Societate
„Aici, la Alba Iulia am găsit o parte din acea Românie frumoasă”
Reprezentanta din partea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi manager al proiectului „O Românie Frumoasă”, doamna Cătălina Preda, prezentă recent la Alba Iulia s-a arătat impresionată de Cetatea Alba Carolina şi a subliniat potenţialul uriaş pe care îl are pentru dezvoltarea turismului cultural şi istoric: „Turismul pentru Alba Iulia nu poate fi decât cu itinerarii culturale şi un turism de o anumită factură. Epoca în care turismul însemna o cantitate imensă de turişti, este depăşită la acest moment, la nivel internaţional. Acesta trebuie să fie demersul: să aveţi turişti de calitate, turişti care vor aprecia acest patrimoniu. Alba Iulia şi judeţul Alba au un patrimoniu din punct de vedere al folclorului, din punct de vedere al altor valori, nu neapărat construite, care vor trebui să fie reprezentate în Cetate şi toate aceste manifestări pe care le veţi avea aici şi toate aceste mărturii ale bogăţiei patrimoniului judeţului şi localităţii vor trebui, în opinia mea, să îşi găsească locul în spaţiile Cetăţii”.
De asemenea, doamna Cătălina Preda a remarcat în mod pozitiv transformările care au avut loc într-o perioadă relativ scurtă de timp în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia: „restaurarea şanţurilor şi a porţilor Cetăţii implică de fapt o dezvoltare sustenabilă a unei părţi a patrimoniului. Este un spaţiu imens, are un potenţial foarte mare, iar peste câţiva ani Cetatea va începe să funcţioneze la adevărata ei valoare”.
Nu în ultimul rând, reprezentanta PNUD a fost extrem de mulţumită de felul în care au fost folosite fondurile alocate pentru lucrările de restaurare din zona istorică a oraşului nostru: „consider important că aceşti bani au fost cheltuiţi în concordanţă cu un program mai amplu. Trebuie să precizez faptul că Poarta a V-a reprezintă o parte din programul porţilor care a început practic cu Programul Naţiunilor Unite, cu Traseul Celor Trei Fortificaţii iar apoi s-a amplificat prin sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi aici cu ajutorul fondurilor norvegiene. Pot spune că Antreprenorul General al acestor lucrări a dovedit o cheltuire eficientă şi responsabilă a fondurilor puse la dispoziţie de forurile menţionate. Nu în ultimul rând aş dori să spun că aici, la Alba Iulia am găsit o parte din acea Românie frumoasă, pe care o credeam pierdută. Sunt convinsă că locuitorii din Alba Iulia se mândresc acum cu această Cetate, cu Şanţurile Cetăţii, cu Traseul Porţilor şi Traseul celor Trei Fortificaţii, într-un cuvânt cu acest tezaur pe care îl au aici, lângă ei”, a declarat doamna Cătălina Preda, manager al proiectului „O Românie Frumoasă”.
Informaţii oferite de biroul de presă al: GRUP CORINT SA.

Ştirea Ta
FOTO VIDEO ȘTIREA TA| Robinetele nu funcționează în parcul din centrul Sebeșului, nici în acest an: Temperaturile, PESTE cele obișnuite pentru luna mai
Robinetele nu funcționează în parcul din centrul Sebeșului, nici în acest an: Temperaturile, PESTE cele obișnuite pentru luna mai
Robinetele din parcul din fața Primăriei Sebeș nu funcționează nici în acest an, spre indignarea cetățenilor și trecătorilor.
Un cititor ziarulunirea.ro, nemulțumit de modul în care autoritățile gestionează posibila venire timpurie a temperaturilor caniculare de vară, a trimis pe adresa redacției o serie de imagini cu un robinet din parcul din inima orașului, nefuncțional înainte de sezonul estival.
În lunile următoare, meteorologii transmit că România va avea parte de o vară atipică. Așa cum s-a întâmplat și până acum, temperaturile au oscilat de la o zi la alta, iar mai multe zone din țară au fost afectate de fenomene meteo extreme – grindină, furtuni, ploi torențiale, formându-se chiar, local, inundații.
Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a specificat la Antena 3 faptul că țara noastră se va confrunta cu fenomene meteo extreme, în lunile ce vor urma. Mai mult decât atât, în această perioadă, temperaturile sunt mai mari decât cele specifice sfârșitului lunii mai.
Ştirea Ta
ȘTIREA TA| „Pană” de curent în comuna Șpring: Patru sate, fără energie electrică. „O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”
ȘTIREA TA| „Pană” de curent în comuna Șpring: Patru sate, fără energie electrică. „O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”
Satele aparținătoare comunei Șpring, din județul Alba, au rămas „pe întuneric”, după ce o linie de curent a fost ruptă de un castan, pe o stradă din proximitatea gării din satul Cunța.
Astfel satele Cunța, Șpring, Drașov și Vingard, la momentul redactării articolului, nu beneficiază de serviciul de alimentare cu energie electrică, deși incidentul ce a condus la această situație s-a petrecut în cursul nopții de 26 mai 2022, în jurul orei 02:00.
„O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”, declară pentru ZiarulUnirea.ro un localnic. Bărbatul înțelege incidentul, dar nu poate să înțeleagă de ce pentru o singură linie afectată curentul a fost întrerupt în toată comuna, de ce nu există separatoare în sistemul de furnizare a energiei electrice și mai mult de atât nu poate să înțeleagă de ce o intervenție de remediere, pe care o consideră accesibilă din punct de vedere tehnic, durează într-atât de mult.
*Nota: fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro
Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| Intervenție „de urgență” la fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia: ISU și Salvamont au ajutat la scoaterea mizeriei și sticlelor aruncate în ea
Intervenție „de urgență” la fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia: ISU și Salvamont au ajutat la scoaterea mizeriei și sticlelor aruncate în ea
Fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia a avut parte astăzi, 25 mai, de o curățenie mult așteptată, din partea autorităților.
Cu ajutorul ISU și Salvamont Alba, unul dintre reperele cetății noastre a căpătat un „suflu” de curățenie în interiorul acesteia, înainte de începerea oficială a verii.
Lipsa de educație a unor persoane a transformat unul dintre reperele turistice din Cetatea Alba Iulia într-o ghenă de gunoi.
Chiar dacă în proximitate există coșuri de gunoi, anumite persoane dau dovadă de lipsă de civilizație și aruncă deșeuri în fântâna din Piața Cetății.
Fântână este „inundată” de gunoaie și nici măcar instalarea unui grilaj deasupra acesteia nu i-a împiedicat pe anumiți indivizi să își bată joc de banii publici investiți în acest obiectiv.
-
Ştirea zileiacum 7 ore
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ: A fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74
-
Ştirea zileiacum 8 ore
FOTO VIDEO| „CADOUL” primit de un diriginte din Alba, din partea elevilor săi, cu ocazia încheierii clasei a XII-a: „Avea nevoie de un tuning”
-
Ştirea zileiacum 14 ore
L-AȚI VĂZUT? Alertă în România: Polițiștii caută un bărbat suspectat că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp
-
Curier Județeanacum 11 ore
FOTO| Imagini inedite în Apuseni: Un RÂS, surprins tolănit la soare în zona Dealul Piciorului
-
Curier Județeanacum 13 ore
FOTO| Șofer din Alba, judecat pentru ucidere din culpă: A provocat un accident soldat cu decesul fiului său. Ce a hotărât Judecătoria Aiud
-
Actualitateacum 12 ore
Pensiile de stat și salariu minim vor crește substanțial în Rusia de la 1 iunie 2022. Anunțul președintelui Vladimir Putin
-
Curier Județeanacum 10 ore
Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit
-
Actualitateacum 15 ore
Amânarea ratelor la bănci, în actualul context economic: Cine poate amâna plata. Anunțul ministrului de Finanțe, Adrian Câciu
-
Actualitateacum 15 ore
Variola maimuţei la nivel mondial: Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 219. Raport publicat de ECDC
-
Ştirea Taacum 11 ore
ȘTIREA TA| „Pană” de curent în comuna Șpring: Patru sate, fără energie electrică. „O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”
-
Curier Județeanacum 12 ore
DREPT LA REPLICĂ| Spitalul Municipal Aiud: Întreaga chestiune adusa în discuție de consilierul USR este un NON-subiect. Orice comentariu până la soluționarea contestației și a celorlalte căi de atac este inutilă
-
Actualitateacum 15 ore
Partidul Social Democrat prezintă joi bilanţul primelor şase luni de guvernare. Marcel Ciolacu: „Nu vrem să fardăm realitatea”