Rămâi conectat

Curier Județean

AJPIS Alba a plătit indemnizații de aproape 7,5 milioane de lei pentru 18.053 persoane cu handicap grav şi accentuat sau însoțitori ai acestora

Publicat

în

În luna martie, în urma solicitărilor transmise la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Alba, de titulari ai beneficiilor de asistenţă socială sau de primării, au fost acordate și puse în plată mai multe beneficii de asistenţă socială. Astfel, alocația de stat pentru copii a revenit, în martie, unui număr de 58.507 beneficiari, pentru care s-au plătit aproape 14,3 milioane de lei.

De asemenea, potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, 2.488 de persoane au beneficiat de alocaţia pentru susţinerea familiei, acestea primind în total 435.582 de lei, iar alocaţia de întreţinere pentru copiii aflaţi în plasament familial s-a acordat pentru 832 de beneficiari și însumează, în martie, 537.584 lei.

Un alt beneficiu social, indemnizaţia lunară de hrană cuvenită persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, s-a acordat pentru 43 de persoane adulte și a însumat 21.328 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tot în luna martie a acestui an, în baza OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare, au fost acordate 3.693 de indemnizaţii ce totalizează aproape 8,13 milioane de lei și 1.285 de stimulente, în valoare totală de 816.761 de lei.

Venitul minim garantat (ajutorul social) a revenit, în martie, unui număr de 3.684 de beneficiari, pentru care s-au plătit 949.850 de lei. Totodată, în baza OUG 111/2010, 426 de persoane cu dizabilitate gravă sau accentuată au primit indemnizații în valoare totală de 413.107 lei.

Tot în luna martie, AJPIS Alba a alocat aproape 7,5 milioane de lei pentru plata indemnizaţiei lunare acordate persoanelor cu handicap grav şi accentuat, bugetului personal complementar acordat persoanelor cu handicap grav, accentuat şi mediu şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru adultul cu handicap vizual grav, care a fost acordată unui număr de 18.053 beneficiari.

În ceea ce privește indemnizaţia de acomodare, prevăzută de Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, aceasta s-a acordat, în martie 2021, pentru 12 beneficiari și însumează aproape 20.000 de lei.

Un alt beneficiu social acordat de AJPIS Alba este ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale şi energie electrică, care a fost plătit, în martie, pentru 985 de persoane, care au primit în total 171.502 lei, iar ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu lemne s-a acordat pentru 43 de beneficiari și totalizează 5.975 de lei.

Tot în luna martie, AJPIS Alba a alocat subvenţii organizaţiilor care acordă servicii sociale categoriilor defavorizate.

Astfel, Asociaţia AS 2001 Alba Iulia şi Asociaţia Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj au beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat, acordate în baza Legii nr. 34/1998, pentru 275 de beneficiari, care au primit în total 39.700 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

ITM Alba: Amenzi de peste 24.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 9 – 13 mai 2022. Ce nereguli au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: Amenzi de peste 24.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 9 – 13 mai 2022. Ce nereguli au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 09.05. -13.05.2022, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:  38

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 838

                  Din care – femei :   549

Număr deficienţe constatate:    109

          Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 9

          Din care      :  –  5 avertismente;

                                –  4 amenzi in cuantum de 7.500 lei.

      Principalele deficienţe constatate în controale :

 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:    29

Număr deficienţe constatate:  60

Număr de măsuri dispuse  :     60

Angajatori sancționați:            30

Nr. sancţiuni aplicate: –    60

 • 57 avertismente;
 • 3 amenzi in cuantum de 17.000 lei;

           Nr.evenimente in curs de cercetare :     2

Nr. evenimente cercetate :          1

Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

 Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Reprezentanții ai 22 de DSVSA-uri din zona centru, sud, nord și vest a țării prezenți în Alba pentru o instruire privind efectuarea controalelor oficiale în domeniul igienei și siguranței alimentelor

Publicat

în

Reprezentanții ai 22 de DSVSA-uri din zona centru, sud, nord și vest a țării prezenți în Alba pentru o instruire privind efectuarea controalelor oficiale în domeniul igienei și siguranței alimentelor

În perioada 11-13 mai Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a organizat, în județul Alba, o instruire cu tema ”Instrucțiuni privind desfășurarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale în domeniul siguranței alimentelor”, la care au participat reprezentanți ai 22 de Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din zona centru, sud, nord și vest a țării.

Cu ocazia instruirii au fost efectuate vizite de lucru la unități de industrie alimentară din domeniile procesării laptelui și tranșare a cărnii. Au fost prezentate aspecte practice privind cerințele de sănătate și de igienă pentru producerea laptelui crud, recepția, stocarea și procesarea laptelui materie primă. De asemenea, au fost expuse noțiuni privind cerințele microbiologice ale alimentelor, cerințele privind efectuarea inspecțiilor post-mortem la bovine și porcine. Totodată, s-a vorbit despre controalele oficiale, riscurile și măsurile care trebuie luate de către autoritățile competente în cazul încălcării cerințelor privind carnea proaspătă.

Alte puncte importante de pe agenda instruirii au vizat: prezentarea procedurilor de înregistrare a producătorilor care intenționează să deruleze exporturi de produse alimentare în China; actualizarea cerințelor privind efectuarea inspecțiilor post-mortem la ungulatele domestice; efectuarea controalelor oficiale pe întregul lanț de producție a laptelui crud; implementarea sistemului HACCP la nivelul unităților din sectorul alimentar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din partea ANSVSA, la instruire, a participat o echipă condusă de către dr. Cristian Ioan Duicu – director general al Direcției Generale Siguranța Alimentelor și formată din specialiști în domeniu. Au fost prezenți reprezentanți ai 22 de DSVSA județene, după cum urmează: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vâlcea și București.

Instruirea a fost organizată pentru asigurarea pregătirii profesionale continue a specialiștilor din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor cu atribuții privind efectuarea controalelor oficiale în domeniul igienei, siguranței alimentelor și sănătății publice, în contextul noilor Regulamente delegate și de punere în aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2017/625 privind organizarea controalelor oficiale.

Feedback-ul primit de directorul DSVSA Alba, dr. Vasile Spînu, în urma derulării instruirilor teoretice și practice, a fost unul pozitiv. Colegii din țară au apreciat utile, din punct de vedere profesional, activitățile desfășurate. Județul nostru este, de altfel, unul dintre cele mai bine dezvoltate județe pe sectorul industriei alimentare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

SJU Alba Iulia: Activitatea centrului de evaluare medicală a pacienților cu COVID-19, sistată în perioada în care incidența e redusă

Publicat

în

SJU Alba Iulia: Activitatea centrului de evaluare medicală a pacienților cu COVID-19, sistată în perioada în care incidența e redusă

Având în vedere scăderea numărului de cazuri de COVID-19, la nivel național și pe teritoriul județului Alba, dar și adresabilitatea scăzută din ultimele luni, se sistează activitatea centrului dedicat evaluării medicale a pacienților diagnosticați cu această boală care se tratează la domiciliu sub observația medicului de familie. În continuare, la SJU Alba Iulia, în Unitatea de Primiri Urgențe, în secția de Boli Infecțioase (prin internare) și, în funcție de gravitate, în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, sunt diagnosticați, evaluați, investigați, îngrijiți și tratați pacienții cu COVID-19.

În funcție de evoluția numărului de cazuri (creșterea incidenței) și în situația în care va fi necesar activitatea centrului de evaluare medicală a pacienților diagnosticați cu noul coronavirus SARS-CoV-2 va fi reluată.

Elit - Gustul Desăvârșit

Facem precizarea că SJU Alba Iulia a organizat un spațiu medical adecvat, care a funcționat separat de celelalte secții/specialități medicale în care ajungeau pacienții cu COVID-19 (exemple Unitatea de Primiri Urgențe, secția de Boli Infecțioase, Secția de Anestezie și Terapie Intensivă).

Centrul era dedicat evaluării medicale a pacienților cu COVID-19, care s-au tratat la domiciliu, sub observația medicilor de familie. Aici pacienții au putut beneficia de investigații medicale, în timpul evoluției bolii, după o programare prealabilă și cu respectarea măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor.

În continuare, la SJU Alba Iulia, activitatea pe zona de COVID-19 se desfășoară în condiții normale. Se prelevă probe pentru diagnosticarea bolii, sunt tratați pacienți și se efectuează investigații medicale de specialitate. Pacienții care prezintă simptomatologie specifică sunt încurajați să se adreseze spitalului sau medicilor de familie, în funcție de situație.
Biroul de presă al SJU Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare