurului” la Roşia Montană, cu galeriile romane unice în această parte a lumii şi cu cea mai mare mină de aur din Europa ori pe „Drumul Vinului” cu castelul istoric de la Cetatea de Baltă. Avem apoi „Drumul gulaşului şi al autonomiei culturale” pe Valea Aiudului cu Colegiul „Bethlen Gabor”, emblemă a autonomiei, zona Cheilor de la Vălişoara şi a Rimetei, cu peisaje şi tradiţii nepereche, aşa după cum avem şi „Traseul cetăţilor săseşti” de la Sebeş, Câlnic, Gârbova, ca să nu mai vorbesc de cel mai nou şi la înălţime drum – Transalpina, o bijuterie prin locuri mirifice.
Avem deci ce arăta europenilor din punct de vedere istoric, cultural şi al artei, inclusiv populare şi gastronomice căci mâncare şi băutură ca la noi nu mai găseşti decât… acasă!
Ce nu avem? Nu avem teatru şi filarmonică. Dar avem un „Festival al teatrului pentru oameni mari şi oameni mici” ce reuneşte an de an cele mai bune trupe din ţară şi chiar de peste hotare. Problema scenelor şi deci a spaţiului, a sălilor de spectacole, nu se pune, atâta timp cât şi la Sibiu toate marile spectacole au avut loc în Piaţa Sfatului. Avem şi noi, în Cetate, spaţii splendide, unde se pot amenaja scene impresionante iar până în 2020 putem construi şi o Sală polivalentă şi chiar un teatru, căci există deja stabilit amplasamentul. Nu avem aeroport! Da, dar autostrada Sebeş – Sibiu ne va ajuta ca în 30 de minute să străbatem drumul de la Aeroportul Sibiu la Alba Iulia. Hoteluri, de toate stelele, avem la Alba Iulia şi se mai pot construi iar de jur împrejur există o salbă de pensiuni şi desigur, vor mai răsări şi altele dacă Alba Iulia va fi desemnată în 2014 Capitală culturală europeană.
Sunt acestea doar câteva gânduri vizavi de proiectul unui albaiulian ce îşi iubeşte oraşul şi care, dincolo de culoarea politică, are în suflet tricolorul. Este politica ce, cred că trebuie să-i unească pe toţi edilii şi politicienii noştri, care trebuie să-şi dea mâna pentru a face din Alba Iulia o Capitală europeană culturală. Merită din plin. Spor la treabă deci, dragi concetăţeni şi domnilor patrioţi din Alba! Sunt convins că dacă vom acţiona uniţi, aşa cum au făcut-o şi la 1918, dându-şi mâna Puterea şi Opoziţia, pe deasupra tuturor opţiunilor politice, Alba Iulia poate deveni şi Capitală culturală europeană în 2020. Cetatea Alba Iulia o merită din plin pentru că este cea mai mare şi mai valoroasă moştenire patrimonială restaurată a istoriei din această parte a Europei.
Gheorghe CIUL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său

Ziarul Unirea

Publicat

în

8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său Pe 8 mai, credincioșii îl celebrează pe Sfântul Apostol și Evanghelist loan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea