Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Alba Iulia are şanse bune să devină Capitală Culturală Europeană în 2020”

Publicat

în

Alba Iulia are şanse bune să devină Capitală Culturală Europeană în 2020, susţin acest proiect şi voi face tot ce îmi stă în putere să ajut la împlinirea lui. Spun că şansele sunt considerabile din următoarele motive:
Ideea de „Capitală culturală europeană” este de fapt un motiv de celebrare a apartenenţei la Europa a spaţiului (românesc) reprezentat printr-un oraş emblematic, în acest caz Alba Iulia. Încă din 1985, de când ideea unei capitale culturale europene a prins viaţă, aceasta a avut ca principală menire sublinierea lucrurilor comune care ne leagă pe noi toţi, europenii uniţi asăzi în spaţiul formal al Uniunii Europene. Pentru că Uniunea Europeană încă îşi defineşte identitatea, decidenţii din instituţiile europene produc astfel de stimuli, care ajută conturarea acestei identităţi. Cultura este o parte importantă a definirii europene, mai mult decât administraţia, justiţia, aquis-ul sau moneda unică. Pentru ţara noastră nu cred că există vreun oraş mai plin de esenţe europene decât Alba Iulia, oraşul nostru, şi voi încerca să fiu cât mai explicit:
1. Prezenţa şi tradiţia cărţii/a scrisului aş menţiona-o mai întâi. De la limba greacă, prin latină, către limbile germanice, franceză sau rusă, Europa a fost dominată sau influenţată în creşterea ei de cuvântul rostit şi apoi scris. În această parte de Europă şi în oraşul nostru am avut parte aproape de toate acestea. Iar de care nu am avut parte direct, s-au preocupat colecţionarii şi oamenii de cultură care au reuşit să strângă în biblioteca Batthyaneum exemplare rarissime extinse pe secole întregi şi scrise în toate limbile esenţiale ale culturii europene şi est-europene. Nu există un alt Batthyaneum în România.
2. Straturile istorice consecutive în care apartenenţa europeană este desenată de autenticul românesc, pe o bază latină, cu puternice influenţe austro-ungare şi germanice. 2500 de ani de istorie susţin şi ei candidatura oraşului – nu doar prin vestigii şi ziduri, ci prin evoluţia frumoasă şi constantă a acestui oraş în cele două milenii şi jumătate de istorie atestată.
3. Confluenţa religiilor şi ecumenismul – Europa este creştină, şi iată că la Alba Iulia Ortodoxia şi Catolicismul convieţuiesc atât de fericit, prin comunităţile creştine tolerante. Din punct de vedere arhitectural, nu cred că poţi găsi două catedrale atat de spectaculoase, din epoci istorice diferite, care să împlinească o cetate în reconstrucţie.
4. Dimensiunea corectă – dacă în primii ani emblema de capitală culturală au purtat-o mari capitale europene începând cu Atena şi Paris, în anii 90 şi mai recent au fost aduse în prim-plan oraşe mai puţin populate sau relevante economic, care însă au o greutate aparte pentru spaţiul de la care se revendică. Este evident că prin aceasta mutare s-a dorit împingerea interesului turistic şi cultural către locuri „dăruite” dar mai puţin cunoscute şi frecventate de călătorul clasic în spaţiul european. La fel cum fondurile structurale încearcă să ridice regiunile mai puţin dezvoltate ale Europei, din punct de vedere cultural şi turistic emblema de „capitală culturală” are menirea de a ridica oraşele şi regiunile din jurul lor la un grad de relevanţă europeană pe care îl merită.
Acestea ar fi principalele atuuri ale candidaturii oraşului nostru. Punctele la care trebuie să lucrăm ar fi:
1. Un lobby la nivelul instituţiilor europene relevante
2. Implicarea activă a autorităţilor locale şi apoi centrale pentru stimularea reală a activităţilor culturale în anii următori, susţinerea artelor frumoase, a culturii şi tradiţiilor româneşti etc.
3. Un board tehnic competent care să se ocupe de depunerea efectivă a candidaturii şi urmărirea acesteia pas cu pas, până la succesul final.
Vă pot spune că în 2003 am avut privilegiul să fiu parte a unui birou care a propus alăturarea Sibiului şi Luxemburgului sub umbrela de „capitală culturală europeană”. După o serie de întâlniri pe care am avut-o cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii din Luxemburg, Principele Radu – Reprezentant Special al Guvernului la acea oră – a propus doamnei ministru din Luxemburg să ia în considerare alăturarea Sibiului în acest proiect european, deja adjudecat la acea dată de către Luxemburg. Vocea Casei Regale, dublată de un ambasador excepţional în Luxemburg – Tudorel Postolache, au pus bazele proiectului Sibiu-Capitală culturală europeană, de care au ştiut să profite foarte bine sibienii, sub un primar inspirat. De aşa ceva are nevoie şi Alba Iulia pentru a-şi creşte şansele la titlul ţintit.

George Cornel COMŞA, expert în comunicare

Publicitate

Ştirea zilei

Averea celor zece cei mai bogați oameni de pe planetă s-a dublat în timpul pandemiei de COVID-19. STUDIU

Publicat

în

Averea celor zece cei mai bogați oameni de pe planetă s-a dublat în timpul pandemiei de COVID-19. STUDIU

De la începutul pandemiei de coronavirus, averea celor mai bogați zece oameni din lume s-a dublat, arată un document publicat de către organizația de caritate Oxfam.

Conform datelor preluate de dpa, în acelaşi timp peste 160 de milioane de oameni au fost împinşi sub nivelul sărăciei.

Electrica Furnizare Discount

Studiul publicat înaintea agendei Forumului Economic Mondial de la Davos susţine că inegalităţile economice, de gen şi rasiale, precum şi cele între ţări „fac bucăţi lumea în care trăim”.

„Nu este din întâmplare, ci este o alegere: ‘violenţa economică’ este comisă când opţiunile politice structurale sunt luate pentru cei mai bogaţi şi mai puternici oameni. Asta ne afectează direct pe toţi, iar cel mai mult pe cei mai săraci, pe femei şi fete şi pe cei din grupurile categorisite în funcţie de rasă”, susţin autorii.

Directoarea executivă a Oxfam International, Gabriela Bucher, a declarat că „nu a fost niciodată mai important să începem să corectăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, smulgând înapoi puterea elitelor şi averile extreme, inclusiv prin impozitare, readucând acei bani în economia reală pentru a salva vieţi”.

„Pandemia de coronavirus a scos la lumină atât motivul lăcomiei, cât şi ocazia, prin mijloace politice şi economice, prin care inegalitatea extremă a devenit un instrument de violenţă economică”, a adăugat ea.

Autorii studiului cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri publice cu eficienţă dovedită în reducerea inegalităţii, precum şi reorientarea cu curaj a puterii în economie şi societate.

Forumul de la Davos, programat săptămâna aceasta, a fost amânat din cauza pandemiei. Cei mai proeminenţi politicieni se vor reuni prin mijloace digitale.

Sursa: g4media.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Județul Alba sub ZĂPEZI: Peste 2000 de locuitori din Apuseni, fără curent electric din cauza viscolului. La sud, DN 67C – Transalpina, acoperit de zăpadă

Publicat

în

Județul Alba sub ZĂPEZI: Peste 2000 de locuitori din Apuseni, fără curent electric din cauza viscolului. La sud, DN 67C – Transalpina, acoperit de zăpadă

Având în vedere că în momentul față este în vigoare un cod portocaliu de fenomene meteorologice – intensificări puternice ale vântului, viscol și vizibilitate foarte redusă, pentru partea de munte a județului Alba, echipele DRDP Cluj – Secția Drumuri Naționale Alba acționează cu toate utilajele din dotare pe DN 67C – Transalpina, DN 74, DN 74 A și DN 75, pentru deszăpezirea acestor sectoare de drum. Circulația se desfășoară în condiții de iarnă.

În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, echipele DEER (Electrica) acționează în teren pentru a remedia avariile provocate de ninsorile abundente la rețeaua electrică din județ.

În zona Poiana Vadului au fost 16 PT cu 773 utilizatori nealimentați cu energie electrică. Sunt prezente 2 formații pe teren pentru remedierea defecțiunilor, în momentul de față nefiind alimentați 290 utilizatori.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, o avarie în zona Abrud a afectat circa 2.000 de utilizatori. Au fost finalizate manevrele de izolare a defecțiunii și implicit de alimentare a tuturor consumatorilor din această zonă.

În funcție de evoluția situației, toate instituțiile cu rol în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice, sunt pregătite să intervină în cel mai scurt timp.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Ninge ca-n povești în Apuseni: O pătură groasă de nea s-a așternut peste Abrud

Publicat

în

Ninge ca-n povești în Apuseni: O pătură groasă de nea s-a așternut peste Abrud

A început să ningă la Abrud, întâi mai timid, apoi cu fulgi tot mai mari, iar stratul de zăpadă a început să acopere toată suflarea. Încă de la primele ore ale dimineții, mai multe localități din județul nostru au început încet să fie vizitate de adevărata iarnă, așteptată cu nerăbdare de locuitori.

Iarna își continuă simțitor să își facă simțită prezența, în zona montană a județului, așternându-și paltonul alb și rece de nea, peste stațiunea Arieșeni.

Neaua a reușit să acopere toată suflarea, iar brazii parcă se bucură și ei de noua haină ce le-a adus-o bătrâna iarna, care nu vine niciodată cu mâna goală.

Electrica Furnizare Discount

Meteorologii au emis luni dimineața o avertizare Cod galben și portocaliu de viscol și ninsori, valabilă pentru județul Alba, până marți dimineața.

COD GALBEN

Din seara zilei de luni (17 ianuarie) și până în dimineața zilei de marți (18 ianuarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării.

La munte vor fi rafale de 80…110 km/h, iar în Moldova, Transilvania și sudul Olteniei viteza vântului va atinge 65…70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare îndeosebi spre seară și în prima parte a nopții de luni spre marți, cu viteze în general de 55…65 km/h.

CITEȘTE ȘI: NINGE ca-n povești la Alba Iulia: Prima zăpadă din iarna 2021-2022 s-a așternut cu fulgi mari peste orașul Marii Uniri

În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ, îndeosebi la peste 1700 m, unde vizibilitatea se va reduce semnificativ. Ninsori viscolite se vor semnala local și în jumătatea nordică a teritoriului.

COD PORTOCALIU

În zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură și local în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…140 km/h. Va ninge viscolit, local mai abundent (15…25 l/mp), vizibilitatea va fi foarte redusă, iar zăpada troienită.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare