Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Alba Iulia are şanse bune să devină Capitală Culturală Europeană în 2020”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alba Iulia are şanse bune să devină Capitală Culturală Europeană în 2020, susţin acest proiect şi voi face tot ce îmi stă în putere să ajut la împlinirea lui. Spun că şansele sunt considerabile din următoarele motive:
Ideea de „Capitală culturală europeană” este de fapt un motiv de celebrare a apartenenţei la Europa a spaţiului (românesc) reprezentat printr-un oraş emblematic, în acest caz Alba Iulia. Încă din 1985, de când ideea unei capitale culturale europene a prins viaţă, aceasta a avut ca principală menire sublinierea lucrurilor comune care ne leagă pe noi toţi, europenii uniţi asăzi în spaţiul formal al Uniunii Europene. Pentru că Uniunea Europeană încă îşi defineşte identitatea, decidenţii din instituţiile europene produc astfel de stimuli, care ajută conturarea acestei identităţi. Cultura este o parte importantă a definirii europene, mai mult decât administraţia, justiţia, aquis-ul sau moneda unică. Pentru ţara noastră nu cred că există vreun oraş mai plin de esenţe europene decât Alba Iulia, oraşul nostru, şi voi încerca să fiu cât mai explicit:
1. Prezenţa şi tradiţia cărţii/a scrisului aş menţiona-o mai întâi. De la limba greacă, prin latină, către limbile germanice, franceză sau rusă, Europa a fost dominată sau influenţată în creşterea ei de cuvântul rostit şi apoi scris. În această parte de Europă şi în oraşul nostru am avut parte aproape de toate acestea. Iar de care nu am avut parte direct, s-au preocupat colecţionarii şi oamenii de cultură care au reuşit să strângă în biblioteca Batthyaneum exemplare rarissime extinse pe secole întregi şi scrise în toate limbile esenţiale ale culturii europene şi est-europene. Nu există un alt Batthyaneum în România.
2. Straturile istorice consecutive în care apartenenţa europeană este desenată de autenticul românesc, pe o bază latină, cu puternice influenţe austro-ungare şi germanice. 2500 de ani de istorie susţin şi ei candidatura oraşului – nu doar prin vestigii şi ziduri, ci prin evoluţia frumoasă şi constantă a acestui oraş în cele două milenii şi jumătate de istorie atestată.
3. Confluenţa religiilor şi ecumenismul – Europa este creştină, şi iată că la Alba Iulia Ortodoxia şi Catolicismul convieţuiesc atât de fericit, prin comunităţile creştine tolerante. Din punct de vedere arhitectural, nu cred că poţi găsi două catedrale atat de spectaculoase, din epoci istorice diferite, care să împlinească o cetate în reconstrucţie.
4. Dimensiunea corectă – dacă în primii ani emblema de capitală culturală au purtat-o mari capitale europene începând cu Atena şi Paris, în anii 90 şi mai recent au fost aduse în prim-plan oraşe mai puţin populate sau relevante economic, care însă au o greutate aparte pentru spaţiul de la care se revendică. Este evident că prin aceasta mutare s-a dorit împingerea interesului turistic şi cultural către locuri „dăruite” dar mai puţin cunoscute şi frecventate de călătorul clasic în spaţiul european. La fel cum fondurile structurale încearcă să ridice regiunile mai puţin dezvoltate ale Europei, din punct de vedere cultural şi turistic emblema de „capitală culturală” are menirea de a ridica oraşele şi regiunile din jurul lor la un grad de relevanţă europeană pe care îl merită.
Acestea ar fi principalele atuuri ale candidaturii oraşului nostru. Punctele la care trebuie să lucrăm ar fi:
1. Un lobby la nivelul instituţiilor europene relevante
2. Implicarea activă a autorităţilor locale şi apoi centrale pentru stimularea reală a activităţilor culturale în anii următori, susţinerea artelor frumoase, a culturii şi tradiţiilor româneşti etc.
3. Un board tehnic competent care să se ocupe de depunerea efectivă a candidaturii şi urmărirea acesteia pas cu pas, până la succesul final.
Vă pot spune că în 2003 am avut privilegiul să fiu parte a unui birou care a propus alăturarea Sibiului şi Luxemburgului sub umbrela de „capitală culturală europeană”. După o serie de întâlniri pe care am avut-o cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii din Luxemburg, Principele Radu – Reprezentant Special al Guvernului la acea oră – a propus doamnei ministru din Luxemburg să ia în considerare alăturarea Sibiului în acest proiect european, deja adjudecat la acea dată de către Luxemburg. Vocea Casei Regale, dublată de un ambasador excepţional în Luxemburg – Tudorel Postolache, au pus bazele proiectului Sibiu-Capitală culturală europeană, de care au ştiut să profite foarte bine sibienii, sub un primar inspirat. De aşa ceva are nevoie şi Alba Iulia pentru a-şi creşte şansele la titlul ţintit.

George Cornel COMŞA, expert în comunicare


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Un accident rutier a avut loc marți, 8 noiembrie, în jurul orei 23.00, pe DN1, în zona localității Cunța.

Secția de Pompieri Sebeș intervine cu o autospecială de stingere, un modul de descarcerare și o ambulanță SMURD B2, pentru asigurarea măsurilor PSI la un accident rutier produs pe DN 1, în raza localității Cunța, care a implicat un autocamion care transporta cereale și care s-a răsturnat.

Din primele informații, în urma accidentului rutier nu sunt victime.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Vreau și eu căsuța mea” – Campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia. Cum poți ajuta un patruped să aibă cușca lui

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Vreau și eu căsuța mea” este campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia, prin care oricine dorește poate ajuta un patruped să aibă cușca lui.

„Vreau și eu căsuța mea” este campania de strângere de fonduri cu ajutorul căreia sperăm să putem achiziționa cuști pentru cei 30 de căței, din adăpostul public de câini abandonați de stăpân Alba Iulia, care dorm momentan doar pe palet.

Elit - Gustul Desăvârșit

Știm ce înseamnă iarna în adăpost și am vrea ca fiecare câine de acolo să aibă bucuria unei cuști cu paie în care să se adăpostească și de unde să viseze la viitoarea familie.

Dacă doriți să susțineți inițiativa noastră o puteți face donând efectiv o cușca sau achiziționând unul dintre produsele nostre personalizare.

Costul unei cuști din lemn făcută la comnadă ,ținând cont de dimensiunile fiecărui țarc, ajunge la aproximativ 375 lei.

În comentariul fiecărei fotografii o să menționăm denumirea produsului, culorile și dimensiunile disponibile dar și donația în schimbul careia o să puteți achiziționa respectivul produs.

Comenzile se fac doar prin mesaj privat pe pagina noastră!!!”, au scris pe pagina de Facebook reprezentanții asociației.

Pentru cei care nu doresc achiziționarea unui produs dar vor să contribuie cu orice sumă atașăm conturile mai jos:

-RO94BTRLRONCRT0470679601
-RO44BTRLEURCRT0470679601
-Paypal: [email protected]
Recipient: Asociația Prietenii lui Azor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 21.30, la o locuință din comuna Șpring.

Secția de Pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Șpring intervine cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, in localitatea Spring pentru lichidarea unui incendiu.

Din informațiile preliminare primite ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: În urma ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării s-a constatat că incendiul se manifesta la o anexa gospodăreasca fără pericol de propagare si fără victime.

UPDATE2: Incendiul a fost lichidat fără probleme deosebite, a ars o afumătoare pe aproximativ 3 mp.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea