Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Alba: 50 de ani de existenţă sărbătoriți în anul Centenarului Marii Uniri. Cum s-a înfiinţat județul nostru

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Judeţul Alba împlineşte sâmbătăă, 17 februarie 2018, 50 de ani de existenţă în actuala configuraţie administrativ-teritorială a României. În această perioadă, structura judeţului nu s-a modificat semnificativ, existând aproximativ acelaşi număr de localităţi, dar cu o populaţie mai mică.

În urmă cu 50 de ani, în 17 februarie 1968 a avut loc şedinţa de constituire a Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Judeţului Alba, la care a participat şi demnitarul comunist Paul Niculescu-Mizil. Peste două zile a avut loc prima şedinţă a Comitetului Executiv, condusă de prim-secretarul judeţului, George Homoştean. Ulterior au fost înfiinţate instituţiile importante pentru funcţionarea judeţului, precum şi mai multe întreprinderi cu rol în asigurarea unor servicii pentru populaţie.

În 1968, Alba avea 1 municipiu (Alba Iulia), 8 oraşe şi 67 comune. În prezent, judeţul are 11 localităţi urbane – 4 municipii (Alba Iulia, Aiud, Blaj şi Sebeş), 7 oraşe, respectiv 67 de comune. Două foste comune au avansat la nivelul de oraş (Teiuş şi Baia de Arieş), fiind înfiinţate, de asemena, alte două comune: Cut, prin desprinderea de Câlnic şi Bucerdea Grânoasă prin desprinderea de Crăciunelul de Jos.

Primul recensământ după constituirea judeţului a avut loc în 1977. Alba avea atunci 409.634 locuitori. Ultimul recensământ, organizat în 2011, indică o populaţie a judeţului de 324.224 locuitori.

Un rol definitoriu îl are simbolul național care este Alba Iulia. Municipiul reședință a trecut foarte bine peste efectele prăbușirii sistemului economic socialist, dar și peste efectele recente ale crizei economice. Aici chiar se vede interesul administrației pentru o dezvoltare sustenabilă, prin atragerea de fonduri europene și nu numai în beneficiul cetățenilor. Zona adiacentă orașului cel mai important al județului nostru se dezvoltă accelerat și atrage tot mai mulți investitori, ceea ce reprezintă și o cale spre bunăstare.

Din punct de vedere economic, puţine din fostele fabrici comuniste mai funcţionează astăzi.

Economia planificată şi centralizată de la începutul existenţei judeţului Alba s-a transformat, treptat, în ultimii 20 de ani în economie de piaţă. Societăţile de stat şi private care nu s-au putut adapta au intrat în faliment. Golul lăsat de aceste firme a fost acoperit parţial de investiţii private, cu capital românesc, străin sau mixt.

Judeţul Alba a înregistrat după 1990 investiţii străine de circa 1,5 miliarde de euro. Majoritatea este concetrată în Sebeş, Alba Iulia, Blaj, Cugir şi în câteva localităţi rurale, dintre care se remarcă Galda de Jos. Zona Munţilor Apuseni, respectiv oraşele Aiud şi Ocna Mureş, resimt din plin absenţa unor proiecte care să ofere locuri de muncă.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Dragobete 2025. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Dragobete 2025 • SMS-uri haioase și amuzante de Dragobete • Felicitări romantice, mesaje de dragoste pentru el sau ea de ziua îndrăgostiţilor la români • Mesaje sincere de iubire pentru îndrăgostiți Sărbătoare cu dată fixă în tradiţia română, Dragobetele este sărbătorit în fiecare an în 24 februarie, fiind un bun prilej în care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea